ABRONCSOKABRONCSOK AZ ÖSSZES GUMIABRONCS MUTATÁSAAZ ÖSSZES GUMIABRONCS MUTATÁSA KERESKEDŐKKERESKEDŐK

Vásárlási útmutató

Melyik téli gumit válasszam?

Michelin 22 nov. 2012

Melyik téli gumit válasszam?

A tél nem könnyíti meg az autóvezetők dolgát – talán Önnel és a családjával is előfordult már, hogy elakadt, megfeneklett, vagy akár ennél is rosszabb történt. Érdemes tehát mérlegelni a téli gumik használatát? És ha igen, mire kell odafigyelni?

Akár 24 méterrel rövidebb féktávolság

A gumiabroncsok szempontjából a tél beálltához nem kell megvárni a fagypont alatti hőmérsékletet. Hűvös időben a hagyományos nyári gumik teljesítménye folyamatosan romlik, és egyre inkább a téli gumik kerekednek felül. A különbség megdöbbentő lehet: egy mindössze 50km/h¹ sebességgel, havas úton haladó átlagos gépkocsi nyári gumikkal 48 méteren belül tud megállni, ami – bármilyen hihetetlen – 24 méterrel több, mintha ugyanez az autó téli gumikkal lenne felszerelve.

A nyári és a téli abroncsok közötti legnagyobb különbség a gyártásukhoz használt gumi összetételében van. Jó példa erre a MICHELIN új Alpin gumiabroncsa, amelynek speciális gumikeveréke nedves és jeges utakon is fokozza a tapadást és a fékezőerőt.

Mivel a téli utakon kisebb a súrlódás, a futófelületnek még nagyobb szerepe van. A téli gumiknak maximális tapadást kell biztosítaniuk – ezért szélesebbek és egyenletesebbek az érintkezési felületeik, így fokozatosabb átmenetet biztosítanak a futófelületi blokkok között.  A téli gumik ezen új generációjának gumiabroncsonként 71 mintázata van, amelyek megakadályozzák a hó, a latyak és a víz futófelületi blokkok közötti összegyűlését. Egyfajta lánctalpas hatást fejtenek ki a csúszós felületeken, hogy könnyebb legyen a haladás… és sikerüljön megállni, ha arra van szükség.

Téli gumik: minden téli vezetési körülményhez

A téli gumik csak havon használhatók? És mi a helyzet a különböző európai országokra jellemző telekkel? A hőmérsékletek lehetnek fagypont alattiak, de akár enyhék is, az utak pedig igen gyorsan váltakozhatnak a száraz, a nedves, a jeges és a havas között. Tény, hogy az ilyen éghajlatokra tervezett téli gumik jobb teljesítményt nyújtanak minden felületen – ezért a hideg idő beálltával érdemes mérlegelni a gumicserét. Keressen olyan márkát, amely hosszú megtehető távolságot és jó fékezési tulajdonságokat ígér, és így még jobban megéri majd a befektetése.

Kérje ki gumiszervize tanácsát arról, hogy milyen téli gumik megfelelőek az Ön járművéhez és igényeihez.
1Féktávolság hóban 50 km/h-ról és 0 km/h-ra. A tesztet 2007-ben végezte a „Test World” független vizsgálószervezet a finnországi Ivalo városban 195/65 R 15 abroncsokkal.

Készítette a MICHELIN
A fényképek tulajdonosa: Michelin

TALÁLJA MEG A MEGFELELŐ MICHELIN ABRONCSOT

Tekintse meg a javasolt abroncsot a járműadatok vagy az abroncsméret és vezetési szükségletei megadásával

Korábban megtekintett cikkei

Még nincsenek megtekintett cikkek

  • SZEMÉLYAUTÓ
  • SUV - 4X4
  • KISTEHERAUTÓ - LAKÓAUTÓ
Loader