ABRONCSOKABRONCSOK AZ ÖSSZES GUMIABRONCS MUTATÁSAAZ ÖSSZES GUMIABRONCS MUTATÁSA KERESKEDŐKKERESKEDŐK

Vezetési tanácsok

Vészhelyzet az úton: hogyan maradjon ura a járműnek?

Michelin 09 máj. 2012

Vészhelyzet az úton: hogyan maradjon ura a járműnek?

Tudja, mit kell tenni akkor, ha defektje van, vagy nem tudja kormányozni a járművet? Ez két olyan körülmény, amely életveszélyes lehet. Ha tudja, hogyan kell reagálni, megnövelheti annak esélyét, hogy sértetlenül kikerül egy ilyen helyzetből. Szánjon rá néhány percet az alapok megismerésére, és minden megváltozik.

Ha hirtelen veszélyhelyzetbe kerül, higgadtnak kell maradnia, hogy racionális döntéseket hozhasson. Fő célja mindig a sérülések mértékének csökkentése; ne felejtse el, hogy gépjárműve csak egy darab fém, amelyet könnyen pótolni lehet. Ezenkívül autójának is ura szeretne maradni, elkerülve annak kicsúszását vagy felborulását. Ezért fontos, hogy fékezés előtt kormányozzon, és nagy sebességen ne tegyen éles kormánymozdulatokat. Kapcsolja be a vészvillogót, hogy a többi autós is lássa, hogy problémája van. Végül, ha megáll, válasszon biztonságos helyet, és helyezze ki az elakadásjelző háromszöget.

Defekt

A vezetés közben bekövetkező defekt ijesztő és nagyon veszélyes, különösen nagy sebességnél. Ha úgy érzi, defektje van, természetes ösztönei fékezésre késztetik. Ugyanakkor fontos, hogy ne taposson bele a fékbe, inkább tartsa mindkét kezét határozottan a kormánykeréken, és tartsa az egyenes irányt a jármű fokozatos lassításához. Ha úgy érzi, ura a járműnek, egyik kezét vegye le a kormánykerékről, és kapcsoljon alacsony fokozatba, ezzel is segítve a fékezést. Végül kormányozza a gépjárművet egy biztonságos helyre, ahol megállhat.

Fékhiba

Szokjon hozzá, hogy mielőtt lehajt egy meredek lejtőn vagy miután vízen hajt keresztül, ellenőrzi a fékeket. Ha a fékek nem működnek, vegyen egy mély lélegzetet, maradjon higgadt, majd ha 30 km/h-nál lassabban halad, állítsa meg az autót a kézifék segítségével. Ha ennél gyorsabban halad, semmiféleképpen ne használja a kéziféket, mert az blokkolhatja a kerekeket, és megcsúszhat az autó. Egyesével váltson egyre alacsonyabb fokozatba a sebesség fokozatos csökkentéséhez, és közben vegye igénybe az emelkedők vagy a különböző akadályok – például fű vagy kavics – segítségét is. Ha sikerül megállnia, mindenképpen a nagy sebességgel haladó forgalomtól félreeső helyen, például a leállósávban vagy egy kiállóban álljon meg.

A kormányzóképesség elvesztése

Ha a kormánykerék hirtelen nem reagál, minden erejével kapaszkodjon bele. Először lassan eressze fel a gázpedált a gépjármű fokozatos leállása érdekében. Ha úgy érzi, hogy az autó csúszni kezd, irányítsa a járművet ugyanabba az irányba, amerre a hátsó kerekek csúsznak. A fékhibához hasonlóan itt se használja a kéziféket, hanem az autót a sebességváltó segítségével állítsa meg. Csak akkor húzza be a kéziféket, ha a gépjármű már teljesen megállt.

Fontos, hogy nyugodt maradjon, ne essen pánikba. Ha szert tesz a szükséges ismeretekre, nagyobb biztonságban lesz az utakon, és készen áll minden helyzetre.
Készítette a MICHELIN

A fényképek tulajdonosa: Getty Images
Copyright © 2011 - MICHELIN Minden jog fenntartva

TALÁLJA MEG A MEGFELELŐ MICHELIN ABRONCSOT

Tekintse meg a javasolt abroncsot a járműadatok vagy az abroncsméret és vezetési szükségletei megadásával

Korábban megtekintett cikkei

Még nincsenek megtekintett cikkek

  • SZEMÉLYAUTÓ
  • SUV - 4X4
  • KISTEHERAUTÓ - LAKÓAUTÓ
Loader