background image

Nyári, téli és négyévszakos gumi?

Tippek és tanácsok: személyautó, SUV és kishaszongépjármű abroncsok

Zavarban van, melyiket válassza? Ez a rövid útmutató megkönnyíti a választást, hogy ön minden időjárásban biztonságosan autózhasson -- vagy esetleg télen is és nyáron is? 

A nyári gumi, négyévszakos gumi és téli gumi közti különbség

Milyen gumi a nyári gumi?

A nyári gumikat kifejezetten arra fejlesztették ki, hogy a melegebb hónapokban autózzunk velük -- akár hosszan tartó 40°C-os hőségben is --, esetleg egész évben olyan helyeken, ahol jellemzően inkább melegebb a téli időszak. Kisebb profilmélységük és merevebb, jól tapadó futókeverékük kiváló tapadást biztosít száraz és nedves útfelületen egyaránt: a nyári gumik kifejezetten arra az időszakra készülnek, hogy tartósan 7°C fölötti napi középhőmérséklet esetében használják az autósok. Pontos kormányozhatóság és biztos úttartás -- kanyarban és fékezés alkalmával egyaránt.

A téli gumi és a nyári gumi futómintázata különbözik egymástól

Milyen gumi a téli gumis?

A téli gumik ezzel szemben kifejezetten alacsonyabb hőmérsékleten -- vagyis amikor a napi középhőmérséklet tartósan 7 °C alatt alakul --, illetve zordabb télies időben való használatra fejlesztették ki, havas és jeges útfelületekre. A nyári gumival szemben a téli gumi mintázata mélyebb, és a megfelelő havas és jeges vonóerő eléréséhez számos kapaszkodó élt vagy lamellát tartalmaz. A téli futókeverék lágyabb, hogy fagyban is megfelelően tudjon tapadni az útfelszínhez. 

Milyen gumi a négyévszakos gumi?

A négyévszakos vagy 4 évszakos gumik a téli és nyári abroncstechnológiákat egyszerre tartalmazó termékek, amelyeket időjárástól függetlenül, egész évben lehet használni. A futójukon több lamella és kapaszkodó él található, mint a nyári futómintázatokon, így havas úton is biztonságos velük az autózás, emellett azonban a nyárias, forró időjáráshoz is kiválóan alkalmazkodnak. A legegyszerűbb megoldást jelentik, ha ön olyan vidéken él, ahol a nyári és a téli időszak egyaránt inkább átmeneti évszak jellegű, és csak alkalmanként havazik télen. A négyévszakos gumi meggyőző vonóerőt és biztonsági teljesítményt nyújt a -10 °C és +30 °C közötti hőmérséklettartományban. (További tudnivalók a négyévszakos gumikról)

Nyári gumi vagy téli gumi

Első ránézésre egyformának tűnnek, mégsem javasoljuk, hogy nyáron téli gumit használjunk: a lágyabb futókeverék szinte azonnal elolvad a forró aszfalton. Az úttartás sem lesz ezzel a megoldással optimális, a jármű fékútja meghosszabbodik, és több mint valószínű, hogy a fogyasztása is nagyobb lesz.

Hasonló módon a nyári gumi használata télen szintén nem ajánlott gyakorlat: ezeket a termékeket nem arra tervezték, hogy alacsony hőmérsékleten jól teljesítsenek. A hiányzó lamellák és kapaszkodó blokkok nélkül a nyári gumi nem tapad megfelelően jeges vagy havas utakon. Ha télen nyári gumival autózunk, a jármű fékútja hosszabb -- akár duplája is lehet a téli minősítéssel rendelkező, ilyenkor biztonságos téli gumi fékútjának. A nyári futókeverék hideg időben megkeményedik, a nem megfelelő tapadás miatt a jármű megcsúszik, a kereke kipörög. A megkeményedett futókeverék miatt az abroncs maga is károsodhat: mivel nem rugalmas, könnyen berepedezik, később pedig szinte szétforgácsolódhat a gumirétege.

De mi a különbség a nyári és a négyévszakos gumi között? Ha e közül a két termék közül kell választania, olvassa el az erről szóló cikkünket.

MICHELIN nyári gumi, téli gumi, illetve négyévszakos gumi teljesítményének összehasonlítása 

MICHELIN CROSSCLIMATE+
Vs. MICHELIN Primacy 4 & MICHELIN Alpin 6
tab1seasontyres
MICHELIN CROSSCLIMATE+
Vs. MICHELIN Pilot Sport 4 & MICHELIN Pilot Alpin 5
tab2seasontyres

A MICHELIN Primacy 4 és Pilot Sport 4 nyári gumik nyújtják a legjobb teljesítményt száraz és nedves útfelületen meleg, nyárias időjárásban. A MICHELIN márka termékeitől megszokott kiváló élettartammal büszkélkedhetnek.

A MICHELIN CrossClimate+ abroncsok négyévszakos gumik, nyári és téli időben, sőt havas útfelületen is egyaránt jó teljesítményt nyújtanak. Élettartamuk a nyári gumikhoz hasonlóan jó, a termékkategória piacvezetőjének számítanak.

Zord téli időben, havas és jeges utakon a MICHELIN Alpin 6 és MICHELIN Pilot Alpin 5 téli gumik nyújtják a legjobb teljesítményt.

Mikor érdemes téli gumira cserélni a nyári gumit?

A lakóhelyére jellemző időjárás függvényében, de általános szabály szerint a nyári gumit akkor érdemes téli abroncsra cserélni, amikor a napi középhőmérséklet tartósan +7° C alá esik. Érdemes tényleg megvárni, amíg tartóssá válik ez a napi középhőmérsékleti érték, a rövidebb hideghullámok becsaphatják az embert. Ugyanez a szabály visszafelé is alkalmazható: ha a napi középhőmérséklet tartósan +7° C felett van, visszaszereltethetjük a nyári gumikat.

A négyévszakos gumi esetében a szezonális csere gondja megszűnik -- négyévszakos abronccsal egész évben gondtalanul autózhatunk.

Mennyibe kerül téli vagy négyévszakos abronccsal felszereltetni az autómat?

Az abroncs kiválasztásánál érdemes körültekintően eljárni. Hogy melyik lesz az ön számára megfelelő abroncs, az függ az autója méretétől és a vezetési szokásaitól - és az sem mindegy, hogy városi kompaktról, egyterűről, sportautóról vagy terepjáróról van szó. Az abroncs ára a jármű típusának megfelelően változik. A MICHELIN Primacy 4 nyári gumi például 104 méretben kapható (15-től 20 hüvelyk átmérőig): az árakra rákereshet az interneten, vagy kérdezze meg az abroncskereskedőjét.

A nyári gumival ellentétben a négyévszakos gumi télen is biztonsággal használható, a beszerzési ára ezért kicsivel magasabb. Ennek ellenére a négyévszakos megoldást választó autósok kevesebbet költenek abroncsra, mint azok, akik téli és nyári abroncsgarnitúrát vásárolnak. Az egész évben használható abroncsokban a téli és nyári technológiai megoldások egyaránt megtalálhatóak, biztonságos és meggyőző teljesítményt nyújtanak minden időjárásban. Hibrid, univerzális jellege révén hosszú távon gazdaságos megoldás. az árakra rákereshet az interneten, vagy kérdezze meg az abroncskereskedőjét.

MICHELIN Garage: segítünk az önnek és autójának leginkább megfelelő abroncs kiválasztásában

Winter tires vs All-season tires : which tires should you buy? | Michelin Garage

Nem támogatott webböngészőt használ
Olyan böngészőt használ, amit ez a webhely nem támogat. Ez azt jelenti, hogy vannak olyan funkciók, amelyek esetleg nem működnek rendeltetésszerűen. Ez furcsa eredményekhez vezethet böngészés közben. A webhely teljes mértékű kihasználása érdekében használja, frissítse vagy telepítse a következő böngészők egyikét