as 416552898

Tanácsok -- vezetés havas és jeges úton

Tippek és tanácsok: személyautó, SUV és kishaszongépjármű abroncsok

Lefagyott utak, sötét, ködös éjszakák, váratlan hóvihar: a tél nem kevés kihívás elé állítja az autósokat. A biztonságos vezetés hóban és jégen, kedvezőtlen útviszonyok között is lehetséges, csak türelmesebb hozzáállással, valamint megfelelő felkészültséggel, hogy egészen biztosan a legjobb helyzetből induljuk, amikor a téli vezetés közben meg kell küzdenünk az elemekkel.

Készítsük fel autónkat a téli vezetésre!

Legelőször is ellenőrizzük az abroncsok állapotát: a keréknyomást és a mintázati mélységet -- a legtöbb országban ez a minimálisan elvárt profilmélység 1,6mm, amellyel a téli vezetés biztonságos.
Ha az önök vidékére a hosszan tartó és zord téli időjárás jellemző, érdemes a nyári gumit téli gumira cserélnie, választhatja például a MICHELIN Alpin termékeket, amelyek megfelelő mintázati kiképzésüknek és a mély profilmélységnek köszönhetően sokkal jobb vonóerőt biztosítanak havas és jeges útfelületen. Ha többször kell télen hegyi utakon vezetnünk, érdemes hóláncot is beszereznünk, nagy hóban, hegymenetben biztonságos vonóerőt biztosít a jármű számára.
Ha azonban az önök vidékére enyhébb tél, csak alkalmankénti havazás jellemző, akkor a hideg, télies időben is biztonságos négyévszakos gumit érdemes választania.

Készüljünk rá, hogy indulás előtt előfordulhat, hogy havat kell lapátolnunk, töltsük fel fagyálló ablakmosóval a tartályt, és alaposan kaparjuk le a jeget a szélvédőről!

Téli gumival biztonságosabb a vezetés havas és jeges úton

Vezetés havas és jeges úton: mire figyeljünk a volánnál ülve

Amikor havas és jeges úton autózunk, a fékezésre különösen oda kell figyelnünk: menjünk lassabban, és tartsunk sokkal nagyobb követési távolságot -- nagyon csúszós, jeges utakon például akár a szokásosnál tízszer nagyobb követési távolságot érdemes tartanunk.
Óvatosan fékezzünk, nehogy megcsússzon az autó, és különösen figyeljünk rá, hogy csak akkor üljünk a volán mögé, amikor megfelelően kipihentek és éberek vagyunk. Lehetőség szerint maradjunk a sávunkban, és nagy oldaltávolság tartásával haladjunk el a másik autó mellett; kapcsoljuk ki a tempomatot, a tempomattal ugyanis könnyen megcsúszhat a jármű. Ha hóban vezetünk, és az utakat nem szórták le, kerüljük azt is, hogy az autók által hagyott keréknyomban haladjunk: a letaposott, összetömörödött hóréteghez nehezebben tapad az abroncsunk, mint a friss hóban.
Ha hosszú autóútra indul, érdemes “túlélőkészlettel” készülni a legrosszabb helyzetekre: tartsunk az autóban inni- és ennivalót, meleg ruhát, takarót és zseblámpát. 

Télen különösen óvatosan kell vezetnünk a hegyi utakon

Vezetés automata váltós autóval hóban

Ha automata váltós autóval vezetünk havas úton, tudhatjuk, hogy egyes modellekben olyan biztonsági funkciók kapcsolhatók, mint a snow mode, azaz havas üzemmód. Egyes automata modelleken van egy 2-es számmal jelölt állás a váltón -- ez azt jelenti, hogy csak az első két sebességet használja ilyenkor a jármű. Biztonságosan alacsony sebességgel halad az autó, ami havas és jeges úton, lejtőn vagy emelkedőn különösen hasznos. Ebben a váltóállásban lehet motorféket is használni. Kézi váltónál a magasabb fokozat jobb kormányozhatósággal jár. További tudnivalók és tanácsok a havas és jeges úton való vezetésről: 7 tipp a biztonságos téli vezetéshez.

Discover our all-season and winter tyre ranges.

Nem támogatott webböngészőt használ
Olyan böngészőt használ, amit ez a webhely nem támogat. Ez azt jelenti, hogy vannak olyan funkciók, amelyek esetleg nem működnek rendeltetésszerűen. Ez furcsa eredményekhez vezethet böngészés közben. A webhely teljes mértékű kihasználása érdekében használja, frissítse vagy telepítse a következő böngészők egyikét