background reglementation

Mikor kell téli gumira váltani?

Ne várja meg az első hóesést a téli abroncs felszerelésével!
A szabály nagyon egyszerű:
 

“7°C alatti időben ideje téli gumira váltani!”

Bibendum Hiver

Mikor kell felszerelnem a téli abroncsokat?

 

Az időjárás egyre változékonyabb, a tél pedig szinte minden évben tartogat meglepetéseket az autósok számára. Nem szükséges kockáztatnia, ha mindig a megfelelő abronccsal közlekedik. Ne hagyja, hogy felkészületlenül érje a tél!

A veszélyes helyzetek elkerüléséhez csak egyetlen szabályt kell csak megjegyeznie: “7°C alatti időben ideje téli abroncsra váltani!"
 

Miért célszerű az október és április közötti időszakban téli abroncsra váltani?

A téli időszámításra való átállás egyúttal a téli abroncsra váltás időszaka is. Ne feledje: a 7°C-nál hidegebb időben a nyári abroncs kevésbé hatékony, mint a téli.

Fontos, hogy olyan gumit válasszon, amely téli minősítéssel rendelkezik - az ilyen abroncsokat kifejezetten a télies, hideg időre tervezték, speciális alapanyagok alkotják (a gumikeveréke hideg időben is kellően rugalmas mard, nem keményedik meg). A téli gumi futófelületén található lamellák optimális teljesítményt biztosítanak a télies utakon. A 3PMSF jelöléssel rendelkező négyévszakos gumi egész évben a járművén hagyhatja, az ilyen abroncsot nem szükséges téli abroncsra cserélni a hideg idő beálltával.
 

guide replace tire glove

Winter tyres are designed to grip in the cold

Mikor kell leszereltetnem a téli gumikat?

/tippek-es-tanacsok/tanacs-auto/teli-gumik/teli-vezetesi-tanacsok/teli-gumik-hasznalata-nyaronA szakértők kifejezetten ellenjavallják, hogy egész évben téli abroncsot használjunk, mert a téli abroncs meleg időben, főleg felmelegedett aszfalton kevésbé hatékony, és a futófelület lágy gumija gyorsabban kopik. Amint a hőmérséklet tartósan 7°C fölé emelkedik, a téli gumit vissza kell cserélnünk nyárira. Ez március végén, esetleg a tavaszi óraátállítás környékén esedékes általában.

Bras Bibendum Spring

Mitől téli a téli gumi?

A kifejezetten hideg, télies időjáráshoz kifejlesztett téli abroncs teljesítménye optimális a hideg téli utakon, esőnedves, havas vagy jeges útszakaszokon.  

A téli abroncs speciális jelöléssel rendelkezik: oldalfalán M+S és/vagy 3PMSF jelölés tanálható.
 

A téli abroncs előnyei

Téli időben, télies utakon a téli gumi jobb tapadást nyújt. Az abroncs gumikeveréke 7°C alatti, hideg időben is kellően rugalmas marad, a futó speciális kiképzése, a profilmélység és a gumiblokkok kialakítása szintén a jobb tapadást segíti. Nedves, havas és jeges útszakaszokon a téli abroncs vonóereje, úttartása és fékhatása jobb.  

Auto Background pn002567 max Tips and Advice

A legfontosabb tudnivalók téli vezetéshez

  • Ne feledje aranyszabályunkat: “7°C alatti időben ideje téli abroncsra váltani!" 
  • A téli gumit azonban nem érdemes egész évben az autónkon hagyni.
  • Ha felszereltette a téli abroncsot, az üzemi nyomás ellenőrzése sem maradhat el. Havonta ellenőrizze a kerekeket, ha szükséges állítsa be a kívánt értékre mind a négy gumi nyomását. Hidegebb időben az abroncs hajlamos a nyomásvesztésre (alulfújt állapot alakul ki), míg melegben inkább (túlfújt) nagyobb az abroncsnyomás.

Találja meg másodpercek alatt a tökéletes Michelin abroncsokat!

A megjelent cikk(ek) célja, hogy iránymutatásként szolgáljanak az abroncsválasztás során, illetőleg, hogy a tudomány, a technika, a teszteredmények és a Michelin tapasztalatai alapján időszerű és pontos tájékoztatást nyújtsanak az olvasóknak. Ha arról értesülünk, hogy hibás vagy pontatlan információk szerepelnek a cikk(ek)ben, igyekezni fogunk kijavítani ezeket. Mindazonáltal a Michelin semmiféle felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a cikkekben közzétett információk tekintetében, mely információ kivétel nélkül általános jellegűek, és nem feltétlenül teljesek, pontosak vagy az olvasás időpontjában naprakészek, továbbá nem minősülnek jogi vagy szaktanácsnak.