motorhomes tyres header

Melyik lakóautó-abroncsot válasszam?

Tippek és tanácsok: személyautó, SUV és kishaszongépjármű abroncsok

A lakóautózás várva várt elszakadás a hétköznapokból, egyeseknek azonban életmód -- maga a hétköznapi élet. Egyvalami azonban minden lakóautó-tulajdonosban közös: talán már el kellett gondolkozniuk rajta, hogy ha biztonságban, gondtalanul szeretnének utazni, melyik lakóautó-abroncsot válasszák, és hogy milyen keréknyomást kell adott helyzetben beállítaniuk. Cikkünkben ezekre a kérdésekre válaszolunk.

4w 1015 tire michelin crossclimate camping en product in use 2 nosignature landscape

Milyen típusú lakóautója van?

Hogy melyek lehetnek a legjobb abroncsok lakóautóhoz, elsősorban a jármű típusától függ.
Négy fő lakóautó-típust különböztethetünk meg: furgonból vagy kisteherautóból átalakított kempingautó, hagyományos alkóvos lakóautó, félintegrált lakóautó, illetve lakóbusz.

type 01

1 - Furgonból vagy kisteherautóból átalakított kempingautó:

Ez a legegyszerűbb lakóautó-változat: a furgonból átalakított kempingautó könnyen felismerhető felemelhető tetejéről, amely alatt a fekhelyek vannak.
Ilyen például az Adria Twin Plus 600 SPB, a Globe-Traveller Voyager XS és az Adria Twin Supreme.
A MICHELIN ezekre a típusokra a C jelöléssel rendelkező abroncsait ajánlja.

Agilis abroncsaink tökéletes megoldást jelentenek az ilyen típusú lakóautók számára.

type 02

2 - Hagyományos alkóvos lakóautó:

A "hagyományos alkóvos alkóautó" felépítménye kicsit magasabb, mint a többi modellé: könnyen felismerhető a vezetőfölke fölé hosszan benyúló dobozról. Ilyen például a Ford Transit vagy az Iveco Daily.
A MICHELIN ezekre a típusokra CP jelöléssel rendelkező lakóautó-abroncsot ajánl.

CrossClimate Camping abroncsaink tökéletes megoldást jelentenek az ilyen típusú lakóautók számára.

type 03

3 - Félintegrált lakóautó:

Az úgynevezett félintegrált lakóautó a hagyományos alkóvos felépítményű lakóautó könnyebb változata, amelynél a fülke fölé benyúló doboz kisebb, és nem alvóhelyként szolgál.Ilyen például a Fiat Ducato, a Challenger Graphite 260, a Bürstner Ixeo T690G vagy a Chausson Titanium 640.
A MICHELIN ezekre a típusokra CP jelöléssel rendelkező lakóautó-abroncsot ajánl.

CrossClimate Camping abroncsaink tökéletes megoldást jelentenek az ilyen típusú lakóautók számára.

type 04

4 - Lakóbusz:

A lakóbusz tágas és kényelmes “guruló lakás”: külön hálóval és minőségi felszereléssel.
Ilyen például a Dethleffs Pulse I 7051 DBM, a Carthago S Plus 64 vagy a Hymer B-Klasse ModernComfort.
A MICHELIN ezekre a típusokra CP jelöléssel rendelkező lakóautó-abroncsot ajánl.

CrossClimate Camping abroncsaink tökéletes megoldást jelentenek az ilyen típusú lakóautók számára.

Miért javasolt CP abroncsot szerelni a nehezebb önsúlyú lakóautókra?

Ha hagyományos alkóvos vagy félintegrált lakóautónk, illetve lakóbuszunk van, a C jelöléssel rendelkező gumiabroncs teljesítménye elégtelennek bizonyulhat. Azt javasoljuk, hogy az ilyen típusú járműveken mindig CP jelöléssel ellátott abroncsot használjon.

Hogy miért? Azért, mert a CP jelöléssel rendelkező gumiabroncsokat kifejezetten a nehezebb járművekhez fejlesztették ki. Ezek a lakóautó-abroncsok magasabb terhelési indexszel és megerősített tartóvázzal rendelkeznek, magasabb üzemi nyomáson használjuk őket.  

Miért szükséges a nagyobb terhelési index a CP jelöléssel rendelkező lakóautó-abroncsok esetében?

A lakóautóknak jellemzően nagy az önsúlyuk (maga a jármű, illetve a berendezések), amelyhez még jelentős rakománytömeg adódik (csomagok, kerékpár, utasok, …).

A lakóautók esetében továbbá viszonylag magasan helyezkedik el a súlyközpont, és sokszor jelentős kinyúlással rendelkeznek (viszonylag nagy a tengely és a jármű végpontja közti távolság), illetve a csomagok jelentette terhelés sem egyenletes minden esetben.

schema

1 - Egyenlőtlen statikus terhelés (pl. víztartály)
2 - Nagyobb terhelés a jármű hátulján (pl. kerékpártartó)
3 - A centrifugális erő következtében a súlyközpont és a terhelés iránya változik (pl. kanyarban)

Mindez jelentős igénybevétel, amelyet mind a négy abroncsunknak bírnia kell -- sok-sok kilométeren keresztül. A C jelöléssel rendelkező abroncsokhoz képest a strapabíróbb, CP jelölésű abroncsok pedig kifejezetten erre az igénybevételre készültek.

motorhome tyres article page for crossclimate camping tyre

A CP abroncsokat ajánlja az ETRTO is (European Tyre and Rim Technical Organisation = Európai Abroncs- és Keréktárcsagyártók Technikai Szövetsége)


2003 óta az ETRTO szakmai állásfoglalása szerint a fentebb meghatározott lakóautótípusok felszerelésére C oldalfali jelöléssel ellátott kisteherautó abroncsok helyett a méretmegjelölésükben CP kódot tartalmazó gumiabroncsokat ajánlja. 

Lakóautó-abroncs oldalfalán látható CP jelölés

A CP jelöléssel rendelkező lakóautó-abroncsokat, mint pl. a MICHELIN CrossClimate Camping, az ETRTO ajánlásainak megfelelően kifejezetten magas terhelhetőségre, a lakóautók speciális terheléséhez fejlesztettünk ki -- hogy önnek és utasainak a lehető legkényelmesebb és legbiztonságosabb lakóautó-élményben lehessen része.


Lakóautó-abroncsok keréknyomása

A járműstabilitás és a biztonságos autózás szempontjából egy másik nagyon fontos tényező: a lakóautó-abroncsok keréknyomása mindig megfelelő legyen. A lakóautó-abroncsok belsejében uralkodó nyomás határozza meg ugyanis, hogy mennyire terhelhető a jármű.

A CP jelöléssel ellátott lakóautó-abroncsokat úgy tervezték, hogy a kisteherautó abroncsok (C jelölés) szokásos nyomásánál nagyobb nyomáson üzemeltessék őket, ezáltal jobb úttartást biztosítanak, és eredményesen elviselik a nagyobb méretű lakóautókra jellemző terhelési igénybevételt is.

A CP jelölésű abronccsal felszerelt lakóautók esetében az ETRTO az alábbiakat javasolja:
● Hátsó tengelyen a lakóautó keréknyomás ajánlott értéke: 5,5 bar (80 psi). Az abroncs maximális terhelhetőségét ne lépjük túl.(Megjegyzés: 4,5 bar (65 psi) fölötti nyomás esetében mindig fém vagy speciális gumiszelepet használjunk.)
● A kormányzott tengelyen a jármű gyártója által javasolt nyomásértéket állítsuk be -- a gyártói ajánlások megtalálhatók a jármű fülkéjében és/vagy a karbantartási kézikönyvében.


Ne feledjük: a lakóautó-abroncsok keréknyomását havonta vagy hosszabb autóút előtt ellenőrizzük, és szükség szerint végezzük el az utánállítást. 

157751925 m

Mik az ajánlások arra az esetre, ha hosszabb ideig nem használom a lakóautómat?

Az abroncs további biztonsága és állapotromlásának megelőzése érdekében a hosszabb ideig történő leállás előtt:

  • Fújjuk fel a javasolt nyomásra az abroncsokat. “Laposan”, alulfújt állapotban semmi esetre sem hagyjuk a lakóautó-abroncsokat, ez ugyanis tönkreteheti őket.
  • Amennyire lehetséges, ne tegyük ki közvetlen napfény hatásának lakóautó-abroncsainkat: az UV-sugárzás és a hőhatás miatt gyorsabban öregszik az anyaguk.
  • A lakóautó-abroncsok lehetőség szerint ne álljanak hideg, nedves felületen: emeljük meg, helyezzük tartóbakra a járművet.
  • Az újbóli használatba vétel előtt ellenőrizzük az abroncs állapotát, és állítsuk be a megfelelő keréknyomást.

Mely lakóautó-abroncsok használhatók egész évben?

Ha egész évben, időjárástól függetlenül, de a szezonális csere kötöttségétől mentesen szeretnénk biztonságosan lakóautózni, a legjobb megoldásunk a négyévszakos abroncs.

MICHELIN CrossClimate Camping abroncsunk ideális választás: 3PMSF (3 Peak Mountain Snow Flake = 3 hegycsúcs, hópehely) téli minősítéssel rendelkezik, így télies időben, nedves és havas utakon is kiváló teljesítményt nyújt (egészen -7°C-os hőmérsékletig), de a nyárias, száraz utakon is remekül teljesít.

Az erőteljes felépítmény és a meggyőző tapadás füves, kavicsos, homokos vagy sáros terepen is kényelmes, elakadásmentes autózást biztosít.

Termékünket kifejezetten nagy terhelhetőségre terveztük, a legfajsúlyosabb lakóautókhoz. CP jelöléssel rendelkezik, és remek megoldás az ön lakóautója számára! 

map search desktop

Másodpercek alatt megtalálhatja a legközelebbi gumikereskedést

Keresés a következő szerint
Cím, város vagy irányítószám
Autó
Saját tartózkodási hely
Keresés
Magyarország 5 legnagyobb városa
Nem támogatott webböngészőt használ
Olyan böngészőt használ, amit ez a webhely nem támogat. Ez azt jelenti, hogy vannak olyan funkciók, amelyek esetleg nem működnek rendeltetésszerűen. Ez furcsa eredményekhez vezethet böngészés közben. A webhely teljes mértékű kihasználása érdekében használja, frissítse vagy telepítse a következő böngészők egyikét