ABRONCSOKABRONCSOK AZ ÖSSZES GUMIABRONCS MUTATÁSAAZ ÖSSZES GUMIABRONCS MUTATÁSA KERESKEDŐKKERESKEDŐK

Használati tanácsok

Tippek téli használathoz

Michelin 18 máj. 2010

Tippek téli használathoz

1. Mind a négy keréktárcsára szereljen téli abroncsot

A jármű maximális biztonsága és irányíthatósága érdekében télen mind a négy kerékre szereljen téli abroncsot. A vonóerő javítása érdekében sokan csak a hajtott tengelyre szerelnek fel téli abroncsot. Bár ez csábító lehet, nem biztosít megfelelő tapadást, teljesítményt és biztonságot.

 • Ha csak az első tengelyre szerel téli abroncsot, csökken a hátsó tengely tapadása. Hátsókerékhajtású járműveknél, illetve kanyarodáskor mind az első- mind a hátsókerékhajtású járművek esetén fennáll a megpördülés veszélye.
 • Ha csak a hátsó tengelyre szerel téli abroncsot fennáll annak a veszélye, hogy a gépkocsi nem fog tudni kanyarodni, hanem egyenesen megy tovább.


Bővebben a MICHELIN téli abroncsokról.

2. Az abroncsok nyomása télen

Ha lehűl az idő, az abroncsnyomás lecsökken. Ha például 20° C-on egy gumiabroncs nyomása 2 bar, 0° C-on csak 1,8 bar a nyomása. Ha hideg időben ellenőrizve az abroncs nyomása alacsony, a gépjármű gyártójának ajánlásai szerint fújja fel a kereket.

Cold weather tyre pressure
Tanácsunk:

 • Ha hideg gumiabroncson állítja be a nyomást (az abroncs hőmérséklete megegyezik a külső hőmérséklettel), fújja fel a gépkocsi gyártója által ajánlott nyomásra.
 • Ha meleg garázsban vagy szerelőműhelyben állítja be az abroncsnyomást, adjon hozzá 0,2 bart-t  a gépkocsi gyártója által ajánlott nyomáshoz. Ez biztosítja az alacsony hőmérséklet ellentételezését, valamint azt, hogy az abroncs a megfelelő nyomáson fusson.

További tanácsok az abroncsnyomással kapcsolatban

3. A személygépkocsik karbantartása télen

A legjobb idő a személygépkocsik télire való felkészítésére az az idő, amikor a tél küszöbön áll. Ha vezetett már havas, jeges, kavicsos vagy felsózott úton, tudja, hogy ezek milyen hatással vannak autójára. Az apró karcolások rozsdásodni kezdhetnek, a fűtésnek olyan teljesítménnyel kell dolgoznia, amelyre nincs felkészítve és a szélvédőnek meg kell küzdenie a külső fagy és a meleg utastér által okozott szélsőséges hőterheléssel. Ha lehetséges, a téli hónapokban kívül-belül fedje le a szélvédőt (jó ötlet az újságpapír használata).

A szélvédő biztonsága

Szélsőséges hidegben a szélvédő kismértékű ütődése is nagy repedést okozhat. Ezért, amennyiben lehetséges, még a tél beállta előtt javíttassa meg a szélvédőt. Ellenkező esetben akár ki is kell cserélni a szélvédőt, ami jelentős költségekkel jár. Télen már rosszak a vezetési viszonyok, ezért az ablaktörlő lapátok ellenőrzésével előzze meg a rossz kilátást.

Frozen windscreen

Téli szélvédőmosó

Ha már vezetett röviddel azután, hogy egy sószóró teherautó megolvasztotta a jeget és a havat, tudja, mennyire fontos a téli szélvédőmosó folyadék. Ügyeljen rá, hogy a szélvédőmosó tartály teli és működőképes állapotban legyen.  A szélvédő nagyon gyorsan ki tud fehéredni, ha só kerül rá. Hasznos, ha nem hígítja fel vízzel az ablakmosó folyadékot, mert a víz megfagyhat a téli hidegben.

 • Ellenőrizze gyakran az akkumulátor állapotát, mert az alacsony hőmérséklettől kisülhet.
 • Ellenőrizze, hogy a motorolaj megfelel-e a gépkocsinak és a körülményeknek, mert hidegben az olaj hajlamos besűrűsödni.
 • Rendszeresen mossa le a gépkocsit és védje a karosszériát, az alvázat és a keréktárcsákat a korrózió ellen, amit a só okozhat.
 • Ellenőrizze a fékeket. Veszélyes télen rosszul karbantartott fékekkel vezetni.
 • Ellenőrizze a lámpákat. Az éjszakák hosszúak lesznek.

4. Mikor kell hóláncot használni?

A hóláncot tömör havon kell használni. Egyes síparadicsomokban például kötelező hóláncot felszerelni (utazás előtt ajánlatos ellenőrizni).

Ha nincs hólánca, az autóalkatrész-kereskedők örömmel segítenek Önnek megtalálni a gépkocsijának és abroncsméretének megfelelő hóláncot. Ideális esetben, felszerelt állapotban a legtöbb láncnak a gumiabroncs érintkezési felületénél kell lennie. Átlagosan legalább 12 láncszemnek kell kereszteznie a gumiabroncsot. Utazás előtt szánjon időt annak megtanulására, hogyan kell hatékonyan fel- és leszerelni a hóláncot. Nem könnyű fagypont alatt, hóviharban, elgémberedett ujjakkal, egy meredek hegyi úton felszerelni őket. Néhány órányi előkészület jelentősen felgyorsítja a műveletet.

Ügyeljen rá, hogy a hóláncok könnyen elérhetők legyenek. Segít, ha utoljára pakolja be a csomagtartóba más olyan dolgokkal együtt, amire út közben szüksége lehet. Legyen Önnél egy pár kesztyű és egy lámpa is (a legjobb, ha fejlámpája van, mert senkinek sincs három keze).

TALÁLJA MEG A MEGFELELŐ MICHELIN ABRONCSOT

Tekintse meg a javasolt abroncsot a járműadatok vagy az abroncsméret és vezetési szükségletei megadásával

Korábban megtekintett cikkei

Még nincsenek megtekintett cikkek

 • SZEMÉLYAUTÓ
 • SUV - 4X4
 • KISTEHERAUTÓ - LAKÓAUTÓ
Loader