r2a1 header def

Gumiabroncs-jelölések jelentése: Mi olvasható le az abroncsról?

Tippek és tanácsok: személyautó, SUV és kishaszongépjármű abroncsok

Cikkünkből kiderül, hogyan olvasható le az abroncs mérete, maximális terhelhetősége és sebessége, hogyan jelölik az abroncs márkáját, a termékcsaládot, illetve a típust a termékeken. Összeállításunkban szó lesz egyéb gumiabroncs-jelölésekről is: a havas-hegycsúcsos szimbólumról, az M+S betűjel és az OE-jelölések jelentéséről.

What do the numbers on tyres mean?

Ha alaposabban megnézzük az abroncs oldalfalát, számokból, betűkből, esetleg rajzolt jelekből összeálló kódot láthatunk rajta. Mit jelentenek a gumiabroncs-jelölések?

A gumiabroncs-jelölések fontos adatokkal szolgálnak számunkra az abroncs használhatóságáról, vagy ha éppen csereabroncsot szeretnénk vásárolni.

167137188 m

Hogyan olvasható le az abroncsméret?

tyre size

Az abroncsméretet számok és egy betű jelzi, ahogy a sárga színnel jelölt példánkban is látható.

Érdemes tudnunk azt is, hogy a méretjelzéshez néha tovább kódok adódhatnak, amelyek az abroncs használatáról adnak további tájékoztatást.

Ilyen lehet például:

P: (Passenger Car) személyautó
LT: (Light Truck) kisteherautó
C: (Van commercial tyre) nagy teherbírású kisteherautó
XL, HL vagy Reinforced: speciálisan megerősített felépítményű gumiabroncs, magasabb terhelési index. Az ilyen jelölésű abroncsokat csak ugyanolyan jelölésűre lehet cserélni (például: HL abroncsot csak HL abroncsra lehet cserélni)
T: (Temporary) pótkerék

Hogyan olvasható le az abroncsméret: a profilszélesség és a méretarány (széria)

Példa: 205 / 55E

Ezek a gumiabroncs-jelölések nagyon fontos méretadatokat jelölnek, ismernünk kell őket, ha a megfelelő csereabroncsot keressük.

Az első két szám meghatározza az abroncs keresztmetszetét. Az első szám az abroncs külső és belső oldalfala közti nominális távolságot adja meg milliméterben. A példánkban szereplő abroncs esetében ez 205 mm.

A második szám egy arányszám: az oldalfal magassága és az abroncs szélessége közti arányt jelző százalékarány. A példánkban szereplő abroncs esetében ez 55, ami azt jelenti, hogy az oldalfal magassága (a futófelülettől egészen a peremkarikáig mért magasság) az abroncs szélességének 55%-a.

Hogyan olvasható le az abroncsméret: szerkezet és pántátmérő

Példa: R 17

Ezek a gumiabroncs-jelölések egy betűből és egy számból állnak.Az R betű azt jelenti, hogy az abroncs belső szerkezete radiál.

A radiál technológia a Michelin találmánya, amelyben gumival felpréselt fémes és textil betétek alkotják a stabil és strapabíró futózónát, és a kellően hajlékony oldalfalat. A radiál abroncsok kopásállóbbak, gördülési ellenállásuk alacsonyabb, így kedvezőbb a fogyasztásuk.

A betű után ismét egy szám következik, a példánkban ez a szám a 17. Ez a szám hüvelyk (coll) mértékegységben adja meg azt a tárcsaméretet (kerékátmérőt), amelyre az abroncs felszerelhető.

Hogyan olvasható le az abroncsméret: maximális sebesség, maximális terhelhetőség

Példa: 91 V

Az abroncs oldalfalán található méretjelzésen ismét egy szám, majd egy betű következik. Az abroncs terhelhetőségi besorolása vagy terhelési indexe (a példánkban: 91) egy olyan kódszám, ami az abroncs által legfeljebb elviselt terheléshez (kg) tartozik.Az abroncs sebességindexe (a fenti példában: V) pedig ahhoz a maximális sebességhez tartozó betűjel, amellyel maximális terhelés mellett még használható az abroncs.

load speed index

A terhelési és sebességindexről szóló cikkünkben megtalálhatjuk a kódok feloldását tartalmazó táblázatokat. A terhelési és sebességindex a mérethez hasonlóan fontos termékjellemzők, ha csereabroncsot keresünk járművünkre.

Honnan derül ki, milyen márkájú és milyen termékcsaládhoz tartozik az abroncs?

Ez eléggé egyszerű. A gyártmányt (márka) és a termékcsaládot (mintázat) mindig feltüntetik az abroncs oldalfalán.
A példában szereplő képen jól látható a MICHELIN felirat és Michelin Mester figurája is az oldalfalon, valamint helyet kapott a termék kereskedelmi neve is: "Pilot Sport 4 S".

4w 240 3528703361718 tire michelin pilot sport 4 s 265 slash 35 zr20 99y xl mo1 a main 4 90

Honnan derül ki, milyen típusú az abroncs?

Az oldalfalon olvasható "Tubeless" felirat azt jelenti, hogy az abroncs tömlő nélküli. Érdemes azonban tudnunk, hogy bizonyos kerekekhez kellhet a tömlő, ebben az esetben pedig mindig meg kell róla bizonyosodnunk, hogy a tömlő és az abroncs használható egymással.

A "Tube type" jelzés azt jelenti, hogy az abroncsot tömlővel lehet csak használni.

Miért előnyösebb megoldás a tömlő nélküli abroncs? A tömlő nélküli abroncs könnyebb, üzemanyag-takarékosabb, egyszerűbb, ezáltal biztonságosabb megoldás, a tömlő ugyanis eléggé sérülékeny.

tubeless

Hogyan olvasható le a javasolt nyomásérték?

Az abroncs oldalfalán található adat a maximális terhelhetőségről és nyomásról (MAXLOAD és MAX PRESS), ez azonban nem feltétlenül egyezik meg a jármű maximális terhelhetőségével vagy a gyártó által javasolt nyomásértékkel.

A megfelelő üzemeltetés érdekében mindig a gyártó által ajánlott nyomásértéket állítsuk be az abroncsainkon. A javasolt értékek megtalálhatók a jármű felhasználói kézikönyvében vagy a vezető oldali első ajtón lévő adattáblán, esetleg az üzemanyagbetöltő fedélre ragasztott matricán.

További tudnivalók az abroncs nyomásának ellenőrzéséről.

max press

Honnan tudható, hogy mikor gyártották az abroncsot?

Az abroncs gyártási ideje az ún. DOT (Department Of Transportation / USA Közlekedési Minisztérium) számból olvasható ki,

az utolsó négy számjegyből (az azt megelőző kódok az amerikai hatósági szabályozásnak megfelelő jelzések).

Az első két szám a gyártás hetét, a második kettő pedig a gyártás évét jelöli. A példánkban szereplő gyártási idő kód (DOT-szám) 4714: vagyis ezt az abroncsot a 2014-es év negyvenhetedik hetében gyártották.

Можете да откриете кода за възрастта на гумата в края на DOT маркировката

Az abroncs élettartama pedig egészen a futóprofil elkopásáig tart. Ennek megállapításához is kapunk segítséget az abroncsgyártóktól: a kopásjelzőt.

Honnan tudható, hogy az abroncs futója elkopott?

A Michelin abroncsokon a vállrészen található apró dudorok segítenek, hogy könnyebben megtaláljuk a futón a kopásjelzőket.

Az abroncs futófelületén kopásjelzők találhatók.

Ezek az apró, 1,6 mm magas bütykök a mintázati blokkok között kerültek elhelyezésre.

bibendum

A Michelin abroncsain egyszerűen megtalálhatók: a helyüket az oldalfalon lévő kis Michelin Mester figurák mutatják, a jelzett részen a futófelületen kell keresni őket!

Amikor a futó egészen a bütykökig kopott, ideje lecserélni az abroncsot, mert ez már a legkisebb megengedett profilmélység.

Gumiabroncs-jelölések jelentése: havas hegycsúcs, illetve M+S

1 - Havas hegycsúcs

A három hegycsúcsból és egy hópehelyből álló szimbólum jelentése esetleg mint rövidítés: (3 peak mountain snowflake =) 3PMSF lehet ismerős -- ez a legújabb téli vagy hóabroncs szabvány. Az ilyen jelöléssel rendelkező abroncsok mindegyike objektív teszten bizonyította, hogy alkalmas a télies utakon való használatra. Ez a téli abroncs jelölés a legelfogadottabb: biztonsággal ajánlott megoldás olyan helyeken is, ahol a szabályozás megköveteli a téli abroncs használatát (pl. hegyi utakon, sícentrumok környékén).

m s 3pmsf

2 - M+S jelölés

Egyes abroncsok M+S jelöléssel rendelkeznek -- ezek lehetnek négyévszakos vagy téli abroncsok. A betűk az angol "Mud" és "Snow" (sár és hó) szavak kezdőbetűi, a jelölés pedig azt jelenti, hogy az abroncs gyártója szerint az abroncs hóabroncs. A csak M+S jelöléssel rendelkező abroncsokat azonban nem vetik alá szabványban meghatározott tesztelésnek.

A valódi téli teljesítményt csak a “3PMSF” jelölés garantálja megbízhatóan, az ilyen abroncsok ugyanis objektív tesztelés során bizonyították hogy alkalmasak a télies időjárásban való használatra.

66130439 m

A téli jelöléssel rendelkező (M+S és/vagy 3PMSF jelölés) abroncsok esetében a sebességindex alacsonyabb lehet, mint az eredeti nyári abroncsoké. A jármű sebességének megválasztásakor erre ügyelnünk kell. Egyes országokban az érvényes szabályozás az abroncs sebességindexénél nagyobb sebességet is lehetővé tehet, így ha alacsonyabb sebességindexű téli abroncsot használunk, a jármű utasterében, a vezető által jól látható helyre ki kell ragasztanunk egy sebességhatárra figyelmeztető matricát.

sticker

OE-jelölés

Egyes járműgyártók kifejezetten a járműmodelljeikre készült abroncsokat szerelnek gyári felszerelésként az új autóikra.

Az ilyen speciális abroncsváltozatok oldalfalán megtalálható az ún. OE (original equipment, elsőszerelői) gumiabroncs-jelölés. Ez azt jelenti, hogy az abroncsokat a jármű gyártója jóváhagyta, és ezek gyári felszereltségben járhatnak a járműhöz.

Az OE-jelölés sokszor nem csupán a márka által gyártott autókon, hanem speciálisan adott modellre készült abroncsváltozatot is jelölhet. Ezeknél a tuningabroncsoknál egyedi úttartás, kényelem, gördülési zaj jellemzőket állítottak be a fejlesztők, esetleg az erőátvitel vagy a járművezérlési szoftverek speciális igényeknek felelnek meg -- sőt gördülési ellenállás teljesítményüket is az adott modellre optimalizálták.

oe marking

A MICHELIN kifejezetten azt javasolja, hogy az ilyen abroncsokat a szükséges OE-jelöléssel ellátott abroncsokra cserélje a jármű tulajdonosa.

A képen látható példán szereplő abroncs "AO" jelöléssel rendelkezik, ami -- ahogyan az a lenti táblázatból is leolvasható -- azt jelenti, hogy kifejezetten Audira készült.

márka szerinti OE-jelölések táblázata:

tableau maj2024 1
tableau maj2024 2
Nem támogatott webböngészőt használ
Olyan böngészőt használ, amit ez a webhely nem támogat. Ez azt jelenti, hogy vannak olyan funkciók, amelyek esetleg nem működnek rendeltetésszerűen. Ez furcsa eredményekhez vezethet böngészés közben. A webhely teljes mértékű kihasználása érdekében használja, frissítse vagy telepítse a következő böngészők egyikét