ABRONCSOKABRONCSOK AZ ÖSSZES GUMIABRONCS MUTATÁSAAZ ÖSSZES GUMIABRONCS MUTATÁSA KERESKEDŐKKERESKEDŐK

Hány téli gumira van szükség?

Sokan nem tudják, hogy 2 vagy 4 téli abroncsot szereljenek-e az autójukra. Az alábbiakban kifejtjük, miért jobb, ha mind a négy abroncs ugyanolyan mintázatú.

A legfontosabb a biztonság

Ha úgy dönt, hogy téli abroncsot szerel az autójára, tudnia kell, hogy ajánlatos mind a négy kerékre azonos mintázatú abroncsot szerelni. Negatívan hat a jármű menetstabilitására, ha két különböző mintázatú abroncs (téli ill. nyári az első és hátsó tengelyeken) van az autón, és ebben az esetben a gumik (minden gumi) is erőteljesebben kopnak. Hosszú távon tehát mindenképp kifizetődőbb, ha mind a négy kerékre téli abroncsot szereltet…

Miért kockázatos, ha csak az első tengelyen van téli abroncs?

Ha csak az első tengelyre szereltet fel téli abroncsot, a jármű hátsó része kevésbé védett a jeges/nedves, csúszós utakon. Ilyenkor az autó hátulja megcsúszhat, amit a tapasztalatlan vezetők nemigen tudnak korrigálni. Gyorsításkor (hátsókerék-meghajtású járművek esetén) illetve kanyarodáskor (elsőkerék-meghajtású járművek esetén) a hátsó kerekek kipöröghetnek.

Miért kockázatos, ha csak a hátsó tengelyen van téli abroncs?

Ha csak a hátsó tengelyre szereltet fel téli abroncsot, a járműve szintén instabillá, akár kormányozhatatlanná is válhat; a legvalószínűbb, hogy alulkormányozott lesz, azaz hiába próbálja ellenkormányozni, nem fog reagálni.

Utolsó jó tanács, mielőtt elindulna

Mielőtt télies időben útnak indulna, nézzen utána, milyen útviszonyok várhatóak. Megfelelő tájékozottsággal felkészültebb döntéseket hozhat meg, illetve elkerülheti a veszélyes útszakaszokat.

MÉG TÖBB GYAKORLATI TANÁCS

Téli abroncsra vonatkozó szakmai tanácsaink

Milyen nyomáson használjuk a téli abroncsot?
Milyen nyomáson használjuk a téli abroncsot?

A megfelelő nyomáson üzemeltetett abroncs nagyon fontos a közlekedésbiztonság szempontjából. Olvassa el cikkünket, és kiderül, mit kell tudnia a téli abroncs üzemi nyomásáról.

További tudnivalók
Hogyan ellenőrizzük a téli gumi kopását?
Hogyan ellenőrizzük a téli gumi kopását?

Járművünk biztonsága érdekében rendszeresen ellenőrizzük az abroncskopást. Hogy miért, az a következő írásunkból kiderül.

További tudnivalók

További tanácsok és videók

Tippek a jármű téli felkészítéséhez és a téli autózáshoz
Minden téli autózáshoz kapcsolódó tanácsunk
Tippek hogyan használhatja ki a leghatékonyabban a téli abroncsait?
Mindent a téli abroncsról
A telem a Michelinnel Biztonságban télen is

TALÁLJA MEG A MEGFELELŐ GUMIABRONCSOT!

  • SZEMÉLYAUTÓ
  • SUV - 4X4
  • KISTEHERAUTÓ - LAKÓAUTÓ
Loader