ABRONCSOKABRONCSOK TANÁCSOKTANÁCSOK KERESKEDŐKKERESKEDŐK

Vásárlási útmutató

Melyik abroncs jó önnek?

Michelin 18 máj. 2010

Egyszerű, mint az egyszeregy

Melyik abroncs jó önnek?

Három alapvető dolgot kell észben tartania ahhoz, hogy a helyes döntést hozza meg a csereabroncsok felszerelésekor:

 1. Az abroncs mérete
 2. A helyi időjárási viszonyok
 3. A használati körülmények

1. Az abroncs mérete

Az abroncs cseréjekor ellenőrizze, hogy a mérete megegyezik-e a gépkocsi eredeti abroncsméretével.  Ha nem biztos a megfelelő méretben, az Abroncskereső segítségével megkeresheti a gépjárművének megfelelő abroncsot. Másik lehetőség, hogy megnézi a meglévő abroncs oldalfalát. Lásd Az oldalfal jelöléseinek magyarázata című részt. Ha az abroncsok felszerelése nem négyesével történik, javasoljuk, hogy azonos tengelyre ne szereljen fel különböző típusú abroncsokat. Ha még mindig kétségei vannak, konzultáljon az abroncs gyártójával a szerelés részleteit illetően.

Változtat az abroncs méretein?

Az abroncs méretének megváltoztatása növelheti a talajjal érintkező gumi területét. Ez jobb kormányzási és kanyarodási tulajdonságokat eredményez. Ennek ellenére, bár az alacsonyabb oldalfalú, alacsony profilú gumiabroncsok jobban mutathatnak, általában keményebb rugózást eredményeznek. Jobban érezhetők lesznek az útfelület egyenetlenségei. Emellett befolyásolja a fékezést, a motor teljesítményét, az üzemanyag-fogyasztást stb. Saját biztonsága érdekében a lehető legnagyobb mértékben ragaszkodjon az eredeti külső átmérőhöz. Az optimális vezetési tulajdonságok megtartása érdekében inkább a keréktárcsa méretét változtassa. Ajánljuk, hogy konzultáljon szakemberrel, ha más méretű abroncsra szeretne váltani.

4x4 járművek

Kifejezetten ajánljuk, hogy 4x4 járműveken mind a négy gumiabroncs egyforma (azonos méretű, gyártmányú, mintázatú, terhelési indexű / sebességhatárú) legyen. Ez alól az egyetlen kivétel, ha a jármű gyártója engedélyezi eltérő méretű gumiabroncsok felszerelését előre és hátra. Mindig követni kell a gyártó ajánlásait.

2. A helyi időjárási viszonyok

Az abroncsoknak változatos időjárási viszonyoknak kell megfelelniük: eső, erős szél, köd, hó, jég stb. Ezek mindegyike érinti a teljesítményt, és a vezetési stílusát is a különböző időjárási körülményekhez kell igazítania. Hosszú út előtt ellenőrizze a gépkocsi és az abroncsok állapotát.

Winter driving

Vezetés nedves útburkolaton

A nedves időjárási körülménynek számít az eső, a hó, a havas eső és a köd. Ahhoz, hogy ilyen időben biztonságosan vezessen, fel kell ismernie, hogy a nedves időjárási körülmények között történő vezetés alapvetően különbözik a száraz időben történő vezetéstől. Ez különösen az esőre és a ködre igaz.

Driving in the rainNedves útburkolaton kopott abroncsokkal hosszabb távolság alatt lehet megállni. Az eső a látótávolságot is csökkenti. Jelentősen nő az akvaplaning veszélye is. Ha hosszan tartó száraz, meleg idő után esik az eső, az útfelület csúszóssá válhat a rajta lévő portól és olajtól.

Nedves útburkolaton a féktávolság kétszer olyan hosszú, mint száraz úton. A jó állapotú Michelin abroncs gyorsan kinyomja az esővizet az érintkezési felülete alól a futófelület mentén. Ezért rendszeresen ellenőrizze a futófelület mélységét.  Ennek legalább 1,6 mm-nek kell lennie. Minél nagyobb a mélység, annál könnyebben távozik a víz.

Vezetés száraz útburkolaton

A száraz útburkolaton történő vezetés biztonságosabb, de vigyázni kell az útfelület hirtelen változásaira, például a kátyúkra, kavicsokra és a pocsolyákra. Ezek miatt hirtelen csökkenhet a tapadás.

Míg száraz úton vezetni jelentősen biztonságosabb, mint nedves úton, az alábbi tanácsok segítenek a gumiabroncsokat csúcsformában, Önt pedig felkészülten tartani.

 • Rendszeresen, legalább havonta egyszer ellenőrizze az abroncsnyomást.
 • Használjon igényeinek megfelelő abroncsokat. Nézze meg az Abroncskeresőt
 • Figyeljen a sebességére. Tartsa be a megengedett sebességet és tartson megfelelő követési távolságot.
 • Éjszaka is legyen jó sofőr. Készüljön fel az éjszakai vezetés csökkent láthatóságával együtt járó követelményekre.
 • Ne vezessen fáradtan, különösen, ha erős a forgalom és sok a gyalogos.

 

3. A használati körülmények

Mivel az abroncs az egyetlen kapcsolat a jármű és az útfelület között, kulcsfontosságú szerepet játszik az úttartás, a kényelem, a féktávolság és az üzemanyag-takarékosság terén. A különféle használati körülmények eltérő karakterisztikájú abroncsokat igényelnek.

Városban

Mivel a városi forgalom kétszer akkora figyelmet kíván, legalább havonta egyszer vizsgálja meg az abroncsokat, amikor azok hidegek. A túl alacsony nyomású abroncsok növelik a féktávolságot és az üzemanyag-fogyasztást. Ne feledje ellenőrizni a pótkerék nyomását is.

A városi abronccsal szemben támasztott speciális követelmények:
 • Féktávolság. Olyan abroncsokat használjon, amelyek féktávolsága mind száraz, mind nedves útburkolaton minimális.
 • Élettartam. A számos megállással és elindulással tarkított városi vezetés nagy igénybevételnek teszi ki az abroncsokat. Válasszon hosszabb élettartamú abroncsokat.
 • Üzemanyag-takarékosság. Az alacsony gördülési ellenállású abroncsok kevesebb üzemanyagot fogyasztanak.
 • Abroncsnyomás. Legalább havonta ellenőrizze az abroncsnyomást. A túl alacsony nyomású abroncsok növelik a féktávolságot és az üzemanyag-fogyasztást. Ne feledje ellenőrizni a pótkerék nyomását is.

Országúton és autópályán

Az abroncsok kulcsszerepet játszanak abban, hogy a jármű mennyire irányítható viszonylag nagy sebességnél. Biztosítják a megfelelő körülményeket a jármű irányban tartásához.

Abroncsválasztási kritériumok:
 • Féktávolság nagy sebességnél. A maximális biztonság érdekében olyan abroncsot válasszon, amely minimális féktávolságot biztosít mind száraz, mind nedves úton.
 • Kényelem. Hosszú utazásokra olyan abroncsot válasszon, amely mind vibráció, mind zajszint vonatkozásában kényelmet biztosít.
 • Úttartás. Olyan abroncsot válasszon, amely maximális úttartást és stabilitást nyújt

Sportautó

Ha sportosan szeret vezetni, az abroncsnak biztosítania kell, hogy a gépkocsi viszonylag nagy sebesség mellett is irányban maradjon, betartva a közútra vagy az engedélyezett versenypályára vonatkozó biztonsági szabályokkal.

Abroncsválasztási kritériumok:
 • Tapadás. Olyan profilú abroncsot keressen, amelynek a teljesítménye mind száraz, mind nedves úton kiváló.
 • Úttartás. Válasszon abroncsot a MICHELIN Sports termékcsaládból. Ezek kiváló iránytartást és megfelelő kanyarstabilitást biztosítanak.

TALÁLJA MEG A MEGFELELŐ MICHELIN ABRONCSOT

Tekintse meg a javasolt abroncsot a járműadatok vagy az abroncsméret és vezetési szükségletei megadásával

Korábban megtekintett cikkei

Még nincsenek megtekintett cikkek

 • SZEMÉLYAUTÓ
 • SUV - 4X4
 • KISTEHERGÉPJÁRMŰ - LAKÓAUTÓ
Loader