ABRONCSOKABRONCSOK AZ ÖSSZES GUMIABRONCS MUTATÁSAAZ ÖSSZES GUMIABRONCS MUTATÁSA KERESKEDŐKKERESKEDŐK

Abroncsgyártási technológiák és innováció

Abroncsgyártási technológiák és innováció

 • Átlagosan mennyi idő alatt zajlik le a technológiatranszfer a versenyabroncs és a tömeggyártású abroncs között?
  Minden az adott technológiától függ, de a tapasztalat azt mutatja, hogy a versenysport számára kifejlesztett technológiákat átveszi a közúti abroncs is. Egy példa a közelmúltból: a Michelin a Formula 1 számára fejlesztette ki a Variable Contact technológiát, amelyet aztán a Le Mans versenyekre készített sportabroncsok is átvettek. Ez az innovatív megoldás egyenletesen oszlatja el az érintkezési felületre ható nyomást és hőmérsékletet. Az érintkezési felület nagysága és formája állandóan változik, de az úttal érintkező gumimennyiség állandó.

  Másfél év alatt sikerült a F1 és a tartóssági versenyek technológiáját a közúti abroncsba beépítenünk, így születhetett meg a sportautósok körében nagy népszerűségnek örvendő MICHELIN Pilot Super Sport.

  06/2013 - Sportabroncs - club911.net
 • Mit értünk gördülési ellenállás alatt, és milyen újabb innovatív megoldások születtek a versenyabroncsok fejlesztése során ennek leküzdésére?
  Gördülési ellenállás alatt gyakorlatilag az abroncs használata közben elvesztett energiát értjük. Ez a tulajdonképpen a gördülés, vagyis a jármű előrehaladása ellen ható erő. Leküzdésére átlagosan a jármű fogyasztásának egyötöde megy el.

  A kutatók több szempontból is vizsgálják, hogyan lehet lecsökkenteni az energiaveszteséget: az abroncsszerkezet, a keveréktípusok és az abroncstömeg mind befolyásolja ugyanis az energiaveszteség nagyságát. További tudnivalók a “Everything you ever wanted to know about tyres”

  06/2013 - Sportabroncs - club911.net
 • Milyen mértékben kerül át a versenyabroncs gyártásához használt technológia a tömeggyártású abroncsokba - különös tekintettel a terepjárókra? Pontosan ugyanazok az alapanyagok, gyártási technológiák és innovatív megoldások kerülnek bele a közúti abroncsokba is?
  A versenysport kiemelten fontos terület a Michelin kutató-fejlesztő tevékenysége szempontjából. Úgy tekintünk a versenysportra, mint fejlesztői eszközre: éles tesztlaborként funkcionál. A versenyek lehetővé teszik számunkra, hogy extrém körülmények között teszteljük a termékeinket, és megfigyeljük, hogyan működnek az abroncs alkotórészei.

  A WRC (World Rally Championship) ralivilágbajnokságban használt abroncsok futója, illetve a közúti forgalomban használatosakéhoz hasonló járműfelépítmény (tömeg, motorteljesítmény, stb.) miatt számos kapcsolódási pont van a tömeggyártású termékek és a versenyabroncsok között. A WRC "tesztek" azt mutatják meg nekünk, hogy mennyire használható, illetve milyen mértékben változtatandó a futófelület a közúti, tömeges használat számára. Ezen kívül fontos újításokat - mint például a WRC-abroncsok mechanikai behatásokkal szembeni ellenállását eredményező technológiákat - egy az egyben átemeltünk egyes közúti abroncsunkba.

  Az endurance-versenyeken leginkább a száraz tapadást befolyásoló tényezőket van alkalmunk tanulmányozni. A nyomáseloszlást szabályozó technológia például innen származik, ezt szintén átvezettük a tömeggyártású abroncsokba, megtalálható például az új Michelin Pilot Sport Cup 2 abroncsban.

  További példánk lehet a Michelin Pilot Super Sport abroncs, amelyben kétkeverékes technológiát használunk. A futó külső és belső oldalán különböző gumikeverék található. A külső részen az a koromadalékos elasztomerkeverék, amelyet Le Mans-ra fejlesztettünk ki, és hihetetlenül strapabíróvá teszi az abroncsot - különösen az éles kanyarokban. A belső oldalon szintén egy csúcstechnológiás elasztomerkeverék található, amelynek a legfontosabb szerepe, hogy az érintkezési felület maximalizálásával kitűnő vonóerőt biztosítson nedves felületen, és megtörje a vízréteget.

  10/2013 - Versenypályától a közútig - club911.net
 • Minden Le Mans-i induló csapat ugyanazt a Michelin terméket kapja?
  Természetesen – a Michelin egyik legfontosabb vállalati értéke az ügyfelek tisztelete, és a velünk szerződött csaapatoknak mindig ugyanolyan szintű műszaki támogatást és ugyanazt a minőséget szállítjuk. Minden autóhoz megvan a legjobban passzoló abroncs, de a versenyző csapataink valamennyien ugyanabból a termékkínálatból választhatnak.

  10/2013 - Versenypályától a közútig - club911.net

Érdekli a nagyteljesítményű autózás?

Nagyteljesítményű gumiabroncsok

Nagyteljesítményű gumiabroncsok

Ismerje meg a Michelin nagyteljesítményű gumiabroncsait! Abroncs keresése
Ismerje meg a MICHELIN Pilot Sport 4 S abroncsot!

Ismerje meg a MICHELIN Pilot Sport 4 S abroncsot!

Ismeri a Michelin egyik legújabb fejlesztését? Bővebben az abroncsról
MICHELIN Passion

MICHELIN Passion

A nagyteljesítményű, sportos autózás és a versenysport bemutatására létrejött YouTube-csatorna Nézzen bele!