ABRONCSOKABRONCSOK AZ ÖSSZES GUMIABRONCS MUTATÁSAAZ ÖSSZES GUMIABRONCS MUTATÁSA KERESKEDŐKKERESKEDŐK

Alapvető tudnivalók az abroncsról

A futófelület kialakítása. Az előkelő tapadás.

Michelin 18 máj. 2010

A futófelület mintázatának fontossága

Lehet, hogy még nem gondolt erre, de a gumiabroncsok olyanok, mint a divat-kiegészítők. Ékszerek, amelyek kiegészítik és kiemelik a gépkocsi formatervét. A gumiabroncstól nem csak azt várják, hogy tapadást és úttartást biztosítsanak, és együttműködjenek a felfüggesztéssel, hanem jól is kell kinézniük. A gépkocsi tervezésekor a futófelület mintázata kulcsfontosságú tényező abban, hogy felhívja a figyelmet a kiállító teremben.

Nekem olyan egyformának tűnnek a futófelületek...!

Egyszerű ránézésre nehéz, ha nem lehetetlen megállapítani, hogy egy futófelület jobban teljesít-e, mint egy másik.  Egyszerűen megfogalmazva Önt csupán ez a négy, tenyérnyi méretű futófelület köti össze az úttal. Ezért ahogyan az várható is, rendkívül fontosak a tapadás, a megállási képesség, a teljesítmény és a biztonság szempontjából, különösen kedvezőtlen időjárási körülmények között. Ez az egyik oka annak, hogy a Michelinnél 6000-en dolgoznak a kutatásban és fejlesztésben, a gumiabroncs ágazat legnagyobb K+F költségvetésével.

Tread pattern

Felépítés, anyagok és mintázat

Ezek határozzák meg az abroncs biztonsági, vezetési és ráfordítási jellemzőit. A belső szerkezettel ellentétben a fekete gumi futófelület mintázata nagyon is látható. Nézzük meg, hogyan érintik ezek a teljesítmény alábbi két mutatóját:

 • Biztonság (tapadás a nedves útburkolathoz)
 • Vezetési élvezet (viselkedés száraz útburkolaton)

TAPADÁS NEDVES ÚTBURKOLATON

Ahhoz, hogy megértsük a gumiabroncs futófelületének szerepét nedves úton, gondoljunk rá úgy, mint egy szivattyúra. Minél több csatorna van a gumiabroncs futófelületében, annál több vizet tud elszívni az érintkezési felület és az útburkolat közül, és annál jobb lesz a tapadása. Figyelemre méltó, hogy néhány milliszekundum alatt összegyűjti a vizet és elvezeti az érintkezési felülettől. Például egy 195/65 R15 méretű gumiabroncs másodpercenként majdnem 15 liter vizet tud megmozgatni.

A csatornázottság aránya

 • Minél nagyobb a csatornázottság/gumi arány, annál nagyobb lesz a futófelület „tárolási és szivattyúzási” kapacitása.

Alak és minta

 • Vízelvezető rendszerként a futófelület mintázata (szimmetrikus, forgásirányos, aszimmetrikus) határozza meg, milyen gyorsan tudja elvezetni a vizet az érintkezési felülettől

Lamellázottság

Ezek vékony bevágások a gumiabroncs futófelületén, amelyek javítják a tapadást nedves vagy jeges időben. Az ablaktörlőhöz hasonlóan a lamellák segítenek a gumiabroncs széleinek és mintázatának elvezetni a vizet.

VISELKEDÉS SZÁRAZ ÚTBURKOLATON

A futófelület mintázatának merevsége az egyik olyan kulcsfontosságú elem, amely hozzájárul a pontos úttartáshoz és kormányzási reakciókhoz.

A futófelület mintázatának merevségét a következő biztosítja:

A gumiabroncs profilja

 • A szögletes peremekkel rendelkező lapos profil jó tartást biztosít kanyarban.

A lamellák sűrűsége

 • Minél kisebb a mintázat aránya a futófelületen, annál több gumi lép kapcsolatba a talajjal, és annál jobb lesz a tapadás.

Nagyméretű futófelület blokkok

 • A nagyméretű futófelület blokkok korlátozzák a futófelület mintázatának mobilitását a vastagságuk miatt.

Önzáró lamellák

 • A sok lamellát tartalmazó blokkok csökkentik a futófelület merevségét. E hatás ellensúlyozására bonyolult 3 dimenziós lamellákat vezettünk be, amelyek terhelés alatt összezáródnak.

Használat közben a gumiabroncsok futófelülete kopik, és ez nedves időben korlátozza a tapadási hatékonyságukat. Ezért rendszeres időközönként, legalább havonta egyszer ellenőrizze a gumiabroncs futófelületének mélységét. Az abroncsokat ki kell cserélni, ha a futófelületük 1,6 mm-ig kopott. Ennek egyfelől az az oka, hogy már nem használhatók kellő biztonsággal, másrészt jogszabályellenes is lehet. A kopott gumiabroncs veszélyes lehet, ezért ki kell cserélni. A helyi gumiszervizben be lehet szerezni egy gumiabroncs mélységmérőt.

Bővebb tájékoztatás:
MICHELIN abroncsválasztó oldal
MICHELIN abroncsok termékoldal

TALÁLJA MEG A MEGFELELŐ MICHELIN ABRONCSOT

Tekintse meg a javasolt abroncsot a járműadatok vagy az abroncsméret és vezetési szükségletei megadásával

Korábban megtekintett cikkei

Még nincsenek megtekintett cikkek

 • SZEMÉLYAUTÓ
 • SUV - 4X4
 • KISTEHERAUTÓ - LAKÓAUTÓ
Loader