Driving safely on mountain roads

BIZTONSÁGOS VEZETÉS -- HEGYVIDÉKI UTAKON

Tippek és tanácsok: személyautó, SUV és kishaszongépjármű abroncsok

A hegyvidéki utakon tudatos óvintézkedésekre és vezetési magatartásra van szükség a biztonságos autózáshoz -- különösen kedvezőtlen, zordan télies időjárásban, vizes, havas és jeges úton.

Olvasson tovább, és kiderül, szakértőink szerint mit kell tenni, hogy a hegyekben is mindig biztonságos legyen az autózás.

Tartalom:

 • Felkészülés: még mielőtt beülnénk a volán mögé
 • Vezetési tanácsok

Felkészülés: még mielőtt beülnénk a volán mögé

Before you set off, we recommend that you take some safety precautions that will make your mountain driving more serene.

1 - Equip yourself with useful accessories

First of all, here is a non-exhaustive list of accessories that may be useful for your safety on a mountain road, especially in winter:

 • a de-icing spray and a scraper to de-ice your windscreen and windows more quickly, for example if your car has been outside overnight in cold temperatures
 • a shovel for snow removal
 • a cardboard box to start the car if the wheels spin
 • a blanket and warm clothes in case you are forced to wait in your car
 • snacks and drinks
   

2 - Olajszint, hűtőfolyadék

Lerobbanni senki sem szeret, különösen pedig zord hideg időben, kietlen hegyi utakon. Hogy ez ne történhessen meg, indulás előtt mindenképpen ellenőrizzük az olajszintet, amivel megelőzhető a motor és az egyéb alkatrészek túlmelegedése. A hűtőfolyadékot is töltsük fel szükség esetén, hogy a motor hőmérséklete mindig 100 °C alatt maradjon. Ha a hőmérséklet út közben túl magasra emelkedne, a legjobb, ha félreállunk egy megfelelő helyen, és várunk néhány percet, amíg lehűl a motor.

3 - Fényszórók

Látni és látszani: a közlekedésben talán nincs is ennél fontosabb. Az aranyszabály még inkább érvényes a hegyi utakon, ahol gyorsan változik az időjárás és nincs közvilágítás. A fényszórók és a hátsó lámpák ellenőrzése után magabiztosan indulhatunk útnak, megfelelően fogunk látni és látszani.

4 - Ablaktörlők

Ha esik az eső vagy havazik, az ablaktörlők biztosítják számunkra a lehető legjobb látási viszonyokat. Ne felejtsük el azt sem megnézni, hogy elegendő szélvédőmosó folyadék van-e a tartályban.

5 - Abroncsok

Az ellenőrzés alkalmával két fontos dolgot kell megnéznünk:

 • a futókopás mértékét
 • és az abroncsnyomást.
   

A gumiabroncsok elhasználódnak, elkopnak, és a megengedett határértékre kopott futóval veszélyessé válik az autózás. Amikor az abroncs futófelülete elkopik, -- különösen nedves úton drámaian -- leromlik a teljesítménye. Ebből a cikkből megtudhatja, hogyan ellenőrizhető az abroncskopás.

A gumiabroncsok nyomása idővel csökken, ez természetes jelenség. A megfelelő abroncsnyomás a jó úttartás, ezáltal a nagyobb biztonság garanciája, ami különösen fontos lejtőn való vezetéskor. A megfelelő nyomásra fújt gumi egyenletesen kopik, és optimálisan hosszú élettartam érhető el vele. Ezért is ajánlott rendszeresen ellenőrizni az abroncsaink nyomását, különösen hosszabb autóút vagy hegyi utakon való autózás előtt.

a benzinkúton található kompresszorral felfújhatjuk az abroncsainkat

Megfelelnek az autón lévő abroncsok a hegyi utakon való vezetéshez?

Ha rendszeresen autózunk hegyvidéki utakon, változó időjárási körülményeknek vagyunk kitéve -- és ez néha bizony kedvezőtlen körülményeket jelent. Biztonságunk érdekében ezért fontos, hogy megfelelő, kellően nagy teljesítményű abroncsokkal vágjunk neki a hegyi utaknak.

A régióra jellemző téli időjárási jellegzetességektől, a havazás mennyiségétől és a jégveszélytől függően bizonyos abroncsok nagyobb biztonságot és optimális teljesítményt nyújtanak. Nézze meg, hogyan tudja kiválasztani a legmegfelelőbb abroncsot!

michelin crossclimate 2

Vezetés hegyvidéki utakon: vezetési tanácsok

A hegyi autózás kanyargós, különböző meredekségű utakat jelent. A látási viszonyok korlátozottak lehetnek, a kanyarok gyakoriak és némelyik éles hajtűkanyar. A biztonságos vezetéshez itt még száraz úton is az kell, hogy körültekintően, odafigyelve, ne rutinból vezessünk.

Általános érvényű tanácsok

 • Mindig óvatosan és lassan vezessünk, tartsunk biztonságos követési távolságot, különösen, ha az út nedves, havas vagy jeges.
 • Ha rosszak a látási viszonyok, kanyar előtt lassítsunk le, és bátran figyelmeztessünk érkezésünkre dudálással -- így a szembejövő járművezetők már azelőtt számítanak rá, hogy a kanyarban jön valaki, mielőtt meglátnának minket.
   

Biztonságos vezetés -- a hegyre fel

Lassítsunk le a kanyarok előtt, a kanyarban azonban már finoman gyorsítsunk. Ha a motor fordulatszáma leesik, az azt jelenti, hogy az autó nehezen bírja az emelkedőt. Ilyenkor váltsunk vissza, könnyebben irányítható lesz az autónk. Ez különösen hasznos gyakorlat meredek hegymenetben, vagy felfelé vezető hajtűkanyarokban.

Biztonságos vezetés -- a hegyről le

Lejtmenetben használjuk a fékeket, és különösen a motorféket: a sebességváltó különböző fokozatait használva kissé pörgessük túl a motort, ezáltal lassítjuk az autót.

Biztonságos vezetés -- télen

Driving safely in winter

Ezek a tanácsok téli időben is érvényesek -- de extra óvintézkedésekkel! Télen a hegyvidéki autózás kedvezőtlenebb időjárási körülményeket jelent.

Havas vagy jeges úton az autó másképp viselkedik fékezéskor. Ha túl erősen és hirtelen nyomjuk le a fékpedált, az autó kerekei blokkolhatnak és megcsúszhatnak. Ne feledjük: ilyenkor lassan és fokozatosan kell fékezni, hogy az abroncsoknak legyen idejük a kellő mérétkben tapadni a felületen és lelassítani az autót.

Nem támogatott webböngészőt használ
Olyan böngészőt használ, amit ez a webhely nem támogat. Ez azt jelenti, hogy vannak olyan funkciók, amelyek esetleg nem működnek rendeltetésszerűen. Ez furcsa eredményekhez vezethet böngészés közben. A webhely teljes mértékű kihasználása érdekében használja, frissítse vagy telepítse a következő böngészők egyikét