r7a13

Milyen abroncsok a szöges abroncsok, és mikor használjuk őket?

Tippek és tanácsok: személyautó, SUV és kishaszongépjármű abroncsok

Milyen abroncsok a szöges abroncsok? Használhatók az önök vidékén is? Hasznos tudnivalók a szöges abroncsokról: cikkünkből minden kiderül. Az is, hogy ki, mikor és hol használhatja őket.

Milyen abroncs a téli abroncs?

Mielőtt a szöges abroncsokról és sajátosságaikról beszélnénk, érdemes felidézni, mi is az a téli gumi:

A téli gumi olyan gumiabroncs, amelynek, futófelületi mintázatát, futófelületi szerkezetét / futókeverékét, és belső szerkezetét úgy tervezték és fejlesztették ki, hogy a termék a normál (nyári) gumiabroncsnál jobb teljesítményt nyújtson télies útviszonyokon -- különös tekintettel az elindulás, sebesség fenntartása és fékezés teljesítményekre.

7°C alatti hőmérsékleten téli gumiabroncs használata javasolt. Kifejezetten téli abroncs javasolt, mert a téli abroncs jobban teljesít télies időjárásban -- a nyári abroncs pedig kifejezetten rosszabbul teljesít ilyen körülmények között: száraz és nedves útfelületen, alacsonyabb hőmérsékleten egyértelműen a téli abroncs teljesítménye jobb.

A téli abroncs nyáron azonban nem ajánlott: magasabb hőmérsékleten, száraz útfelületen a téli abroncs kifejezetten rosszabb teljesítményt nyújt, mint a nyári gumi.

pn006987

A téli abroncsok két típusa

Kétféle télies időjárást és útviszonyokat különböztetünk meg, mindegyikre megfelelő téli gumikkal érdemes készülnünk:

148610267 m

Magashegyi típusú tél: gyakori és hosszú ideig fennálló télies időjárás, havas és nedves utak.

A magashegyi típusú télre "3PMSF" jelöléssel rendelkező hógumik vagy téli gumik beszerzése ajánlott.

A havas és vizes utakon való használatra kiválóan alkalmas hógumit téli használatra fejlesztették ki. Teljesítményüket a szabályozásnak megfelelő 3PMSF (3 Peak Mountain Snow Flake= 3 hegycsúcs és hópehely) jelölés tanúsítja.

A Michelin ilyen használati körülményekre az ALPIN abroncsokat ajánlja.

17364150 m

Északi típusú tél: hidegebb és zordabb téli idő, havazás, jeges és havas utak.

Az északi típusú télre "Ice Grip", azaz “jeges tapadás” jelöléssel rendelkező hógumik vagy téli abroncsok beszerzése ajánlott.

A jeges és havas utakon kiválóan teljesítő nordic vagy északi téli gumiabroncsokat kifejezetten szélsőségesen téli körülményekre tervezték. Jeges úton a teljesítményük lényegesen jobb, mint a hógumié (magashegyi típusú téli abroncsé), a jeges úton nyújtott teljesítményt a szabályozásnak megfelelő ICE GRIP (jeges tapadás) jelölés tanúsítja.

A Michelin ilyen használati körülményekre a NORDIC/északi abroncsokat  ajánlja. Az északi abroncsok két, szögelt és szögelés nélküli változatban kaphatók.

Alkalmankénti télies időjárás

Alkalmanként télies körülmények között használhatunk 3PMSF jelöléssel rendelkező négyévszakos gumiabroncsokat is, mint például az egész évben használható MICHELIN CrossClimate.

Milyen abroncs a szögelt gumi?

3pmsf logo

3PMSF

A szögelt gumiabroncs olyan téli abroncs, amelynek futófelületébe szegecsek (alumínium vagy acél) vannak behelyezve. Ezek a gumiszögelések extra tapadást biztosítanak a jégen.


A szöges abroncs havon is a legjobb tapadást nyújtja.A kivételesen hatékony téli teljesítményt havon és jégen a 3PMSF jelölés és az Ice jelölés igazolja, a termékek hivatalos téli tesztelésen bizonyítják rátermettségüket. 
Jeges és havas úton a szögelt abroncs biztosítja a legrövidebb féktávot. Teljesítménye az ilyen utakon, téli körülmények között, még szélsőségesen télies időjárásban is jobb, mint a más típusú téli gumiké.

ice logo

ICE

x ice north 4 studded tyre

MICHELIN X-Ice North 4 szöges gumiabroncsot mindezek figyelembevételével tervezték. A gumiszögelés a futómintázat előre kialakított celláiba került. Oly módon helyezték el őket a futón, hogy optimális tapadás alakuljon ki, de a gördülési zaj a lehető legkisebb legyen.

 

Michelin X-ICE-north4 teljesítmény

x ice north 4 performances
  1. A gumiszögelés száma minden méretre optimalizált: kivételes gyorsulás és fékhatás teljesítmény (250 acélszög a 205/55R16 méret esetében)
  2. Speciális geometriájú gumiszögelés: tapadás és élettartam végéig tartó teljesítmény
  3. A gumiszögelés pontos helyét matematikai algoritmus számítja ki: optimális tapadás és kényelmes gördülési zajszint
  4. Új futómintázat: meggyőző tapadás havas és aszfaltos útfelületen, illetve új lamellakiképzés: hatékonyabb tapadás havas útfelületen és pontosabb irányíthatás
  5. Egyedi futókeverék: széles hőmérsékleti tartományban is meggyőző teljesítmény
  6. Speciális mintázati kialakítás a nagyobb méretekre: hatékony tapadás

A szöges abroncs jeges felületen kiváló teljesítményt nyújt, nem havas és jeges, ún. fekete utakon azonban kicsit zajosabb, mint a nyári gumi. Szöges abroncsainkat éppen ezért úgy terveztük, hogy a szögelés zaja jég- és hómentes úton is minimális legyen.

MICHELIN X-ICE North 4

Bárhol lehet szöges abroncsot használni?

A különböző országokban eltérő szabályok vonatkoznak a szöges abroncs használatára. Egyes országok bizonyos időszakokban engedélyezik, mások kifejezetten tiltják.

Miért csak bizonyos időszakokban engedélyezett a szöges abroncs használata?

A szögelt abroncs feladata, hogy jégen és téli körülmények között biztosítson optimális tapadást. Téli szezonban használhatók fekete utakon is, de nyáron tilos (ahogy általában a téli gumi használata nyáron nem javasolt), elsősorban a helyi előírások miatt.

Ide kattintva megtudhatjuk, milyen jogszabályok vonatkoznak a szöges abroncsra.

A szöges abroncs utakra gyakorolt hatásának mérése

Finnországban hatósági tesztelésnek vetik alá a szöges abroncsokat, és megmérik, milyen koptató hatással vannak az utakra. A teszt megköveteli az abroncsgyártóktól, hogy olyan szöges abroncsot tervezzenek, amely minimálisra csökkenti a károkat száraz utakon.

X-Ice North 4 termékcsaládunk megfelel a jelenlegi közúti kopási szabványoknak.

A Michelin által gyártott szöges abroncsok minimális koptató hatással vannak a fekete utakra

A szöges abroncs felszerelése

  • Természetesen azt javasoljuk, hogy a szöges abroncsokat mindig az adott ország jogszabályai által megengedett időn belül szereljük fel, és szereljük le a befejezési dátum előtt.
  • A nyári abroncs szöges abroncsra cserélése bonyolult lehet, mindenképpen kérjük hozzáértő szakember segítségét. A gumis műhelyben olyan gépekkel és kenőanyagokkal dolgoznak, amelyekkel biztosítható a szakszerű abroncscsere. Használja abroncskereskedés-keresőnket


Hol tárolhatom a nyári abroncsomat, amíg a szöges abroncsot használom?

Ha van elegendő helyünk van a garázsban a téli gumik tárolására, az abroncsok tárolására vonatkozó ajánlások szerint otthon is megoldhatjuk a tárolást.

Ha nincs erre otthon helyünk, egyes gumis műhelyekben raktározási szolgáltatást is kérhetünk.
Kérdezze meg gumiabroncs-kereskedőjét, hogy kínál-e ilyen szolgáltatást.

map search desktop

Másodpercek alatt megtalálhatja a legközelebbi gumikereskedést

Keresés a következő szerint
Cím, város vagy irányítószám
Autó
  • Autó
  • Motorkerékpár
Saját tartózkodási hely
Keresés
Magyarország 5 legnagyobb városa
Nem támogatott webböngészőt használ
Olyan böngészőt használ, amit ez a webhely nem támogat. Ez azt jelenti, hogy vannak olyan funkciók, amelyek esetleg nem működnek rendeltetésszerűen. Ez furcsa eredményekhez vezethet böngészés közben. A webhely teljes mértékű kihasználása érdekében használja, frissítse vagy telepítse a következő böngészők egyikét