Miért érdemes téli gumit használni? A MICHELIN elmagyarázza.

Miért fontos felkészülten vezetni téli körülmények között?

időjárás

Az időjárás

Októbertől áprilisig változatos úviszonyok között autózunk, ilyenkor az útfelület lehet száraz, párás, nedves, havas vagy jeges. Az idő azonban biztosan inkább hideg - és elsősorban ezért fontos, hogy megfelelő abronccsal (téli vagy négyévszakos) legyen felszerelve az autónk.  

A gumik világában a tél mindig akkor kezdődik, amikor tartósan 7°C alá esik a hőmérséklet, ilyenkor kell elkezdeni a téli abroncsot használni. Ezen a hőmérsékleten az abroncs gumikeveréke megkeményedik, és a teljesítménye kevésbé hatékony.

Hó, alattomos jegesedés, síkos utak - a sofőrök ilyenkor jobban tartanak a vezetéstől. De ennek nem kell feltételenül így lennie!

Ha tisztában vagyunk az utakon ránk váró kockázatokkal, és a téli időjárásnak megfelelő (téli  vagy 3PMSF minősítéssel rendelkező négyévszakos) gumival indulunk útnak, ugyanolyan biztonságban vezethetünk, mint a napsütéses, nyári időben. 

havas ut

Biztonságos közlekedés télen

Az autósok hajlamosak azt gondolni, hogy a legnagyobb kockázatot a hó és a jég jelenti számukra a téli vezetés során. A statisztikák szerint azonban tíz balesetből kilenc** száraz vagy nedves úton történik meg, és nem havas vagy jeges útszakaszon.  

A havas út természetesen kockázatos, de korántsem az egyetlen veszélyes helyzet. Még a téli időszakra is az a jellemző, hogy a balesetek közel 90%-a* egyenes útszakaszon történik meg. 

Mivel magyarázható ez a jelenség? A figyelemmel - illetve annak hiányával. Autósként sokkal óvatosbban vesszük be a hajtűkanyarokat, vigyázva hajtunk ki a beláthatatlan kereszteződésekből, míg az egyenes, jól belátható szakaszokon (még a városban is!) figyelmünk mintha kissé lankadna. Lakott területen jóval több baleset fordul elő, mint az országúton.

A városi közlekedési helyzetekben az abroncsnak sokkal nagyobb szerepe van, mint gondolnánk - ezért fontos, hogy megfelelő (a vezetési szokásainknak és az időjárásnak megfelelő) téli vagy négyévszakos gumit  használjunk a téli időszakban.

Miért érdemes hideg időben 3PMSF minősítéssel rendelkező abroncsot használni?

Több okból is fontos, hogy speciális (téli vagy négyévszakos) gumit használjunk hideg időben.  

Tudjuk, hogy a 3PMSF minősítés azt jelenti, hogy az abroncs megfelelő vonóerőt biztosít havas útfelületen. De nem csak ezt: az ilyen abroncsok kifejezetten hideg időben való használatra készültek, kellően biztonságosak csúszós, nedves vagy jeges útfelületen is. 

Tartósan 7°C alatti hőmérsékleten a téli minősítéssel (M+S és/vagy 3PMSF jelöléssel) rendelkező abroncsok a nyári abroncsnál biztonságosabbak, nedves, havas vagy jeges útfelületen a fékútjuk rövidebb. 
 

3pmsf ms 1280x640

Találja meg másodpercek alatt a tökéletes Michelin abroncsokat!

A megjelent cikk(ek) célja, hogy iránymutatásként szolgáljanak az abroncsválasztás során, illetőleg, hogy a tudomány, a technika, a teszteredmények és a Michelin tapasztalatai alapján időszerű és pontos tájékoztatást nyújtsanak az olvasóknak. Ha arról értesülünk, hogy hibás vagy pontatlan információk szerepelnek a cikk(ek)ben, igyekezni fogunk kijavítani ezeket. Mindazonáltal a Michelin semmiféle felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a cikkekben közzétett információk tekintetében, mely információ kivétel nélkül általános jellegűek, és nem feltétlenül teljesek, pontosak vagy az olvasás időpontjában naprakészek, továbbá nem minősülnek jogi vagy szaktanácsnak.


LEGAL MENTIONS

* Institute of Traffic Accident Research (VUFO) University of Dresden: 12,000 accidents analysed over a period of 12 years.