A Michelin mostantól kistehergépjárművekre is gyárt CrossClimate abroncsot: itt az új AGILIS CrossClimate
 

A Michelin tovább bővíti többszörös díjnyertes CrossClimate termékcsaládját: ez év májusától Agilis CrossClimate néven már kishaszongépjárművekre továbbfejlesztett abroncsváltozatok is kaphatók. A nagyteljesítményű kisteherabroncsok új generációja lép a piacra az új termékkel - egy olyan robosztus felépítményű, strapabíró nyári abroncsról van szó, amely téli körülmények között is bizonyítottan megállja a helyét, sáros földúton vagy csúszós, füves talajon sem kényszeríti felhasználóját kompromisszumra, és magas futásteljesítményre képes, mindezeken felül pedig biztonság és alacsony tulajdonlási-fenntartási költség (TCO) jellemzi.

1

Az új abroncs tervezéséhez és fejlesztéséhez felhasználtuk az utóbbi tíz évben összegyűjtött végfelhasználói visszajelzéseket. A két leghangsúlyosabb felhasználói elvárás alapján alkottuk meg termékünket: az új abroncs ellenálló, strapabíró és erős oldalfallal rendelkezik, illetve egész évben használható, minden időjárásban meggyőzően teljesít, így nincs szükség téli-nyári abroncscserére - mindez az innovatív futókeveréknek, a kopásálló mintázatnak, és az újszerű, speciális oldalfal- és vállkialakításnak köszönhető.

Az internetes vásárlás fellendülése, ezzel együtt a városi kiszállítások volumenének ugrásszerű növekedése, valamint a nehéz gépjárművek lakott területen egyre gyakoribb korlátozása miatt az új gépjármű eladásokat tekintve a kishaszongépjármű szegmens jelenleg az egyik leggyorsabban növekvő piac. Ehhez hozzáadódik, hogy a kereskedő, kisiparos és flottakezelők elvárása egyre inkább az, hogy az abroncsra egész évben, minden évszakban, minden időjárásban lehessen számítani, megfelelő megoldást nyújtson a vállalkozói tevékenységhez: a szállítmány vagy a vállalkozó időben megérkezzen az ügyfélhez - a négyévszakos kisteherabroncs piaca ezért 2016 és 2017 között 37%-kal bővült.

A Michelin Agilis CrossClimate termékfejlesztői csapata francia, német, török és angol felhasználók öt év alatt összegyűlt visszajelzéseit kapta útravalóul, ez alapján alakult a fejlesztési cél. A kutatással megbízott *GMV több száz interjú alapján két fő fogyasztói igényt azonosított be:

Hosszú életű, egész évben használható termék, kiváló tapadás és vonóerő, egész évben megbízható teljesítmény minden időjárásban és minden típusú útfelületen.
Erőteljesség, ellenállóképesség; különösen a városi használatot, kátyúkat és egyéb mechanikai igénybevételt bíró robosztus felépítmény.
A 3PMSF jelöléssel rendelkező Agilis CrossClimate abroncs téli időjárásban is használható, ugyanakkor száraz időben a nyári abroncs menettulajdonságai, fékhatása és kopásállósága jellemzi. Mindez a legújabb generációs abroncsgyártási technológiáknak köszönhető: még fagyban is rugalmas és hajlékony futómintázatot biztosító gumikeverékek, minimális hővezetésű, többrétegű futókialakítás.

Az új abroncs futómintázati kialakítását a díjnyertes* CrossClimate+ személyabroncs ihlette, itt is V alakú, innovatív geometriájú, csúcstechnológiát képviselő mintázati blokkokat találunk a futón - két irányban önzáró lamellákkal, amelyek fogaskerékszerűen kapaszkodnak a havas és jeges felületre, és 20%-kal jobb tapadást biztosítanak, mint a téli abroncsszegmensben előző generációsnak számító Agilis Alpin. Az új futókeverék és a V alakú mintázati geometria tehát minden típusú útfelületen meggyőző tapadást biztosít, de nem csak azt, kopásállóságot is: az új termék élettartama a tesztelt konkurens prémium termékekhez képest 35 %-kal** hosszabb.

Az új termék a nagyobb strapabírásra vonatkozó felhasználói igényt is kielégíti - 1,5 mm vastag, trapéz alakú gumiblokkok kerültek a vállzónára és a közvetlenül alatta lévő oldalfali részre. Ezt a megoldást, a mintázati elemeket alkotó gumikeverékkel együtt a Michelin katonai terepabroncsaiból vették át a fejlesztők - a karkasz rugalmasságát nem befolyásoló módon biztosít nagyobb védelmet az abroncs sérülékenyebb részein.

Az Agilis CrossClimate abroncs fejlesztésében a Michelin téli abroncstesztelő csapata is közreműködött, és két, egymástól 4 000 kilométeres távolságra lévő helyen is tesztelte kemény téli időjárásban a terméket. Az egyik helyszín az északi sarkkörön túli, finnországi Ivalo, a másik pedig az Alpokban, 2 715 méteres tengerszint feletti magasságban található Barcelonnette - Európa egyik legmagasabban található közútja. Ilyen nehéz téli körülményekre tesztelték és fejlesztették a terméket - így egészen biztos, hogy ha elromlott otthon a fűtés, vagy valami különleges ajándékot rendeltek egy különleges ünnepeltnek, az új Agilis CrossClimate abroncsot használó fűtésszerelő vagy futár időben kiér!

A Michelin Agilis CrossClimate nem egyszerűen egy újabb négyévszakos abroncs - száraz és nedves fékhatás***, élettartam és üzemanyag hatékonyság tekintetében nyári abroncs, a hideg, alkalmanként havas időben havas fékhatása*** és vonóereje pedig a téli abroncshoz hasonló.

Technológia és innováció - hogyan működik az új abroncs, és miért ajánljuk

Az új abroncs megfelel az elvárásoknak, egész évben biztonságos és megbízható: minden úttípuson és minden időjárásban kitűnő tapadás és vonóerő jellemzi. Mindez a terméket alkotó innovatív gumikeverékeknek és alapanyagoknak köszönhető, a V alakba rendezett, robosztus futóblokkoknak, és a Michelin katonai terepabroncsoktól átvett, megerősített váll-oldalfali kiképzésének. Egy olyan robosztus felépítményű, strapabíró nyári abroncsról van szó, amely téli körülmények között is bizonyítottan megállja a helyét, és nem kényszeríti felhasználóját kompromisszumra, magas futásteljesítményre képes, mindezeken felül pedig biztonság és alacsony tulajdonlási-fenntartási költség (TCO) jellemzi.

De mitől más ez az abroncs, mint az eddigiek? Miért képes erre a kiváló teljesítményre? Az Agilis CrossClimate abroncsnál három területen zajlott nagyobb mértékű fejlesztés - gumikeverékek, futómintázat, váll- és oldalfali kiképzés -, és egy újabb összetevő, egy új stílusú kopásjelző került a termékbe.

Futókeverékek

Az Agilis CrossClimate abroncsba a legújabb fejlesztésű gumikeverékek kerültek: a futó három különböző (három különböző szintetikus elasztomert tartalmazó) gumikeverékből áll össze. Adott helyzetben adott keverék határozza meg az abroncs teljesítményét - hideg, télies időben a téli keverék, alacsony tapadás esetén a nedves keverék, illetve meleg, száraz időjárásban a száraz keverék.
A CrossClimate innovatív futókiképzésére a kétrétegűség jellemző - egy külső réteg alatt még egy réteget találunk. Az abroncs nagyobb fizikai igénybevétele esetén fejlődő hő ezáltal kisebb mértékű, nem melegszik túl az abroncs, és stabil teljesítményt nyújt - még a szélsőséges helyzetekben is.
A technológia azt eredményezi, hogy a téli és nyári termékekre vonatkozó címkézési rendszerben egyaránt "A" minősítést ért el a termék nedves tapadás kategóriában. Ezen felül téli minősítéssel is rendelkezik (3PMSF) - miközben a nyári teljesítménye és fékhatása a nyári abroncsénak felel meg.

2

Mintázati képzés

Az új abroncs futómintázati kialakítását a díjnyertes CrossClimate személyabroncs ihlette, itt is V alakú, innovatív geometriájú, csúcstechnológiát képviselő mintázati
blokkokat és önmagát megtámasztó 3D lamellákat találunk a futón.
A Michelin Agilis CrossClimate futókiképzése és 'full depth' profilmélysége (9,2 mm profilmélység) a Michelin élettartam végéig tartó abroncsteljesítmény stratégia jegyében született. Az abroncsot úgy terveztük, hogy a prémium minőségű futófelület teljes lekopásáig meggyőző teljesítményt nyújtson.

Megerősített oldalfal és vállzóna

A megszokott Michelin strapabírást tovább erősödött: az új abroncs megerősített vállzónát kapott. A teherabroncsokhoz hasonlóan, 1,5 mm vastag, trapéz alakú
gumiblokkok kerültek a vállzónára és a közvetlenül alatta lévő oldalfali részre. Ezt a megoldást, a mintázati elemeket alkotó gumikeverékkel együtt a Michelin katonai
terepabroncsaiból (X Force ZL) vették át a fejlesztők - a karkasz rugalmasságát nem befolyásoló módon biztosít nagyobb védelmet az abroncs sérülékenyebb részein.

Új kopásjelző

Az új Agilis CrossClimate új kopásjelzője a mintázati barázdában található, és könnyen leolvasható róla, mennyire kopott el a futó.
A gyári profilmélység 9,2 mm, a "0%" a törvényben előírt 1,6 mm-nél található, vagyis összesen 7,6 mm-nyi Michelin futófelületet lehet elkoptatni.

A határok tesztelése - Ivalo, Barcelonnette és a szakértők

A minden időjárásban és úttípuson egyformán jól teljesítő gumiabroncs kifejlesztése nagy kihívás, de még talán ennél is nagyobb kihívás a szigorú tesztkörülmények megteremtése. Esős, havas vagy jeges utat lehet ugyan szimulálni a tesztpályákon, de a kishaszongépjárművek valós téli használati körülményeit az ilyen tesztek nemigen adják vissza. De akkor hogyan lehetséges, hogy a négyévszakos és téli Michelin abroncsok megfelelően le legyenek tesztelve?

3

A válasz egyszerű: a Michelinnek lehetősége van rá, hogy Európa egyik legmagasabban fekvő közútján, a 2 715 m tengerszint feletti magasságban található Col de la Bonette alpesi hágónál tesztelje termékeit. Késő ősszel és télen a közúti forgalom elől elzárják az utat - ilyenkor érkezik a Michelin téli tesztcsapata, és berendezkedik a többhetes tesztelésre.

December közepétől február végéig nyolc héten keresztül négy Michelin tesztpilóta teszteli egymást váltva a téli abroncsokat - a különös autóverseny nézői a meglepetten szemlélődő kőszáli kecskék, esetleg a környéken gyakorlatozó francia hadsereg vagy az arrafelé edző terepsífutók. Az új Agilis CrossClimate abroncs finomhangolását is ezen a 15 kilométer hosszú tesztpályán végezték el, a Michelin fejlesztői csapatának felügyelete alatt.

0° C és -15° C közötti hőmérsékleten egész sor havas tesztet végeznek el: gyorsulás, fékhatás, vonóerő és oldalirányú tapadás. Minden újabb kör előtt ugyanolyanra frissítik a havat, ellenőrzik és megmérik az állapotát, hogy állandó legyen a tesztkörnyezet.

Úgy tudni, hogy az eszkimóknak 53 szavuk van a hóra, pedig a hó az csak hó, igaz? Hát nem igaz. És épp ezért van a Michelinnek is az északi sarkkör után 300 kilométerre, a finnországi Ivalóban is egy tesztközpontja. Az Alpok hava tömör és nehéz, nagyobb hópelyhekből áll, mert itt a páratartalom magas - Ivalóban viszont finom, könnyű és porszerű a hó. A hó nagyon változatos formában megjelenő időjárási jelenség, azért jó a teszteléshez ezt a két szélsőséges megjelenési formáját használni majd' 4 000 kilométer távolságban egymástól, hogy a terméket hogy minél szélesebb körben használni lehessen.

Az Agilis CrossClimate azonban mégiscsak egy nyári abroncs - meggyőző száraz és nedves teljesítménnyel, sőt a sártól és a csúszós, füves útfelülettől sem hátrál meg -, amelyet téli körülmények között fejlesztettek és teszteltek.

 

A 2018-ban elérhető méretek:

2018 MÁJUS     003490 215/65 R 16C 109/107T

                           028446 225/65 R 16C 112/110R

                           217472 235/65 R 16C 121/119R

                           250107 195/65 R 16C 104/102R PS=100T

                           380842 195/75 R 16C 110/108R

                           485409 195/70 R 15C 104/102T PS=98T

                           518348 205/65 R 15C 102/100T

                           603801 205/65 R 16C 107/105T PS=103T

                           656747 215/65 R 16C 106/104T

                           780847 235/65 R 16C 115/113R

                           822319 195/75 R 16C 107/105R

2018 JÚNIUS   134136 215/75 R 16C 116/114R

                           356121 205/75 R 16C 110/108R

                           466346 225/70 R 15C 112/110S PS=112R

                           472865 215/75 R 16C 113/111R

                           552667 215/70 R 15C 109/107S PS=109R

                           717135 205/75 R 16C 113/111R

                           767042 215/60 R 16C 103/101T

2018 JÚLIUS    041387 225/75 R 16C 118/116R

                           323325 215/65 R 15C 104/102T PS=96H

                           715179 225/75 R 16C 121/120R

                           873665 205/70 R 15C 106/104R

2018                  086974 185/75 R 16C 104/102R
NOVEMBER
                         
416361 195/60 R 16C 99/97H

2019 MÁJUS   263091 225/60 R 16C 105/103H PS=101H

* 95%-os méretlefedettség az európai kishaszongépjármű/kistehergépjármű piacon

 

         Méretjellemzők

         Profilszélesség          185 - 235 mm

            Széria                           75 - 55

          Átmérő                         15" - 17''

      Sebességindex               R, S, T, H


Michelin fejlesztések: mérföldkövek az Autógyártás és a közlekedés történetében

A Michelin története nagyrészt az innováción alapszik. Az 1891-ben kifejlesztett leszerelhető gumiabroncs és a 2015-ben útjára indult, télen is használható nyári abroncs között eltelt időt az áru- és személyszállítás történetében igen jelentős Michelin-fejlesztések is jelzik.

1946 MICHELIN radiálabroncs
A MICHELIN kifejleszti a radiál abroncsot - az új abroncs biztonságosabb, háromszoros élettartammal rendelkezik, energiatakarékos (30%-os fogyasztáscsökkenés), és minden eddiginél kényelmesebb.
1983 MICHELIN LAMELLÁS TÉLI ABRONCS
MICHELIN kifejleszti az első lamellás téli abroncsot. Vizes és havas talajon, alacsony hőmérsékletű utakon biztonságosabb, nagyobb vonóerőt biztosít havon.
1992 MICHELIN "ZÖLD ABRONCS"
A szilika-alapú keverékkel gyártott környezetbarát MICHELIN abroncs egyszerre üzemanyag-takarékos és hosszú élettartamú, nedves felületen is hatékonyan tapad.
2003 FORRADALMIAN ÚJ MICHELIN SPORTABRONCS
A 2003-ban megjelenő MICHELIN Pilot Sport 2 úttartása kiemelkedő, így biztonságosabb és jobban tapad, miközben páratlan vezetési élményt nyújt, nagy sebesség mellett is.
2014 MICHELIN EverGripTM ABRONCS
A MICHELIN EverGripTM technológia lehetővé teszi, hogy az abroncs kiváló tapadása élethosszig tartson. Megújuló, innovatív futófelületének és újkomponensű gumikeverékének köszönhetően kiemelkedően jó nedves tapadással rendelkezik.
2015 MICHELIN: AZ ELSŐ NYÁRI ABRONCS, TÉLI MINŐSÍTÉSSEL
Az új MICHELIN CrossClimate abroncsba a nyári és téli abroncsok technológiája egyaránt belekerült. Használata egész évben egyszerű, gazdaságos és biztonságos.
2018 MICHELIN AGILIS CROSSCLIMATE
Tartós, robosztus és minden időjárási helyzetben biztonságos abroncs.

További információ:
https://www.michelin.hu/autogumi/michelin-agilis-crossclimate
facebook.com/michelinhungaria/

*A MICHELIN CrossClimate+ az Auto Express 2017. augusztusi abroncstesztjén a legjobb négyévszakos abroncs lett, illetve az Auto Bild Allrad négyévszakos SUV abroncstesztjén is (2017. július).
**A DEKRA tesztjei az átlagos konkurens nyári, téli és négyévszakos termékkel való összehasonlításban minden esetben legalább 35%-kal hosszabb élettartamot mértek.
*** "A" minősítés nyári és téli kategóriában egyaránt

Nem támogatott webböngészőt használ
Olyan böngészőt használ, amit ez a webhely nem támogat. Ez azt jelenti, hogy vannak olyan funkciók, amelyek esetleg nem működnek rendeltetésszerűen. Ez furcsa eredményekhez vezethet böngészés közben. A webhely teljes mértékű kihasználása érdekében használja, frissítse vagy telepítse a következő böngészők egyikét