Milyen abroncs a téli abroncs?

Hóabroncs, téli abroncs, sárabroncs- bárminek is nevezzük, ugyanarról az abroncstípusról van szó.

guide drive in snow 2

Mitől különleges a téli abroncs?

 

A téli abroncsokat kifejezetten arra fejlesztették ki, hogy alacsony hőmérsékleten, 7ºC alatti hőmérsékleten biztonságot nyújtsanak, akár havas az útfelület, akár nem.

Oldalfalukon speciális jelölés található: M+S és/vagy 3PMSF.

A MICHELIN téli gumik jellemzői

1. Futófelület


A téli abroncs futófelülete könnyen felismerhető a rajta található mély bevágásokról, amelyekt szakszóval lamelláknak nevezünk.

A felületen lévő lamellák az abroncs kapaszkodását, megfelelő tapadását segítik elő, olyanok, mint a karom: optimális teljesítményt biztosítanak száraz, nedves, havas és jeges útfelületen egyaránt.

7ºC-nál alacsonyabb hőmérsékleten a téli abroncs jobban tapad, mint a nyári abroncs:

  • Tízszeres mennyiségű lamella
  • 3D önzáró lamellák a futófelület teljes felületén - ezek a száraz tapadásban segítik az abroncsot
  • 10%-kal nagyobb profilmélység, a hajlékonyabb a futófelülettel a csúszós utakon biztonságosabb a vezetés

summer sculpture michelin pcy4

winter sculpture michelin alpin

2. Speciális alapanyagok

A téli gumi a terméket felépítő gumikeverék kémiai jellemzőiben is különbözik a nyári gumitól. A gumi alacsony hőmérsékleten is megfelelően lágy marad, jobban tapad a csúszós (esőnedves, havas vagy jeges) útfelületen.

  • Alacsony hőmérsékleten (7ºC-nál alacsonyabb) a nyári abroncs gumikeveréke megkeményedik, ezáltal kevésbé  tapad az útfelülethez. 
  • A téli abroncsot alkotó speciális anyagoknak köszönhetően a futófelület kellően rugalmas marad, hatékonyan tapad az útfelülethez.

Mikor érdemes téli abronccsal felszerelnem az autómat?

A nyári abroncs egyértelműen és észrevehetően kevésbé hatékony hideg időben. A futó gumikeveréke megkeményedik a hidegben, tapadása kevésbé hatékony. Ezért javasoljuk az autósoknak, hogy amikor a hőmérséklet tartósan 7 °C alá esik, cseréljék télire a nyári gumikat.

A téli időjárásra kifejlesztett téli abroncsok speciális, hidegben hatékony alapanyagokból készültek. A száraz vagy havas, jeges utakon való megfelelő tapadásról a kellően rugalmas szerkezetű gumikeverék és a nagyobb profilmélység gondoskodik. A téli abronccsal szerelt jármű úttartása és kormányozhatósága optimális, fékútja rövidebb.

eb002316

Comparing the MICHELIN CrossClimate to MICHELIN Alpin 5

 

Érdemes tudni:

Ha csak alkalomszerűen vezet igazán télies körülmények között, havas vagy jeges utakon, érdemes a MICHELIN CrossClimate termékeit választania.

Ha azonban rendszeresen kell zordabb téli időben autóznia, a MICHELIN Alpin téli termékeiben bízhat meg a leginkább.

EGYÉB CIKKEK

A megjelent cikk(ek) célja, hogy iránymutatásként szolgáljanak az abroncsválasztás során, illetőleg, hogy a tudomány, a technika, a teszteredmények és a Michelin tapasztalatai alapján időszerű és pontos tájékoztatást nyújtsanak az olvasóknak. Ha arról értesülünk, hogy hibás vagy pontatlan információk szerepelnek a cikk(ek)ben, igyekezni fogunk kijavítani ezeket. Mindazonáltal a Michelin semmiféle felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a cikkekben közzétett információk tekintetében, mely információ kivétel nélkül általános jellegűek, és nem feltétlenül teljesek, pontosak vagy az olvasás időpontjában naprakészek, továbbá nem minősülnek jogi vagy szaktanácsnak.

Nem támogatott webböngészőt használ
Olyan böngészőt használ, amit ez a webhely nem támogat. Ez azt jelenti, hogy vannak olyan funkciók, amelyek esetleg nem működnek rendeltetésszerűen. Ez furcsa eredményekhez vezethet böngészés közben. A webhely teljes mértékű kihasználása érdekében használja, frissítse vagy telepítse a következő böngészők egyikét