ABRONCSOKABRONCSOK AZ ÖSSZES GUMIABRONCS MUTATÁSAAZ ÖSSZES GUMIABRONCS MUTATÁSA KERESKEDŐKKERESKEDŐK

Fennállásának ötvenedik évfordulóját ünnepli a Michelin nyíregyházi telephelye

A Michelin nyíregyházi telephelyének ötvenedik születésnapját ünnepli idén a vállalat, ebből az alkalomból ünnepélyes kiállítás megnyitót, valamint gyárlátogatást tartottak a Michelin nagyteljesítményű személyabroncsokat gyártó üzemében. Az eseményen részt vett Philippe VERNEUIL, a Michelin Csoport európai igazgatója, valamint kormányzati meghívottak, a Francia Köztársaság magyarországi nagykövete és Nyíregyháza város polgármestere, akik közösen ünnepeltek a Michelin nyíregyházi dolgozóival.

 balról jobbra:
John Young a Michelin Hungária ügyvezetője, Dr Kovács Ferenc Nyíregyháza polgármestere, Roland Galharague Franciaország magyarországi nagykövete, Hidvéghi Balázs Nemzetgazdasági Minisztérium Külgazdaságért és nemzetközi ügyekért felelős helyettes államtitkár, Philippe Verneuil a Michelin Csoport Európai Igazgatója, Dr Becsey Zsolt Miniszterelnöki megbízott

"Az elmúlt ötven évnek voltak nagyon sikeres pillanatai és voltak politikailag, gazdaságilag, társadalmilag nehezebb időszakai. A nyíregyházi telephely ezt az ötven évet fáradhatatlan bátorsággal vitte végig. Mindenkit szeretnék köszönteni, aki az évek során azon munkálkodott, hogy létrejöhessen ez a biztos alapokon nyugvó örökség, amelyre bátran számíthatunk a jövő tervezésekor." – mondta Philippe Verneuil a Michelin európai igazgatója.

Az első üzem 1962-ben kezdte meg működését, a Michelin Csoport 1996-ban vásárolta meg az akkori Taurus vállalatot. Ma a nyíregyházi gyárban prémium kategóriás, nagyteljesítményű Michelin személyabroncsok készülnek.

Az ötvenéves történet egy kisméretű, 50-60 főt foglalkoztató gumilabdagyárral indult, amelyből a 60-70-es évekre rendkívül széles termék palettát előállító gyár lett, majd 1979-től a Taurus márkájú mezőgazdasági abroncsok gyára, melynek termékei népszerűek voltak a nyugat-európai piacokon is.

A Michelin Csoport 1996-ban vásárolta meg a vállalatot, kezdetét vette az üzem modernizációja. Két évvel később már Michelin és Kleber márkájú mezőgazdasági abroncsok készültek itt. A nyíregyházi üzemben bevezették a Michelin magas minőségi követelményeihez igazodó eljárásokat, ipari módszereket és a világszinten sikeresen működő új vállalati kultúrát. Ennek részeként valamennyi üzem csapatai új szervezési és irányítási eszközöket ismertek meg és európai képzésekben vettek részt. A nyíregyházi üzem a környezetirányítás terén is nagy fejlődésen ment keresztül, ISO 14001 szerint auditált rendszert működtet.

2005-ben indult a Michelin márkájú személyabroncsok gyártása. Kimagasló minőséget állít elő a nyíregyházi termelő egység, amely rugalmas gyártással szolgálja ki a legmagasabb vevői igényeket. A Michelin nyíregyházi üzemében készülő nagyteljesítményű és szuper-sport kategóriájú személyabroncsok olyan európai autógyártóknak készülnek, mint például a Porsche, Land Rover, Ford vagy a Volvo, valamint utánpótlás piacokra.

"Ez a gyár hatalmas fejlődésen ment keresztül az évek során, amíg a Michelin Csoport számára fontos, személyabroncsokat gyártó egységgé válhatott olyan kiemelkedő minőségű termékekkel, amely a Michelin nevével a világon mindenütt egybeforrt. Ezt a fejlődést mutatja be a vendégeink és dolgozóink számára megrendezett kiállítás, ami valamennyi egykori és mai munkatárs munkáját jelképezi és bemutatja a Michelin felelősségteljes működését Magyarországon" – hangsúlyozta John Young, a Michelin Hungária ügyvezetője.

A Michelin Magyarországon

A Michelin Csoport Magyarországon ipari és kereskedelmi tevékenységet végez, a nyíregyházi nagyteljesítményű személyabroncs gyára mellett még további három telephellyel rendelkezik.

Budapesten található a Michelin teherabroncs gyártó üzeme, amely Kormoran, Taurus és Riken márkájú középkategóriás teherabroncsokat állít elő. Ugyanitt található a zóna szintű kereskedelmi központ, amely Csehország, Magyarország, Szlovákia és Szlovénia piacait koordinálja.

A Vácott található kereskedelmi raktár feladata a magyar és szlovén vevők Michelin és a csoporthoz tartozó egyéb márkájú abroncsokkal történő ellátása. Logisztikai szempontból kedvező fekvésének köszönhetően jelentős szerepet játszik továbbá Szerbia, Horvátország a többi egykori jugoszláv tagállam, valamint Ukrajna ellátásában.

A Tuzséron (Szabolcs-Szatmár-Bereg) található Taurus Carbonpack Oroszországból és Ukrajnából származó, jó minőségű ipari korom és szintetikus kaucsuk forgalmazásával foglalkozik, melyeket gumiabroncs és egyéb gumiipari termékek gyártásához használnak fel.

A Michelin Csoport

A Michelin Csoport, küldetése a fenntartható mobilitás szolgálata. Abroncsokat tervez, gyárt és értékesít. Járművek nagyon széles választékára készülnek termékei: repülőgépekre, személyautókra, kerékpárokra, földmunkagépekre, mezőgazdasági gazdálkodásban használt gépekre, teherautókra és motorbiciklikre.
A Michelin 115,000 főt foglalkoztat világszerte, több mint 170 országban rendelkezik kereskedelmi szervezetekkel és 69 termelő egységet működtet 18 országban valamennyi kontinensen.
A vállalat turisztikai kiadványokat, hotel és étterem kalauzokat, térképeket, atlaszokat is kiad, valamint mobilitást elektronikusan támogató szolgáltatásokat is kínál a ViaMichelin.com oldal segítségével.
Kutatási és fejlesztési tevékenységet Ázsiában, Európában és Észak-Amerikában lévő technológiai központjaiban végez.

Alapítás: 1889
Gyártási tevékenység: 69 gyár 18 országban
Alkalmazottak száma: 115,000 világszinten
Technológiai központ: Több mint 6,000 kutató-fejlesztő: Észak-Amerika, Európa, Ázsia
K+F költés éves szinten: €660 millió
Évente gyárt: 184 millió abroncs, több mint 10 millió térkép és utikönyv 15 nyelven szerkesztve 2011-ben
2011 nettó árbevétel: €20.7 milliárd


A nyíregyházi gyár története

1962 Az első üzem létrejötte, gumilabda gyártás
1963 Könnyű gumiipari termékek előállítása: szigetelőszalag, műszaki tömítőlemez, burkolt gumifonal, gumiszivacs
1968 Lemez-, pvc fólia hegesztő-, gumiszőrüzem, szövetkenő, fonalburkoló-, henger-, prés, gumiabroncs körfutózó-, padlóburkolatgyártó, laticel üzemek indulása
1969 Kemping matrac gyártás
1970 Kerékpárköpeny, Palmatep padlószőnyegek gyártása
1973 Névváltás: Taurus Gumiipari Vállalat
1975 - 1979 Mezőgazdasági abroncsgyár építése
1979 Taurus mezőgazdasági abroncsgyár átadása
1987 Taurus Soilsaver Radial - önálló fejlesztés
1985 Targonca abroncsgyártás
1991 Szövetmegdolgozás üzem
1996 A Michelin Csoport privatizálja a Taurus vállalatot
1998 Michelin, Kleber márkájú mezőgazdasági abroncsok gyártása
2004 ISO 14001 környezetvédelmi tanúsítvány
2005 Szövetgyártás indulása
2005 Michelin személyabroncs gyár átadása
2006 Személyabroncs sorozatgyártás
2007 A nyíregyházi gyár elnyerte a Michelin Csoport Minőségi Díját
2007 - 2008 Személyabroncs kapacitás bővítés
2008 - 2011 Személyabroncs kapacitás bővítés
2012 Ötvenéves évfordulóját ünnepli a Michelin nyíregyházi telephelye