ABRONCSOKABRONCSOK TANÁCSOKTANÁCSOK KERESKEDŐKKERESKEDŐK

Használati tanácsok

A gumiabroncs futófelülete kopásának ellenőrzése

Michelin 28 márc. 2011

A gumiabroncs futófelülete kopásának ellenőrzése

Mivel a gépkocsinak csupán ez a része érintkezik a talajjal, a gumiabroncsok futófelületének mélysége nagyon fontos a gépkocsi biztonsága szempontjából. Emellett a gumiabroncs állapotát is jelzi. A kopott futófelület növeli a gumiabroncs esetleges meghibásodását, a vízen való felúszás kockázatát és csökkenti a teljesítményt téli időben. Télen a kopott futófelület súlyos mértékben csökkenti az úttartást és az irányíthatóságot. A jogszabályban előírt mélység be nem tartásáért bírság jár.

1. lépés: Hozzáférés a gumiabroncs futófelületéhez

A futófelület mélysége ellenőrzésének első lépéseként jól hozzá kell férni az elülső kerekekhez.
- Parkoljon le egy vízszintes és sík területen.
- Rögzítse a gépkocsit a kézifékkel (automata váltó esetén) vagy az első sebességfokozattal (kézi váltó esetén).
- Ezt követően forgassa el 45º -kal a kormánykereket jobbra vagy balra, hogy szabadon látható legyen az a gumiabroncs, amellyel kezdeni szeretné a vizsgálatot.

A hátsó kerekek esetében ez már kicsit nehezebb, de remélhetőleg itt is ésszerűen szabadon hozzá tud férni az ellenőrizni kívánt futófelülethez.

2. lépés: A futófelület ellenőrzése

A futófelületen elkezdheti ellenőrizni a mintázati mélységét és a gumiabroncs állapotát. Ne hagyatkozzon becslésekre: a könnyen használható mélységmérővel egyszerűen, pár perc alatt megmérhető a mintázati mélység.

Az Egyesült Királyságban a futófelület minimális mélysége 1,6 mm a gumiabroncs teljes futófelületén Mindig több helyen ellenőrizze a futófelület mélységét. A gumiabroncsok barázdáiban kopásjelzők vannak elhelyezve. Ha a futófelület a kopásjelzőkkel azonos szintre kopik, a gumiabroncs elérte a jogszabályi határt, és ki kell cserélni.                                                     .

Rendszeres kopásellenőrzés esetén is, ha a futó a megengedett legnagyobb kopás közelében jár, és Önnek kétségei támadnak a biztonságos használatot illetően, ellenőriztesse a terméket gumis szakemberrel!

A különféle gumiabroncsok új állapotban különböző teljesítményt nyújtanak - az abroncs kopásával pedig a teljesítménykülönbség egyre inkább megmutatkozik. A Michelin kutató és fejlesztő csapatai által kifejlesztett csúcstechnológiás megoldások lehetővé teszik, hogy a termék egész élettartama alatt – új állapotától kezdve egészen az előírt kopás elérésig – egyenletesen magas szintű teljesítményre és tapadásra legyen képes. Éppen ezért a korai (azaz a futó teljes elkopása előtti) abroncscsere nem feltétlenül garantál nagyobb teljesítményt és biztonságot, sőt inkább felesleges költségeket és környezetterhelést jelent.

TALÁLJA MEG A MEGFELELŐ MICHELIN ABRONCSOT

Tekintse meg a javasolt abroncsot a járműadatok vagy az abroncsméret és vezetési szükségletei megadásával

Korábban megtekintett cikkei

Még nincsenek megtekintett cikkek

  • SZEMÉLYAUTÓ
  • SUV - 4X4
  • KISTEHERGÉPJÁRMŰ - LAKÓAUTÓ
Loader