ABRONCSOKABRONCSOK AZ ÖSSZES GUMIABRONCS MUTATÁSAAZ ÖSSZES GUMIABRONCS MUTATÁSA KERESKEDŐKKERESKEDŐK

Használati tanácsok

Abroncs-ellenőrzési ütemterv

Michelin 18 máj. 2010

Abroncs-ellenőrzési ütemterv

Csak néhány percig tart, de nem csak időt és pénzt takarít meg

Mivel az abroncsok az egyetlen érintkezési pont az útfelület és a gépkocsi között, próbáljon meg rendszeresen időt szakítani az ellenőrzésükre. A kopott abroncsok jelentősen csökkentik a gépkocsi biztonságát és teljesítményét. Mit számít néhány perc a családja biztonságához képest? A megfelelően karbantartott abroncsok élettartama átlagosan 45 000 km a vezetési stílustól és útviszonyoktól függően.

1. Abroncsnyomás

Próbálja meg havonta legalább egyszer vagy nagy sebességgel megtett utazások előtt ellenőrizni az abroncsnyomást.

Az abroncs akkor is lehet puha, ha nem néz ki annak. A biztonság kedvéért rendszeresen ellenőrizze az abroncsnyomást, különösen nagy sebességgel megtett utazások előtt. A megfelelő nyomás az abroncsok biztonságának és élettartamának egyik tényezője.

Ne feledje, hogy az abroncsnyomást hideg gumiabroncson kell ellenőrizni (ha kevesebb, mint 3,2 kilométert tett meg). Ha nem biztos a használati módnak megfelelő abroncsnyomásban, nézze meg a jármű kézikönyvében.

2. Profilmélység

Hasznos legalább havonta ellenőrizni az abroncsok profilmélységét és elhasználódását.

Az abroncsokat ki kell cserélni, ha a futófelületük 1,6 mm-ig vagy az alá kopott. Az abroncsokat ellenőrizni kell és szükség szerint ki kell cserélni. Ennek egyfelől az az oka, hogy már nem használhatók kellő biztonsággal, másrészt jogszabályellenes is lehet. A helyi gumiszervizben be lehet szerezni egy gumiabroncs mélységmérőt.

Törvényes korlát

3. Egyenesfutás

Hasznos valamennyi szerviznél és műszaki vizsga alkalmával ellenőrizni a kerekek egyenesfutását.

A jármű nem megfelelő felfüggesztés-geometriája (beállítása) befolyásolhatja az úttartást. Emellett kockázatos is lehet. Nem mindig lehet érezni, ha a futómű elállítódott. Lehet, hogy nekiment egy járdaszegélynek vagy belement egy kátyúba, amely elállította a futóművét anélkül, hogy észrevette volna. Hasznos rendszeresen, ideális esetben szerviz és műszaki vizsgák alkalmával szakemberrel ellenőriztetni, hogy szükség van-e futómű-beállításra.

4. Kiegyensúlyozás

Hasznos ellenőrizni a kerekek kiegyensúlyozását minden áthelyezésükkor, amit általában 9 500–13 000 kilométerenként kell elvégezni.

Sokan összekeverik a futómű-beállítás és a kerékkiegyensúlyozás tartalmát. A futómű-beállítás a kerekek dőlésszögeinek beállítása, míg a kiegyensúlyozás során kiküszöbölik a forgás közbeni vibrációt. A kerékkiegyensúlyozás megelőzi a gumiabroncs idő előtti kopását és védi a gépjármű felfüggesztését, a kormányművet és a csapágyakat. Emellett jelentősen hozzájárul az utazási kényelemhez.

5. Átforgatás

Meghosszabbítja az abroncsok élettartamát, ha 9 500–13 000 kilométerenként átforgatja őket.

Az abroncsok élettartamának növelése érdekében javasoljuk, hogy 9 500–13 000 kilométerenként forgassa át a kerekeket, a pótkereket is ideértve. Így más helyre kerülnek a gumiabroncsok, egyenletesebb kopást eredményezve. Pénzt takarít meg és meghosszabbítja az abroncsok élettartamát.

6. Szelepek

Biztonsági okokból alapvetően fontos az abroncsok cseréjekor a szelepeket is kicserélni.

A szelep nagyon fontos szerepet játszik a gumiabroncs légmentességének fenntartásában. Nagyon nagy nyomás nehezedik rá, és fokozatosan elhasználódik a gumiabroncs forgásából adódó erők miatt. Ezek az erők jelentősek lehetnek. 100 km/h mellett a szelepnek 1,7 kg húzóerőt kell elviselnie. Alapvetően fontos a szelepeket is kicserélni az abroncsok cseréjekor. Ez növeli az abroncsok várható élettartamát és biztonságát.

Nagy hiba lenne feláldozni az abroncsok élettartamát, sőt az Ön saját személyes biztonságát is azzal, hogy nem költ új szelepekre. Feltétlenül egyeztessen a gumiszervizzel, hogy kicserélték-e a szelepeket az abroncsok cseréjekor.

TALÁLJA MEG A MEGFELELŐ MICHELIN ABRONCSOT

Tekintse meg a javasolt abroncsot a járműadatok vagy az abroncsméret és vezetési szükségletei megadásával

Korábban megtekintett cikkei

Még nincsenek megtekintett cikkek

  • SZEMÉLYAUTÓ
  • SUV - 4X4
  • KISTEHERAUTÓ - LAKÓAUTÓ
Loader