ABRONCSOKABRONCSOK AZ ÖSSZES GUMIABRONCS MUTATÁSAAZ ÖSSZES GUMIABRONCS MUTATÁSA KERESKEDŐKKERESKEDŐK

Alapvető tudnivalók az abroncsról

A gumifák gondozása évente 30 millió embernek ad megélhetést

Michelin 18 máj. 2010

Környezetvédelem

Ennek ellenére az erdők kivágása veszélyezteti a gazdálkodók megélhetését. A gumiabroncs-gyártók a világ nyersgumi-termelésének közel 70%-át vásárolják fel, ezért a Michelinhez hasonló vállalatoktól függ e természeti erőforrások védelme és megőrzése és a gumifa (hevea) fenntartható művelésének biztosítása.

A MICHELIN évtizedek óta közel 21 000 hektár heveaültetvényt művel Brazíliában és Nigériában, ami a MICHELIN összes globális nyersgumi-szükségletének 12%-át fedezi. Például a brazíliai heveaültetvény hosszú távú egészségének védelme érdekében a MICHELIN jelentős mezőgazdasági beruházást hajtott végre, amellyel stratégiai fontosságú szociális, környezetvédelmi és gazdasági eredményeket ért el. Ezek a helyi gazdaságok fel is dolgozzák a saját betakarításukat és másfajta kultúrákat, például kakaót és banánt is művelnek a heveafák sorai között.

Egyúttal védi a trópusi esőerdők biológiai sokféleségét is

A MICHELIN emellett „ökológiai folyosókat” is létrehozott mintegy 3000 hektáron, amelyek összekötik az Atlanti-parti Esőerdő Rezervátum három foltját, biztosítandó a folytonosságot a tengerparti és a szárazföldi területek között. Ez a trópusi esőerdő, amely eredetileg az egész brazíliai partvonalon végigterült, most már csak 10%-a az eredeti területének, amivel a világ egyik legveszélyeztetettebb trópusi erdője lett.

Szoros együttműködés a helyi gazdálkodókkal

A MICHELIN szorosan együttműködik a helyi önkormányzattal és a biodiverzitási csoportokkal e folyosók fejlesztése érdekében. Emellett a MICHELIN fejleszti a családi tulajdonú gumiültetvényeket azzal, hogy az egymás szomszédságában elhelyezkedő (mintegy 1000 család tulajdonában lévő) kisméretű gazdaságokat a hevea olyan ellenálló fajtáival látja el, amelyeket a MICHELIN és a CIRAD (Nemzetközi Mezőgazdasági Kutatási és Fejlesztés Központ) közös kutatási programja során nemesítettek ki. Az egyéb árucikkek árának emelkedése mellett a helyi közösség úgy látja, hogy megéri gazdálkodónak lenni, ami garantált ellátást biztosít.

Egy új falu

A MICHELIN úgy döntött, hogy 18 hektár földterületet adományoz egy Nova Igrapiuna nevű új falu felépítésére, főleg nyersgumi-feldolgozók és családjaik számára. A falut modern vízfeldolgozó egységekkel szerelték fel és nyílt zöldterületeknek, orvosi létesítményeknek és iskoláknak ad otthont.

Újratelepítési program

A földterület és őshonos fajainak felmérését követően egy újraerdősítési program is kezdetét vette. A brazíliai Bahia államban több mint 1000 hektárnyi gumifaültetvény van teljesen műveletlenül hagyva az őserdei flóra és fauna védelme érdekében. A projekt keretében visszahonosítanak állatokat és ösztönzik az ökoturizmust a vízesés körül a környezet jobb védelme érdekében.

Az ökológiai tudatosság fokozása

Az ökoszisztéma megőrzésére tett erőfeszítések részeként a MICHELIN segít növelni az ökológiai tudatosságot a helyi közösség körében, különböző szervezetekkel együttműködve (CETREL, BioBrasil és trópusi természetvédelmi alapítványok). Bővebben erről a környezetvédelmi oktatási programról: http://www.michelin-hevea.com

Biológiai és mezőgazdasági kutatás

Olyan területeken, ahol heveaültetvényei vannak, a MICHELIN biológiai és mezőgazdasági kutatást is folytat az alábbi célkitűzésekkel:

  • A heveafa művelési technikáinak fejlesztése a termelési költségek csökkentése érdekében
  • A terméshozam növelése
  • A nyersgumi minőségének javítása
  • A heveafa betegségei elleni küzdelem

A gumifa betegségei elleni küzdelem

A MICHELIN szorosan együttműködik szános egyetemmel, tudományos testülettel és kutatóközponttal a microcyclus ulei által Dél-Amerikában okozott betegség elleni küzdelemben; ez egy gomba, amely a Hevea Brasiliana leveleit támadja meg, és súlyosan veszélyeztetheti az ázsiai és afrikai ültetvényeket is. A kutatás eredményeként lehetővé vált a hevea olyan változatainak kiválasztása és szaporítása, amelyek ellenállóbbak a paraziták támadásaival szemben. Az évek során fiatal, gombaálló gumifákat adományoztunk a szomszédos brazíliai kisméretű gazdaságoknak. Csupán 2006-ban 200 000 ilyen fát adományoztunk.

A természetes erőforrások megőrzése

Nigériában a MICHELIN négy ültetvénye szintén elkötelezte magát a környezetvédelem mellett. Az Okumu Nemzeti Parkkal határos Osse River ültetvény (1999 óta védett) 500 hektárnyi trópusi esőerdőjét az ország nyugati részében megmaradt utolsó trópusi esőerdőnek tartják. Ezen ültetvénynek köszönhetően a MICHELIN 2002-ben megkapta a Nigériai Megőrzési Alapítvány (NCF) által a leginkább környezetbarát nigériai vállalatoknak adott díját.

A használt gumiabroncsok újrafelhasználása

Ma már egyre kevesebb gumiabroncs végzi a szemétlerakó helyeken, mivel új újrahasznosítási lehetőségeket fejlesztettek ki és egyre több ember van tudatában az ökológiai kockázatoknak. A MICHELIN erőteljesen elkötelezte magát a környezetvédelem mellett és aktívan részt vesz a gumiabroncs ágazaton belüli együttes megmozdulásban, amelynek célja az elhasznált gumiabroncsok újrahasznosítása. Európában 2003 óta tilos szemétlerakó helyeken elhelyezni a gumiabroncsokat, a zúzott gumiabroncsok elhelyezése pedig 2006 óta illegális.

Recycling

TALÁLJA MEG A MEGFELELŐ MICHELIN ABRONCSOT

Tekintse meg a javasolt abroncsot a járműadatok vagy az abroncsméret és vezetési szükségletei megadásával

Korábban megtekintett cikkei

Még nincsenek megtekintett cikkek

  • SZEMÉLYAUTÓ
  • SUV - 4X4
  • KISTEHERAUTÓ - LAKÓAUTÓ
Loader