panel image

Az SBTi* jóváhagyta a Michelin CO2-kibocsátás csökkenésre irányuló célkitűzéseit

 

  •  - A környezettudatos vállalkozások, különösen a vállalatok üvegházhatású gáz (ÜHG)-kibocsátásának csökkentésén dolgozó Science Based Targets initiative (Tudományos Alapú Célkitűzések kezdeményezés; SBTi), a világ vezető független nemzetközi ügynöksége jóváhagyta a Michelin CO2-kibocsátás csökkenésre irányuló célkitűzéseit.
     
  •  - A Michelin ezzel hivatalosan is megtette az első lépést 2050-re vállalt céljának teljesítése felé, mely szerint addigra a vállalat minden telephelye karbonsemleges módon üzemel majd.
     
  •  - A célkitűzések elfogadása fontos mérföldkő a Michelin környezetvédelmi stratégia és jövőkép megvalósításának útján.

 
A Science Based Targets initiative (Tudományos Alapú Célkitűzések kezdeményezés; SBTi) jóváhagyta a Michelin Csoport CO2-kibocsátás csökkenésre irányuló célkitűzéseit.
A célkitűzések elfogadása megerősítést ad vállalatunk számára, hogy kijelölt környezetvédelmi stratégiánk jó irányba halad, és hozzásegíti a Michelint, hogy 2050-re teljesíteni tudja célját, azaz valamennyi telephelye a Scope 1 (közvetlen) és Scope 2 (áramfelhasználáshoz kapcsolódó) kibocsátási kategóriák előírásainak megfelelően, karbonsemlegesen üzemeljen.

Michelin CO2-kibocsátás csökkenésre irányuló célkitűzéseit. A Párizsi Éghajlatvédelmi Egyezmény (COP21) sikeres végrehajása nem csak az aláíró államok vállalásainak teljesítésén múlik, hanem a társadalom és a versenyszféra együttes erőfeszítésein is, csak közös elhatározással és felelősséggel tudjuk csökkenteni az üvegházhatású gázok (ÜHG) kibocsátását.

A Michelin Csoport ezért küldte el véleményezésre és jóváhagyásra CO2-kibocsátása csökkentésére irányuló célkitűzéseit az SBTi környezetvédelmi szervezetnek.

A Michelin vállalása: 2030-ra a 2010-es kibocsátáshoz képest a Scope 1 és Scope 2** ÜHG-kibocsátást 38%-kal csökkenti, illetve a 2018-as referenciaévhez képest a Scope 3 ÜHG-kibocsátást -- üzemanyag-, ill. energiafelhasználáshoz, alapanyag- és késztermékszállításhoz, készáruraktározáshoz, a használt abroncsok hulladékkezeléséhez kapcsolódó kibocsátás -- 15%-kal csökkenti. A Michelin környezetvédelmi célkitűzeseként szerepel továbbá, hogy 2024-re a kibocsátás szempontjából kiemelt szereppel bíró termékek beszállítói körében a partnerei 70%-a igazoltan tudományos alapú kibocsátási célkitűzéssel rendelkezzen.

sbti bandeau 1600x790 1

A Scope 1 kategóriájú kibocsátás a vállalat tulajdonában álló vagy döntéseitől függő forrásokhoz kapcsolódó, közvetlen kibocsátás, míg a Scope 2 kategóriájú kibocsátást a vállalat energiafelhasználásához kapcsolódó, közvetett kibocsátási érték. A Scope 3 kategória szintén közvetett kibocsátást jelent, ide a gazdasági tevékenységhez kapcsolódó, ám nem a vállalat saját tulajdonában álló vagy döntéseitől függő forrásokból eredő kibocsátást soroljuk.

Az SBTi jóváhagyása az első lépés a karbonsemlegesítés útján, amellyel lehetővé válik, hogy 2050-re minden Michelin-telephely Scope 1 és Scope 2 kategóriában fenntartható, tiszta módon végezze tevékenységét.

Az SBTi módszere azért is remek lehetőség a Michelin számára, mert a jóváhagyott kibocsátási célkitűzések révén megerősíti a beszállítókkal való együttműködésünket, a kibocsátás csökkentésére irányuló célkitűzések elfogadtatása növeli az alapanyagbeszállítók társadalmi felelősségvállalási hajlandóságát.

Célkitűzéseink jóváhagyását így értelmezi a Michelin Csoport vezérigazgatója, Florent Menegaux: “Az a tény, hogy az SBTi jóváhagyta a CO2-kibocsátás csökkentésére irányuló célkitűzéseinket újabb bizonyíték számunkra, hogy vállalatunk környezetvédelmi stratégiája helyes irányba mutat. A Michelin Csoport nagyszabású tervekkel, stratégiájával összhangban lévő és a klímaváltozás elleni küzdelemmel kapcsolatos hosszú távú jövőképpel rendelkezik. Meggyőződésem, hogy ez a válság minden üzletágunk számára egyben lehetőség arra, hogy még többet tegyünk, és termékeinkkel, kezdeményezéseinkkel még hatékonyabban védjük környezetünket.”
 

SBTi partnerek

- ENSZ Globális Megállapodás (UN Global Compact; UNGC): Az ENSZ stratégiai alapelveket érintő kezdeményezése vállalatok számára. A megállapodást aláírók vállalják, hogy működésüket és stratégiáikat általánosan elfogadott emberi jogi, munkaügyi, környezetvédelmi és korrupció-ellenességi alapelvekhez igazítják, gazdaságilag és társadalmilag hasznos tevékenységet végeznek. A Michelin aláírta az ENSZ Globális Megállapodását.

- CDP (Carbon Disclosure Project -- CO2 közzétételi Projekt): Az önkéntes adatszolgáltatók által megadott, klímaváltozással, ivóvízkészlettel és erdőirtással kapcsolatos környezeti kockázatokról és üzleti lehetőségekről szóló jelentéseket rendszerező és intézményi befektetők, vállalatok és önkormányzatok számára nyilvánosságra hozó szervezet. 

- Erőforrások Világintézete (World Resources Institute; WRI): nemzetközi kutatóintézet, amelyben a fejlődést és környezetvédelmet érintő hét kritikus területen folytatnak kutatásokat: klíma, energia, élelmezés, erdőgazdálkodás, vízkészlet, települések és óceánok.

- Természetvédelmi Világalap (World Wildlife Fund; WWF): 1961-ben alapított nemzetközi civil szervezet. Célja a fenntartható fejlődés és a bolygó védelme. A Michelin a WWF Franciaország partnere.

panel image

MICHELIN

A Michelin küldetése a fenntartható mobilitás szolgálata: a világ egyik vezető abroncsgyártója a hatékony szállítmányozás és utazás elősegítésére gumiabroncsokat tervez, gyárt és értékesít, illetve kínál a termékhez kapcsolódó szolgáltatásokat, a hatékony mobilitást segítő megoldásokat. Arra törekszik, hogy az utazás során kivételes élményben részesítse ügyfeleit. A Michelin ezen kívül a gépjárműgyártás számára fejleszt csúcstechnológiás alapanyagokat. A cégközpont a franciaországi Clermont-Ferrandban található, a Michelin 170 országban rendelkezik kereskedelmi képviselettel, több mint 127 000 főt foglalkoztat, és 69 termelőegységet működtet világszerte. 2019-ban mintegy 200 millió abroncsot gyártottunk. (www.michelin.com)

 

A MICHELIN Hungária Kft., mint Adatkezelő, az Ön személyes adatait sajtókapcsolatok fenntartása és a hatályos jogszabályi kötelezettségek teljesítése céljából, az Európai Parlement és a Tanács 679/2016 számú Általános Adatvédelmi Rendeletével (a továbbiakban: Rendelet) összhangban kezeli. A Rendelet alapján önnek joga van a személyes adataihoz való hozzáférést kérni, adatai helyesbítését vagy törlését kérni; az adatkezelés korlátozását kérni; tájékoztatást kérni az adatkezeléssel, adatai helyesbítésével, törlésével vagy az adatkezelés korlátozásával kapcsolatban. Önnek joga van tiltakozni az adatkezelés ellen, illetve ahhoz, hogy ne terjedjen ki önre automatizált döntéshozatal hatálya; joga van az adathordozhatósághoz, valamint joga van az illetékes bíróság és/vagy az illetékes adatvédelmi hatóság (NAIH) eljárását kezdeményezni (panaszt benyújtani). A fenti jogok gyakorlásához lépjen kapcsolatba velünk a 4400 Nyíregyháza, Bottyán János u. 15. vagy a 1138 Budapest, Váci út 140. címre küldött levéllel, vagy a dataprivacy_EUC@michelin.com címre küldött e-mail útján. További információ és a teljes, naprakész adatkezelési szabályzat megtalálható a www.michelin.hu oldalon.

Nem támogatott webböngészőt használ
Olyan böngészőt használ, amit ez a webhely nem támogat. Ez azt jelenti, hogy vannak olyan funkciók, amelyek esetleg nem működnek rendeltetésszerűen. Ez furcsa eredményekhez vezethet böngészés közben. A webhely teljes mértékű kihasználása érdekében használja, frissítse vagy telepítse a következő böngészők egyikét