Mi olvasható ki a kisteherautó abroncs méretjelzéséből?

MI OLVASHATÓ KI A KISTEHERAUTÓ ABRONCS MÉRETJELZÉSÉBŐL?

Tippek és tanácsok: személyautó, SUV és kishaszongépjármű abroncsok

A kisteherautó gumiabroncsmérete döntő fontosságú adat, amikor le kell cserélnünk az abroncsainkat. De hol találjuk a méretjelzést, és hogyan kell értelmezni? Cikkünkből ez is kiderül, és további hasznos tippekkel segítünk megtalálni a megfelelő abroncsot.

Hol találom a kisteherautó abroncs méretjelzését?

Könnyen megtalálható: a kisteherautó abroncs méretjelzése mindig az oldalfalon van feltüntetve. Tehát amikor abroncsot kell cserélnünk, nem kell mást tennünk, mint kicsit lehajolni, és leolvasni a számokat és betűket az abroncsunk oldaláról.

Szinte eltéveszthetetlen, valahogy így néz ki:

225/65 R 16 C 112/110 R

De mit is jelent ez a kód? Mindegyik szám és betű egy-egy hasznos információ, amelyből kiderül, pontosan milyen mérete és tulajdonságai vannak az abroncsunknak. Nézzük meg részletesen, pontról pontra:

• Az első szám (ebben a példában a 225) a gumiabroncs szélességét jelzi milliméterben
• A második szám (65) a az abroncs magasság/szélesség arányát határozza meg
• Az R betű azt jelenti, hogy a gumiabroncs radiálabroncs (radiál szerkezetű)
• A következő szám (példánkban a 16) a pántátmérő (vagy felniméret) hüvelykben
 
A következő betű még további információkkal szolgál: példánkban a „C” azt jelenti, hogy az abroncs megerősített felépítménnyel rendelkezik, azaz egy hagyományos személygépkocsihoz képest nagyobb terhelést is képes elviselni -- éppen ezért alkalmas furgonokra és kishaszonjárművekre. (Ha többet szeretne erről megtudni, olvassa el a megerősített gumiabroncsokról szóló cikkünket).

• 112/110 a terhelhetőségi vagy terhelési index (112 szimpla szerelés esetén, illetve 110 ikerszerelés esetén).
• R a sebességindex.
 
A megfelelő gumiabroncs kiválasztásához a kisteherautó gumiabroncs szigorúan vett méretén kívül további lényeges kódok is szükségesek -- mint például a terhelési és a sebességindexek.

Mire vonatkozik a kisteherautó gumiabroncs terhelési indexe?

A kisteherautó gumiabroncsok terhelési indexe egy táblázatra utal, amelyben a kódszámokhoz tartozó terhelhetőség szerepel (kg). Ez utóbbi a gumiabroncs által elviselhető maximális terhelés. 

A gumiabroncs terhelési index táblázat megmutatja az egyes besorolásokhoz tartozó maximális terhelést. 

A gumiabroncs méretjelzésében a terhelhetőségi indexet egy kódszám jelöli, amely után egy betű következik. Ez utóbbi betű a sebességbesorolás jelölésére szolgál (ezt alább ismertetjük).

Példa: 112/110 R

A példában szereplő terhelési index 112/110. Ez szimpla szerelésben (egy tengely esetén) 1120 kg-os, ikerszerelésben pedig 1060 kg-os maximális teherbírásnak felel meg.  

A kisteherautó abroncs terhelési indexe a maximális teherbírásnak feleltethető meg

Mire vonatkozik a kisteherautó gumiabroncs sebességindexe?

A gumiabroncsoknak nem csak a terhelhetősége korlátozott. Az általuk elviselhető maximális sebesség az a legnagyobb sebesség, amelyig a gumiabroncs maximális terheléssel képes elvégezni a feladatát. Természetesen ez a sebességbesorolás tájékoztató jellegű, és mindig be kell tartanunk az érvényben lévő sebességkorlátozásokat!

A gumiabroncs sebességindexét betűjelekkel kódolják.

A fenti példában (112/110 R) az R betű jelzi meg a gumiabroncs sebességindexét. A sebességindex besorolási táblázatból megtudhatjuk, hogy ez a betű 170 km/ó-s megengedett legnagyobb sebességnek felel meg.

A sebességindex táblázat megmutatja az egyes betűkódokhoz tartozó legnagyobb sebességet.

Kettős jelölés

A fent ismertetett általánosságok a legtöbb gumiabroncsra érvényesek, a kisteherautó gumiabroncsok azonban néha további terhelési, ill. sebességindex jelöléssel rendelkeznek, ahol egy nagyobb sebességindexhez alacsonyabb terhelési index tartozik.

Egyes méretjelöléseknél ehhez hasonló kettős jelölés jelenik meg, a második néha zárójelben:

205/65 R 16C 107/105T (103H)

Fontos tudni hogy a sebességindex a második számhoz kapcsolódik, de mindkét terhelési indexre vonatkozik.

A kettős terhelési index az alábbi módon értelmezhető:

107: szimpla szerelésben történő felszerelés maximális terhelhetősége (itt: abroncsonként 975 kg)
105: ikerszerelt abroncs maximális terhelhetősége (itt: abroncsonként 925 kg)
 
Az abroncs méretjelzésén feltüntethető egy további terhelési és sebességindex pár (példánkban ez 103H). Ez egy kiegészítő jellemző, ahol a gyártó magasabb sebességindexhez rendel hozzá egy alacsonyabb terhelési indexet.

Példánkban a 103H abroncsonként 875 kg terhelhetőséget jelez.

Most már biztosan ki tudjuk választani a megfelelő méretű, illetve terhelési és sebességindexű kishaszongépjármű abroncsot.

Melyek a legjobb kisteherautó abroncsok a kishaszongépjárművem felszerelésére? című cikkünkben további fontos tudnivalókról olvashat.

Azt is tudta, hogy az európai abroncs termékcímke segítségével még körültekintőbben tudja kiválasztani a leginkább megfelelő abroncsot? Olvasson tovább, hogy a legjobb döntést sikerüljön meghozni.
 

Jobb választás az európai abroncs termékcímkézésnek köszönhetően

Európai abroncscímke

Az Európai Bizottság 2012-ben vezette be, és 2021 májusában felülvizsgálta, illetve fenntartotta a gumiabroncsok kötelező címkézését előíró intézkedését. A fogyasztók tájékoztatását elősegítő rendelkezés értelmében a gumiabroncs termékeket három szempont alapján kell teljesítményosztályokba sorolni:

  • energiahatékonyság
  • nedves tapadás
  • külső gördülési zaj

 
Az A-tól E-ig terjedő betűkkel osztályozott teljesítménykategóriákat a címkén piktogramok jelzik, így egy pillantással könnyen felmérhető, milyen teljesítményt nyújt az abroncs ezeken a területeken.

Az itt látható példában a címke azt jelzi, hogy Michelin gyártmányú abroncsunk energiahatékonysága B, nedves tapadása B, külső gördülési zaja pedig A besorolású. Ezek értékes információk önnek, a fogyasztónak, amikor gumiabroncs vásárlása előtt áll.
 

Most már minden fontos tudnivalót birtokában van, amire a legjobb kisteherautó abroncs kiválasztásához szüksége lehet. Abroncskereső alkalmazásunk segítségével megtalálhatja a legjobb teljesítményt nyújtó, megfelelő méretű kisteherautó abroncsot:

Nem támogatott webböngészőt használ
Olyan böngészőt használ, amit ez a webhely nem támogat. Ez azt jelenti, hogy vannak olyan funkciók, amelyek esetleg nem működnek rendeltetésszerűen. Ez furcsa eredményekhez vezethet böngészés közben. A webhely teljes mértékű kihasználása érdekében használja, frissítse vagy telepítse a következő böngészők egyikét