MICHELIN gyártmányú speciális jelölésű abroncsok

MICHELIN gyártmányú speciális jelölésű abroncsok

Tippek és tanácsok: személyautó, SUV és kishaszongépjármű abroncsok

A Michelinnél úgy véljük, hogy a nagy teljesítményű abroncsok fejlesztése során elengedhetetlen az autógyártókkal végzett közös munka. Az együttműködő szakemberek csapatmunkában választják ki az egyes modellek egyedi tulajdonságaihoz leginkább alkalmas technológiákat és alapanyagokat, így biztosítva, hogy az abroncs kiváló teljesítményt nyújtson, a vezetés pedig kényelmes, igazán egyedülálló élmény legyen.

Miért fejleszt a Michelin speciális jelölésű abroncsokat?

Minden járműmodellnek megvannak a maga jellegzetességei. A különböző tömegű, különböző teljesítményű motorokkal és hajtástípusokkal készült járművek esetében más és más abroncs lehet a megfelelő választás, az autógyártók ezért az általuk gyártott modellek sajátosságaihoz illő abroncsokat keresnek. A Michelin fejlesztőmérnökei a Mercedes-AMG, a Porsche, a Tesla vagy a BMW fejlesztőivel szoros együttműködésben fejlesztik ki az egyes járműmodellek speciális igényeit kielégítő abroncsokat. Alapos tesztelést és a termék további finomhangolását követően elkészül az autógyártó adott modelljére igazított, speciális jelöléssel ellátott gumiabroncs. 

MICHELIN gyártmányú speciális jelölésű abroncsok

Az abroncson látható M01 jelölés azt jelenti, hogy az abroncs kifejezetten a Mercedes-AMG márkájú modellek igényeire készült. További tudnivalók az abroncsjelölésekről.

Elsőszerelői abroncsjelölések, speciális jelöléssel rendelkező abroncsok, jóváhagyott abroncsok, jóváhagyott típusú abroncsok, homologizált abroncsok... Mit jelentenek ezek a kifejezések?

Milyen abroncs az elsőszerelői abroncs (OE = original equipment)?

Az OE (original equipment) vagy elsőszerelői, esetleg gyári abroncsok azok az abroncsok, amelyekkel az autógyárban szerelik fel az új autókat. 

Minden speciális jelöléssel rendelkező abroncs az autógyártók által elfogadott abroncs?

A speciális jelöléssel rendelkező abroncsok az egyes autógyártók speciális igényeinek megfelelően kialakított és gyártott termékek. Ezek az abroncsok kifejezetten azzal a céllal készültek, hogy bizonyos modelleken az elvárt teljesítményszintet teljesítsék. Így például az 'N' jelöléssel rendelkező MICHELIN gumik speciálisan Porsche modellekre, a 'K' jelöléssel rendelkező abroncsok Ferrarikra, míg a 'T' jelölésűek Tesla gyártmányú modellekre készültek.

A különböző járműmodellekre készült, speciális jelöléssel rendelkező abroncsok kifejlesztését a MICHELIN és az egyes konstruktőrök fejlesztőmérnökei közösen viszik véghez. Az 'N' jelöléssel rendelkező abroncsok esetében a Porsche szakembereivel dolgozunk együtt, a speciális jelöléssel rendelkező abroncsok tehát minden esetben rendelkeznek az adott autógyártó jóváhagyásával.

Van különbség az autógyártó által jóváhagyott vagy homologizált abroncs és a jóváhagyott típusú abroncsok között?

Minden kereskedelmi forgalomban kapható gumiabroncsnak kötelező jelleggel meg kell felelnie a helyi -- országosan vagy regionálisan érvényben lévő -- törvényi szabályoknak. Ettől különbözik az egyes autógyártó által jóváhagyott vagy gyárilag homologizált abroncs esete, a gyári homologizáció ugyanis nem kötelező.

ELSŐSZERELŐI (OE) JELÖLÉSEK TÁBLÁZAT

tableau maj2024 1
tableau maj2024 2

Minden, amit a speciális jelöléssel rendelkező abroncsokról tudni érdemes…

A speciális jelöléssel rendelkező MICHELIN gumikat a Michelin és az egyes autógyártók fejlesztőmérnökei közös munkával, egymással szoros együttműködésben fejlesztik ki. A speciális jelöléssel rendelkező abroncs az adott gyártmány, illetve járműmodell szerves részévé válik, hiszen a gyártók tényleges és kifejezett elvárásainak megfelelő teljesítményre optimalizálják. Ha az autósok a gyártó által elismert, azaz gyári homologizációval rendelkező abroncsokat szereltetnek fel, a vezetési élmény és a jármű menetteljesítménye optimális lesz: kiemelkedő úttartás és kényelem, halk gördülési zaj, élvezetes autóutak a volán mögött.

Ha speciális jelöléssel rendelkező abroncsot választunk, biztosak lehetünk benne, hogy ezek a termékek maradéktalanul megfelelnek az autógyártó által támasztott elvárásoknak. Fontos azt is tudnunk, hogy minden gyárilag szerelt, ún. elsőszerelésű vagy OE abroncs az adott konstruktőr választása, vagyis általa jóváhagyott termék. Ha a kopott abroncsokat le kell cserélnünk, érdemes ugyanolyan, az autógyártó által jóváhagyott abroncsokat vásárolnunk.

Az autógyártók szívesen választják a MICHELIN gumit

Rekorder MICHELIN gumik

A jármű és az útfelület közötti egyetlen érintkezési pont az abroncs, az abroncs tehát alapvető fontosságú szerepet játszik minden gyorsasági rekordkísérletben is.

2019 szeptemberében a MICHELIN Pilot Sport Cup 2 R abroncs tökéletesnek bizonyult egy Bugatti Chiron számára, hogy különleges képességeit még jobban megcsillogtathassa: 490,484 km/óra sebességet ért el a rekorder modell!

bugatti

A MICHELIN gumik számos körrekordhoz segítették hozzá a németországi Nürburgring 20,832 kilométer hosszú Nordschleife szakaszán próbálkozó rekordereket is:
2020 augusztusában egy kifejezetten a Porsche Panamera számára kifejlesztett MICHELIN Pilot Sport Cup 2 ND0 abroncsokon száguldó modellnek mindössze 7 perc 29,81 mp-re volt szüksége a kör megtételéhez!

porsche

2020 novemberében újabb rekord köridő született: a MICHELIN Pilot Sport Cup 2 R MO1A abronccsal szerelt Mercedes-AMG GT Black Series -- a német autógyártó legnagyobb teljesítményre képes modellje -- 6 perc 48,047 mp alatt tette meg a hírhedt pályakört!

mercedes black series

A jövő abroncsai

A General Motors és a Michelin együttműködésének köszönhető megújuló/biomassza alapú alapanyagokból gyártott, innovatív, fenntartható konceptabroncsunk, az Uptis megszületése. Ez a garantáltan defektmentes gumiabroncs semmilyen karbantartást nem igényel.

microsoftteams image 14

Hol tudok az autógyártó által jóváhagyott, speciális jelölésű abroncsot venni?

Az egyes autógyártók által jóváhagyott Michelin abroncsok a speciális profilú webáruházakban és üzletekben vásárolhatók meg.

banner dealer locator

Másodpercek alatt megtalálhatja a legközelebbi gumikereskedést

Keresés a következő szerint
Cím, város vagy irányítószám
Autó
  • Autó
  • Motorkerékpár
Saját tartózkodási hely
Keresés
Magyarország 5 legnagyobb városa

Tanácsra van szüksége, vagy kérdése van a járművére jóváhagyott abroncsokkal kapcsolatban?

Vegye fel a kapcsolatot a MICHELIN szakértőjével! Az ön igényei, vezetési stílusa és a járműve sajátosságainak függvényében szakszerű tanácsokkal és tudnivalókkal állnak rendelkezésre, forduljanak bizalommal szakképzett munkatársainkhoz!

Lépjen kapcsolatba a MICHELIN gumiabroncsok szakértőjével | MICHELIN gumik

Nem támogatott webböngészőt használ
Olyan böngészőt használ, amit ez a webhely nem támogat. Ez azt jelenti, hogy vannak olyan funkciók, amelyek esetleg nem működnek rendeltetésszerűen. Ez furcsa eredményekhez vezethet böngészés közben. A webhely teljes mértékű kihasználása érdekében használja, frissítse vagy telepítse a következő böngészők egyikét