Melyik lakóautó-abroncsot válasszam?

A lakóautózás várva várt elszakadás a hétköznapokból, egyeseknek azonban életmód -- maga a hétköznapi élet. Egyvalami azonban minden lakóautó-tulajdonosban közös: talán már el kellett gondolkozniuk rajta, hogy ha biztonságban, gondtalanul szeretnének utazni, melyik lakóautó-abroncsot válasszák, és hogy milyen keréknyomást kell adott helyzetben beállítaniuk. Cikkünkben ezekre a kérdésekre válaszolunk.

4w 1015 tire michelin crossclimate camping en product in use 2 nosignature landscape

Milyen típusú lakóautója van?

Hogy melyek lehetnek a legjobb abroncsok lakóautóhoz, elsősorban a jármű típusától függ.
Négy fő lakóautó-típust különböztethetünk meg: furgonból vagy kisteherautóból átalakított kempingautó, hagyományos alkóvos lakóautó, félintegrált lakóautó, illetve lakóbusz.

type 01

1 - Furgonból vagy kisteherautóból átalakított kempingautó:

Ez a legegyszerűbb lakóautó-változat: a furgonból átalakított kempingautó könnyen felismerhető felemelhető tetejéről, amely alatt a fekhelyek vannak.
Ilyen például az Adria Twin Plus 600 SPB, a Globe-Traveller Voyager XS és az Adria Twin Supreme.
A MICHELIN ezekre a típusokra a C jelöléssel rendelkező abroncsait ajánlja.

Agilis abroncsaink tökéletes megoldást jelentenek az ilyen típusú lakóautók számára.

type 02

2 - Hagyományos alkóvos lakóautó:

A "hagyományos alkóvos alkóautó" felépítménye kicsit magasabb, mint a többi modellé: könnyen felismerhető a vezetőfölke fölé hosszan benyúló dobozról. Ilyen például a Ford Transit vagy az Iveco Daily.
A MICHELIN ezekre a típusokra CP jelöléssel rendelkező lakóautó-abroncsot ajánl.

CrossClimate Camping abroncsaink tökéletes megoldást jelentenek az ilyen típusú lakóautók számára.

type 03

3 - Félintegrált lakóautó:

Az úgynevezett félintegrált lakóautó a hagyományos alkóvos felépítményű lakóautó könnyebb változata, amelynél a fülke fölé benyúló doboz kisebb, és nem alvóhelyként szolgál.Ilyen például a Fiat Ducato, a Challenger Graphite 260, a Bürstner Ixeo T690G vagy a Chausson Titanium 640.
A MICHELIN ezekre a típusokra CP jelöléssel rendelkező lakóautó-abroncsot ajánl.

CrossClimate Camping abroncsaink tökéletes megoldást jelentenek az ilyen típusú lakóautók számára.

type 04

4 - Lakóbusz:

A lakóbusz tágas és kényelmes “guruló lakás”: külön hálóval és minőségi felszereléssel.
Ilyen például a Dethleffs Pulse I 7051 DBM, a Carthago S Plus 64 vagy a Hymer B-Klasse ModernComfort.
A MICHELIN ezekre a típusokra CP jelöléssel rendelkező lakóautó-abroncsot ajánl.

CrossClimate Camping abroncsaink tökéletes megoldást jelentenek az ilyen típusú lakóautók számára.

Miért javasolt CP abroncsot szerelni a nehezebb önsúlyú lakóautókra?

Ha hagyományos alkóvos vagy félintegrált lakóautónk, illetve lakóbuszunk van, a C jelöléssel rendelkező gumiabroncs teljesítménye elégtelennek bizonyulhat. Azt javasoljuk, hogy az ilyen típusú járműveken mindig CP jelöléssel ellátott abroncsot használjon.

Hogy miért? Azért, mert a CP jelöléssel rendelkező gumiabroncsokat kifejezetten a nehezebb járművekhez fejlesztették ki. Ezek a lakóautó-abroncsok magasabb terhelési indexszel és megerősített tartóvázzal rendelkeznek, magasabb üzemi nyomáson használjuk őket.  

Miért szükséges a nagyobb terhelési index a CP jelöléssel rendelkező lakóautó-abroncsok esetében?

A lakóautóknak jellemzően nagy az önsúlyuk (maga a jármű, illetve a berendezések), amelyhez még jelentős rakománytömeg adódik (csomagok, kerékpár, utasok, …).

A lakóautók esetében továbbá viszonylag magasan helyezkedik el a súlyközpont, és sokszor jelentős kinyúlással rendelkeznek (viszonylag nagy a tengely és a jármű végpontja közti távolság), illetve a csomagok jelentette terhelés sem egyenletes minden esetben.

schema

1 - Egyenlőtlen statikus terhelés (pl. víztartály)
2 - Nagyobb terhelés a jármű hátulján (pl. kerékpártartó)
3 - A centrifugális erő következtében a súlyközpont és a terhelés iránya változik (pl. kanyarban)

Mindez jelentős igénybevétel, amelyet mind a négy abroncsunknak bírnia kell -- sok-sok kilométeren keresztül. A C jelöléssel rendelkező abroncsokhoz képest a strapabíróbb, CP jelölésű abroncsok pedig kifejezetten erre az igénybevételre készültek.

110878969 l

Campervan moving through a lavender field in Provence, France

A CP abroncsokat ajánlja az ETRTO is (European Tyre and Rim Technical Organisation = Európai Abroncs- és Keréktárcsagyártók Technikai Szövetsége)


2003 óta az ETRTO szakmai állásfoglalása szerint a fentebb meghatározott lakóautótípusok felszerelésére C oldalfali jelöléssel ellátott kisteherautó abroncsok helyett a méretmegjelölésükben CP kódot tartalmazó gumiabroncsokat ajánlja. 

microsoftteams image 20

A CP jelöléssel rendelkező lakóautó-abroncsokat, mint pl. a MICHELIN CrossClimate Camping, az ETRTO ajánlásainak megfelelően kifejezetten magas terhelhetőségre, a lakóautók speciális terheléséhez fejlesztettünk ki -- hogy önnek és utasainak a lehető legkényelmesebb és legbiztonságosabb lakóautó-élményben lehessen része.


Lakóautó-abroncsok keréknyomása

A járműstabilitás és a biztonságos autózás szempontjából egy másik nagyon fontos tényező: a lakóautó-abroncsok keréknyomása mindig megfelelő legyen. A lakóautó-abroncsok belsejében uralkodó nyomás határozza meg ugyanis, hogy mennyire terhelhető a jármű.

A CP jelöléssel ellátott lakóautó-abroncsokat úgy tervezték, hogy a kisteherautó abroncsok (C jelölés) szokásos nyomásánál nagyobb nyomáson üzemeltessék őket, ezáltal jobb úttartást biztosítanak, és eredményesen elviselik a nagyobb méretű lakóautókra jellemző terhelési igénybevételt is.

A CP jelölésű abronccsal felszerelt lakóautók esetében az ETRTO az alábbiakat javasolja:
● Hátsó tengelyen a lakóautó keréknyomás ajánlott értéke: 5,5 bar (80 psi). Az abroncs maximális terhelhetőségét ne lépjük túl.(Megjegyzés: 4,5 bar (65 psi) fölötti nyomás esetében mindig fém vagy speciális gumiszelepet használjunk.)
● A kormányzott tengelyen a jármű gyártója által javasolt nyomásértéket állítsuk be -- a gyártói ajánlások megtalálhatók a jármű fülkéjében és/vagy a karbantartási kézikönyvében.


Ne feledjük: a lakóautó-abroncsok keréknyomását havonta vagy hosszabb autóút előtt ellenőrizzük, és szükség szerint végezzük el az utánállítást. 

157751925 m

Camper rv at sunrise on mediterranean coast Costa del Sol, Andalucia Spain. Camping on nature beach. Vacation and trip in motor home.

Mik az ajánlások arra az esetre, ha hosszabb ideig nem használom a lakóautómat?

Az abroncs további biztonsága és állapotromlásának megelőzése érdekében a hosszabb ideig történő leállás előtt:

  • Fújjuk fel a javasolt nyomásra az abroncsokat. “Laposan”, alulfújt állapotban semmi esetre sem hagyjuk a lakóautó-abroncsokat, ez ugyanis tönkreteheti őket.
  • Amennyire lehetséges, ne tegyük ki közvetlen napfény hatásának lakóautó-abroncsainkat: az UV-sugárzás és a hőhatás miatt gyorsabban öregszik az anyaguk.
  • A lakóautó-abroncsok lehetőség szerint ne álljanak hideg, nedves felületen: emeljük meg, helyezzük tartóbakra a járművet.
  • Az újbóli használatba vétel előtt ellenőrizzük az abroncs állapotát, és állítsuk be a megfelelő keréknyomást.

Mely lakóautó-abroncsok használhatók egész évben?

Ha egész évben, időjárástól függetlenül, de a szezonális csere kötöttségétől mentesen szeretnénk biztonságosan lakóautózni, a legjobb megoldásunk a négyévszakos abroncs.

MICHELIN CrossClimate Camping abroncsunk ideális választás: 3PMSF (3 Peak Mountain Snow Flake = 3 hegycsúcs, hópehely) téli minősítéssel rendelkezik, így télies időben, nedves és havas utakon is kiváló teljesítményt nyújt (egészen -7°C-os hőmérsékletig), de a nyárias, száraz utakon is remekül teljesít.

Az erőteljes felépítmény és a meggyőző tapadás füves, kavicsos, homokos vagy sáros terepen is kényelmes, elakadásmentes autózást biztosít.

Termékünket kifejezetten nagy terhelhetőségre terveztük, a legfajsúlyosabb lakóautókhoz. CP jelöléssel rendelkezik, és remek megoldás az ön lakóautója számára! 

További tudnivalók a CrossClimate Camping abroncsokról

Másodpercek alatt megtalálhatja a legközelebbi gumikereskedést

Autó
  • Autó
Autó
  • Autó
Saját tartózkodási hely

Magyarország 5 legnagyobb városa

Nem támogatott webböngészőt használ
Olyan böngészőt használ, amit ez a webhely nem támogat. Ez azt jelenti, hogy vannak olyan funkciók, amelyek esetleg nem működnek rendeltetésszerűen. Ez furcsa eredményekhez vezethet böngészés közben. A webhely teljes mértékű kihasználása érdekében használja, frissítse vagy telepítse a következő böngészők egyikét