ABRONCSOKABRONCSOK TANÁCSOKTANÁCSOK KERESKEDŐKKERESKEDŐK

Vezetési tanácsok

Biztonságosabb vezetés nedves úton

Michelin 20 ápr. 2012

Biztonságosabb vezetés nedves úton

Minden autóvezető tudja, hogy nedves úton tovább tart a megállás. De vajon tudja, hogy miért? És tudja-e, miként hat a nedvesség szinte valamennyi vezetési műveletre?

A csapadékos időjárás nyomán az útfelület anyagában található apró mélyedéseket víz tölti ki. Ez óriási mértékben lecsökkenti az út és az abroncs közötti tapadást, ami lényegesen kisebb tapadó képességhez vezet.

A tapadás biztosítása

A futófelület úgy van kialakítva, hogy a lehető legnagyobb mértékben elvezesse a vizet az abroncs alól, ezzel megszárítsa az útfelületet és biztosítsa a tapadást. A víz kiszorul oldalra, a mintaárkok pedig tárolják és elvezetik a vizet. A futófelület blokkjainak barázdált szélei ezután átszakítják az abroncs és az út közötti maradék vízhártyát, és ezáltal „tiszta érintkezés” jön létre.

Őrizze meg a biztonságot, időjárástól függetlenül!

Ha hiszi, ha nem, az abroncs útfelülettel érintkező részének formája is jelentősen befolyásolja a tapadást. A mai abroncsoknál ez a felület nem szögletes, hanem inkább lekerekített, így azok jobban megbirkóznak a nagy mennyiségű vízzel borított útburkolatokkal, és a vizet az útfelület szárítása érdekében kifelé szorítják és csökkentik az aquaplaning kockázatát.

Tippek a csapadékos időjárási körülmények közötti vezetéshez

Csapadékos időjárási körülmények között az utak csúszósak, és a látási viszonyok is rosszabbak az eső és a vízpermet következtében.

  • Lassítson!
  • Tartson biztonságos követési távolságot az Ön előtt haladó járművek mögött! Ne felejtse el, hogy nedves úton a féktávolság hosszabb!
  • Használjon tompított fényszórót!
  • Vezessen a lehető legegyenletesebben – a hirtelen gyorsítás és fékezés, illetve a túl gyors kanyarodás csökkenti a tapadást!
  • Fontos, hogy az abroncsok jó állapotban legyenek, és megfelelően fel legyenek fújva.
  • Ha mégis aquaplaning következik be, finoman vegye le a lábát a gázpedálról, de igyekezzen kerülni a fékezést! Tegye az autót üresbe, és hagyja, hogy lelassuljon, és visszanyerje felette az uralmat!
Készítette a MICHELIN

A fényképek tulajdonosa: MICHELIN
Copyright © 2011 - MICHELIN Minden jog fenntartva

TALÁLJA MEG A MEGFELELŐ MICHELIN ABRONCSOT

Tekintse meg a javasolt abroncsot a járműadatok vagy az abroncsméret és vezetési szükségletei megadásával

Korábban megtekintett cikkei

Még nincsenek megtekintett cikkek

  • SZEMÉLYAUTÓ
  • SUV - 4X4
  • KISTEHERGÉPJÁRMŰ - LAKÓAUTÓ
Loader