r9a12 header def

Hogyan javíthat az abroncs az élettartam és üzemanyag-takarékosság teljesítményen? 

Tippek és tanácsok: személyautó, SUV és kishaszongépjármű abroncsok

Az abroncs és az üzemanyag-hatékonyság között lévő kapcsolat ismerete segít, hogy autónk hatékonyabban használja fel az üzemanyagot. Ez nem csupán a pénztárcánk, hanem a környezet szempontjából is jó hír. Kiderül, hogyan csökkenthető az üzemanyagköltség, szó lesz az abroncsok üzemanyag-hatékonysági besorolásáról: hogyan kell értelmezni a címkét, és mit is jelent valójában az üzemanyag-hatékonysági táblázat.

Mikor beszélhetünk üzemanyag-takarékosságról?

Puedes mejorar el ahorro de combustible de tu auto con sencillos consejos

Nem is olyan egyszerű kiszámítani, hogy mennyit képes megtenni az autónk egy tankkal. Ha két jármű ugyanannyi üzemanyaggal elindul, és megteszi ugyanazt a távolságot, érkezéskor kiderülhet, hogy az üzemanyag-fogyasztásuk számos tényező miatt jelentősen eltér: az egyik autó tankjában több üzemanyag maradt, mint a másikéban! A fogyasztást liter/100 km-ben szokás megadni. Minél alacsonyabb a fogyasztás, annál hatékonyabb az autó üzemanyag-felhasználása. 

Az autó fogyasztása csupán egy hozzávetőleges érték, a megtehető távolság más tényezőktől is függ, mint például a vezetési stílustól, a gumiabroncsok állapotától és a tereptől is. Ezért használjuk gyakran az „üzemanyag-takarékosság” kifejezést arra vonatkozóan, hogy miként optimalizálható a motor üzemanyag-felhasználása.

Hogyan csökkenthető az üzemanyag-fogyasztás: hogyan működik a jármű?

Ahhoz, hogy megértsük, hogyan csökkenthető az üzemanyagköltség meg kell értenünk, hogy mitől fogyasztanak többet az autók. Általános szabály, hogy minél nagyobb és nehezebb egy autó, annál több üzemanyagot fogyaszt. Miért?

Ez részben a gumiabroncs gördülési ellenállása miatt van így. Csak a gumiabroncsok gördülési ellenállása miatt szükséges ahhoz energia, hogy az autót sík felületen álló helyzetből előremozdítsuk. Minél nehezebb az autó, annál erősebben kell tolnunk, ami több energiát jelent. De ha az autónknak alacsony gördülési ellenállású abroncsai vannak, kevesebb erővel is megmozdítható lesz.
Így az üzemanyag-takarékosság viszonylag egyszerűen megoldható: válasszunk kisebb, könnyebb járművet! Vagy csak annyi csomagot cipeltessünk az autónkkal, amennyire valóban szükség van! 

Hogyan csökkenthető az üzemanyagköltség?

Nyilvánvaló, hogy a jármű lecserélése nem mindenki számára jelent megoldást. És néhány embernek nincs lehetősége arra a luxusra, hogy kompromisszumot köthessen az autó méretét illetően – például a nagycsaládosok vagy a felszerelésüket és szerszámaikat állandóan magukkal hordó vállalkozók. Nézzük hát, hogyan lehet mégis hatékonyabban felhasználni a rendelkezésünkre álló üzemanyagot -- fogyasztásbarát tippjeink következnek!

Gumiabroncsnyomás
Az egyik legfontosabb tényező, amelyet sokan nem vesznek figyelembe, ha az üzemanyag-takarékosság javítása a cél: az abroncsválasztás és a nyomás. A nem megfelelő nyomáson használt gumiabroncsok szükségtelen energiapazarlás forrásai lehetnek, ezért ne felejtsük el rendszeresen ellenőrizni a gumiabroncsok nyomását az optimális teljesítmény érdekében. Ez a biztonságunk érdekében is fontos gesztus.

Rendszeres karbantartás
Az autónk rendszeres karbantartásával biztosítható, hogy minden alkatrész megfelelően és problémamentesen működjön – ezáltal optimális lesz az üzemanyag mozgása a járműben, nincs szükségtelen energiapazarlás. Például, ha megbizonyosodunk arról, hogy a motor megfelelően be van állítva, vagy ha megjavíttatjuk a hibás oxigénérzékelőt, az valódi javulást hozhat a futásteljesítmény és a fogyasztás tekintetében

Könnyítsünk a jármű terhein!
Az üzemanyag-takarékosság érdekében ügyeljünk arra, hogy ne felesleges csomagok ne terheljék az autónkat: a gumikra nagyobb nyomás nehezedik, és a gördülési ellenállás leküzdése több energiát igényel. Nézzünk be a csomagtartóba: az a nehéz szerszámosláda, amelyre csak időnként van szükségünk, ha meglátogatjuk a nagyszülőket -- nos, ez jó példa arra, hogy mit nem szükséges állandóan az autóban tartanunk..

Csökkentsük a közegellenállást!
Manapság a legtöbb autót ívelt aerodinamikai vonalakkal terveznek, ezáltal elősegítve a jármű mozgását a levegőben. Minél jobban sikerül csökkenteni a légellenállást (közegellenállást), annál takarékosabb az üzemanyag felhasználása. Tehát ha tetődobozt vagy kerékpártartót szereltünk az autónkra, érdemes levennünk, amikor nincs rájuk szükség.

Tervezzük meg az utazást!
Hogyan csökkenthető az üzemanyagköltség? Még a motor beindítása előtt tervezzük meg az útvonalat: ha lehetséges, kerüljük el a sűrű forgalmat, és nézzük meg, mit javasol a GPS vagy az útvonaltervező mobilalkalmaz. Minél jobban elkerülhető a hirtelen fékezés, megállás és újraindulás, illetve a várakozás járó motorral, annál kevesebb üzemanyagot kell feleslegesen elégetnünk.

Légkondicionálás
Az autó felmelegítése vagy hűtése szintén energiát használ fel. Tehát mielőtt még egy fokkal feljebb vesszük a fűtést, gondoljuk meg, hogy érdemesebb volna inkább egy könnyű pulóvert felvennünk. Ugyanígy van az ülésfűtéssel, a páramentesítővel és egyéb, szintén üzemanyagot fogyasztó készülékekkel. Takarítsuk meg a fűtést az üzemanyag-takarékosságnak.

3 tips to improve fuel economy and increase gas mileage | Michelin Garage

Melyek a legjobb abroncsok az are the best tyres for üzemanyag-takarékosság szempontjából?

Egy abroncsunk van, amely az alacsony gördülési ellenállás tekintetében jelenleg magasan kiemelkedik szegmenséből: ez a MICHELIN e.PRIMACY abroncs. Az innovatív technológia lehetővé teszi, hogy az abroncs egyszerre legyen gazdaságos (alacsony fogyasztású) és fenntartható, környezetbarát.

Cyrille Roget, a Michelin tudományos és innovációs kommunikációs igazgatója elmagyarázza, hogy az abroncsok által elvesztegetett energia – a gördülési ellenállás, amelyről korábban már szó volt – a belső égésű motoros autók üzemanyag-fogyasztásának 20%-át teheti ki. „A megfelelő gumiabroncs valóban segíthet spórolni. Az új MICHELIN e.PRIMACY abroncs kategóriájában* a legalacsonyabb gördülési ellenállással rendelkezik, így az autósok üzemanyagot takaríthatnak meg vele. Konkrétan: a független tesztek szerint a MICHELIN e.PRIMACY alacsony gördülési ellenállása azt jelenti, hogy a vezetők körülbelül 0,21 liter üzemanyagot takarítanak meg 100 kilométerenként, és körülbelül 80 eurót takaríthatnak meg a gumiabroncs teljes élettartama alatt.*

A MICHELIN e.PRIMACY ezzel az üzemanyag-hatékonysági teljesítménnyel A minősítést ért el az európai abroncscímke minősítési rendszerében. 

Pnevmatike imajo vlogo pri varčevanju z gorivom

Hogyan használjuk az európai abroncscímke üzemanyag-hatékonysági besorolását az üzemanyag-takarékossághoz? 

Nova različica nalepke EU za pnevmatike, ki prikazuje izkoristek goriva pnevmatik, od A do E

Az Európai Unió 2012-ben vezette be először a gumiabroncsokra vonatkozó kötelező címkézést. A termékcímkéből kiderülhet a vásárlók számára, hogy a gumiabroncs kiválasztásától mennyire függhet a jármű üzemanyag-felhasználása.

A jelenlegi (2021 májusában frissített) gumiabroncscímke megfelel az Európai Unió legújabb energiacímkézési rendeletének: A-tól E-ig terjedő skálán osztályozza az adott abroncs gördülési ellenállási teljesítményét (a címkén kútoszlop piktogram jelzi), ahol az A a legjobb, az E pedig a legkedvezőtlenebb teljesítményt jelöli. Ha A osztályú, „üzemanyag-takarékos abroncsot” választunk, jelentősen csökkenthetjük autónk üzemanyag-fogyasztását.

A gumiabroncs címkéjén további hasznos információkat is találunk:

- Nedves tapadás teljesítmény, szintén A-tól E-ig.
- A hangszóró ikon a gumiabroncsok külső gördülési zaj szintjét szimbolizálja, ill. a zaj mértéke decibelben (dB).
- Bizonyos gumiabroncscímkéken jelzik azt is, hogy jégre és/vagy hóra, téli használatra tervezték-e.
- A címkéken egy azonosító QR-kód található, amelyet a vevő beolvashat, így gyorsan hozzáférhet az abroncsra vonatkozó további információkhoz. 

Vezetési tanácsok: üzemanyag-hatékony vezetés a gyakorlatban! 

Üzemanyag-takarékossági tanácsok autósoknak! Legyen szó rövid ügyintézésről vagy hosszú autóútról, bizonyos vezetési technikák kulcsfontosságúnak bizonyulnak, ha arról van szó, hogyan csökkenthető az üzemanyagköltség.

Általánosságban azt mondhatjuk, hogy minél gördülékenyebben vezetünk, annál tovább tart az üzemanyag. Ezt a fajta vezetést környezetbarát vezetésnek nevezik, nem csak azért, mert kíméli a pénztárcánk számára kedvező (gazdaságos), hanem mert környezetünket is kíméli -- a kevesebb fogyasztás kevesebb CO2-t kibocsátással jár.

Ha autónkat megfelelő állapotban tartjuk, megfelelő gumiabronccsal használjuk, és minél inkább környezettudatosan vezetünk, csökkenthető az üzemanyagköltségünk, a CO2-kibocsátásunk és maximalizálható az egy tankolással (és a jól karbantartott autónkkal) megtehető távolság!

Egyéb hasonló termék

Fényképek:

Adene Sanchez / Getty
Florent GIFFARD, TERMINAL 33 / Michelin
DR / Európai Bizottság

Legal mentions

* Használat során a MICHELIN e·PRIMACY abroncsnál a konkurens termékekhez képest átlagosan 1,5kg/t-val kisebb gördülési ellenállás mérhető, ami révén mintegy 80 euró üzemanyag-költség megtakarítás érhető el. Az el nem használt üzemanyagmennyiséggel 174kg CO2 kibocsátásától kímélhetjük meg légkörünket. A használat során várható megtakarítási értékek becsült értékek, az új és 2mm profilmagasságig koptatógéppel koptatott futójú abroncsokkal végzett tesztek eredménye alapján, a valós használat során tapasztalható teljesítmény modellezésével kerültek kiszámításra. - A számítások alapja 35 000km futásteljesítmény, illetve 1,46€/L üzemanyagár (https://ec.europa.eu/energy/data-analysis/weekly-oil-bulletin_en 6/1/2020 súlyozva a 10, belföldön és külföldön legtöbb kilométerfutást teljesítő ország adataival - https://ec.europa.eu/eurostat/web/transport/data/database). A valós üzemanyag- és költségmegtakarítás nagysága függ a vezetési stílustól, járműmodelltől, illetve az abroncs üzemi nyomásától.

Nem támogatott webböngészőt használ
Olyan böngészőt használ, amit ez a webhely nem támogat. Ez azt jelenti, hogy vannak olyan funkciók, amelyek esetleg nem működnek rendeltetésszerűen. Ez furcsa eredményekhez vezethet böngészés közben. A webhely teljes mértékű kihasználása érdekében használja, frissítse vagy telepítse a következő böngészők egyikét