ABRONCSOKABRONCSOK TANÁCSOKTANÁCSOK KERESKEDŐKKERESKEDŐK

Lehet nyáron is téli gumit használni?

Jó megoldásnak tűnhet, hogy egész évben egyetlen téli abroncsszettet használjunk az autón, de valóban az?

Mikor kell a téli abroncs?

Több európai országgal ellentétben az Magyarországon nem kötelező a téli abroncs. Amikor azonban a napi középhőmérséklet +7°C alá esik, ajánlatos téli abroncsot használni, főként az ilyen abroncs jobb fékhatása, tapadása és vonóereje miatt.

Miért nem érdemes nyáron is téli abroncsot használni?

A nyári abroncs a nyári időszakban biztosít maximális biztonságot száraz vagy nedves útfelületen. Például ha 11 - 26° C melegben 80 km/h sebességről állásig fékezzük a járművet, nedves útfelületen a nyári gumival 4 m-rel rövidebb a fékút, mint téli gumival. Ugyanilyen hőmérsékleten, száraz úttesten, 50 km/h sebességről fékezve a fékút 1,5 m-rel lesz rövidebb a nyári gumival, mint a télivel.

A tesztet a TÜV SÜD mérőintézet végezte 2013-ban, 205/55 16 H méretű abroncsokkal.

Létezik azonban egyetlen olyan téli minősítésű abroncs, amelyet a nyári időszakban is lehet használni: ez a MICHELIN CrossClimate, az első olyan nyári abroncs, amely téli minősítéssel rendelkezik. A legjobb választás azon autósok számára, akik szeszélyesen változékony időjárásban autóznak, illetve a téli időszakban csak ritkán találkoznak hóeséssel.

Utolsó jó tanács, mielőtt elindulna

Tudta, hogy az abroncsnyomás értéke csökken, ha a hőmérséklet csökken? Például, ha 20 °C hőmérsékleten 2 bar (29 psi) nyomást mérünk az abroncsban, ugyanazzal a levegőmennyiséggel 0 °C-on a nyomás csak 1.8 bar (26 psi). Nagyon fontos tehát, hogy legalább havonta ellenőrizze a nyomást az abroncsokban.

MÉG TÖBB GYAKORLATI TANÁCS

Téli abroncs tanácsaink

A téli és nyári gumiabroncs közötti különbség
A téli és nyári gumiabroncs közötti különbség

Ha ön nem gumis szakember, akkor ránézésre nehéz lehet megkülönböztetni a téli abroncsot a nyáritól. Ez a rövid cikk segít eligazodni, mikor milyen abroncsra van szükség.

További tudnivalók
Milyen a négyévszakos abroncs?
Milyen a négyévszakos abroncs?

Milyen a négyévszakos abroncs? A négyévszakos abroncsot egész évben lehet használni, de nem ez az egyetlen megoldás, ha nem szeretnénk téli abroncsra váltani.

További tudnivalók

További tanácsok és videók

Tippek a jármű téli felkészítéséhez és a téli autózáshoz
Minden téli autózáshoz kapcsolódó tanácsunk
Tippek hogyan használhatja ki a leghatékonyabban a téli abroncsait?
Mindent a téli abroncsról
A telem a Michelinnel Biztonságban télen is

TALÁLJA MEG A MEGFELELŐ GUMIABRONCSOT!

  • SZEMÉLYAUTÓ
  • SUV - 4X4
  • KISTEHERGÉPJÁRMŰ - LAKÓAUTÓ
Loader