microsoftteams image

Használhatok más méretű abroncsot?

Tippek és tanácsok: személyautó, SUV és kishaszongépjármű abroncsok

Abroncsméretet szeretne váltani? Lehetséges, de csak bizonyos korlátozással. Cikkünkben részletesen kifejtjük, melyek ezek.

Mit jelöl az abroncs méretjelzése?

Amikor egy gumiabroncs méretéről beszélünk, valójában a méretjelzéséről van szó. A méretjelzés az abroncs oldalfalán található, és az alábbi elemeket tartalmazza:

tyre size
 • Profilszélesség (pl.: 205) milliméterben.
 • Méretarány (pl.: 55) százalékban kifejezve. Ez az abroncs oldalfalmagassága és a gumi szélessége közötti összefüggés. 
 • Típus vagy szerkezet (pl.: R -- mint radiál)
 • Pántátmérő (pl.: 17) hüvelykben (col).
 • Terhelési index besorolás (pl.: 91) Ez a kód (indexszám) azt jelzi, hogy maximális biztonságos felfújás mellett milyen terhelésre tanúsították az abroncsot. A terhelési index táblázatot lásd ebben a cikkben.
 • Sebességindex (pl.: V) Ez a betűkód azt jelzi, hogy az abroncs milyen biztonságos maximális sebességgel képes a maximális terhelés elviselésére. A sebességindex táblázatot lásd ebben a cikkben.

Milyen méretváltások megengedettek?

58818286 m

A új járművet a gyártó a javasolt alapfelszereltséggel szállítja, de arról is lehet szó, hogy a gyártó által jóváhagyott váltóméretek közül válasszuk.

A 2021-es  PEUGEOT 308 - 1.2 PureTech esetében a gyártó az alábbi váltóméreteket hagyta jóvá:

195/65 R15 91H
205/55 R16 91V
205/50 R17 93V
225/45 R17 91V
225/40 R18 92V

Lehetőség van tehát más pántátmérő kiválasztására, ez általában három méretet jelent. Az autónk jóváhagyott pántátmérője 15, 16 és 17 hüvelyk lehet.

A pántátmérő megváltoztatása természetesen egyúttal a felnik vagy keréktárcsák cseréjét is jelenti: a tárcsa lehet az eredetihez hasonlóan acélból, vagy választhatunk könnyebb és esztétikusabb könnyűfém felnit is.

Jóváhagyás

Az autógyártó által megadott különböző méreteket mind jóváhagyták a járműhöz.
Az engedélyezett váltóméretek listája általában a vezetőajtón lévő matricán vagy a használati utasításban, esetenként az üzemanyag-betöltő nyílás fedelén is fel van tüntetve.

Felszerelhetek a jóváhagyott méretektől eltérő méretű abroncsot?

A gyártó által jóváhagyott méreteket mindenképpen be kell tartani. Egyes országokban lehetséges az ez alóli mentesség, feltéve, hogy a gumiabroncs pántátmérője az eredetihez képest a -2% és +1,5% közötti tűréshatáron belül marad.

Ha nem jóváhagyott méretet használunk, a felszerelt gumik például túl szélesek lehetnek, és veszélyesen túlnyúlnak a jármű szélességén. Vagy nem megfelelő a terhelési indexük, ami kishaszongépjárműveknél fontos szempont.

A jármű sebességmérője figyelembe veszi a kerekek átmérőjét, így előfordulhat, hogy a műszerfalon olvasható pillanatnyi sebesség pontatlan, és a kilométerórán látható futásteljesítmény szintén pontatlan értéket mutat.

122592729 m

Milyen következményekkel jár, ha nem tartom be a homologizált méret előírásokat?

Még ha egyes országokban megengedett is a tűréshatár, a jóváhagyott méretek be nem tartásával bizonyos kockázatoknak tesszük ki magunkat:

 • Biztonsági kockázatok
 • Rendőri ellenőrzés esetén pénzbírság
 • A jármű átvizsgálásának megtagadása
 • Baleset esetén a biztosításunk nem fedezi a károkat
   

A jóváhagyott méretek betartásával azonban kellően egyedivé tehetjük a járművünket, miközben elkerüljük a fenti kellemetlenségeket.

Mikor kell abroncsméretet váltani?

Ha a járművet egy másik kontinensről importálják, tanácsos ellenőrizni, hogy a gumiabroncsok megfelelnek-e a gyártó által helyileg jóváhagyott méreteknek.
(ENSZ-EGB 30 és 117 sz. előírásai, ahogy azt a gumiabroncs oldalfalán lévő E2 jelölés is jelzi).

Például, ha a járművet az Egyesült Államokból importálják Európába, akkor jogilag köteles alkalmazkodni az európai homologizációkhoz, és ennek megfelelően módosítani kell a gumiabroncsok méretét. 

Mikor növelhetem vagy csökkenthetem a gumiabroncsok terhelési vagy sebességindexét? 

3PMSF (3 Peak Mountain Snow Flake) téli minősítés -- jelölés a téli abroncs oldalfalán

A télen használt gumiabroncsoknak (téli vagy négyévszakos gumik) M+S (sár és hó) és 3PMSF (3 Peaks Mountain Snow Flakes = 3 hegycsúcs és hópehely) jóváhagyással kell rendelkezniük. 

Ha abroncsaink 3PMSF (télies időben vizes vagy havas utakon való közlekedésre tanúsított abroncsok) jelöléssel rendelkeznek, a szabályozás engedélyezi az ajánlottnál alacsonyabb sebességindexű téli gumiabroncsok felszerelését.

 

Ez azért van így, mert télen, amikor kedvezőtlenebbek az útviszonyok, mindenképpen alacsonyabb sebességet érdemes választanunk.

Ilyen esetben az egyetlen megkötés az, hogy a jármű utasterében, a vezető számára jól látható helyre matricát kell ragasztanunk, amelyen feltüntetjük a maximálisan választható sebességet. Ha azonban az abroncson csak M+S jelölés van, és nem 3PMSF, akkor 2020 januárja óta törvényileg tilos a sebességindex csökkentése.

Nyári abroncs esetében lehetséges a gyártó által megadottnál magasabb terhelési indexű és/vagy sebességbesorolású abroncsokat választanunk, alacsonyabb indexeket azonban nem választhatunk.

Hány abroncsnál használhatok egyszerre más méretet?

Váltóméret használata esetében mind a négy gumiabroncsnak egyforma méretjelzéssel kell rendelkeznie, nem elég csupán az azonos tengelyen lévő két gumiabroncsot lecserélnünk.

Most, hogy minden információ birtokában van az abroncsméret megváltoztatásához, alábbi gumiabroncskereső alkalmazásunk segítségével megtalálhatja az ön számára leginkább megfelelő gumiabroncsot:

map search desktop

Másodpercek alatt megtalálhatja a legközelebbi gumikereskedést

Keresés a következő szerint
Cím, város vagy irányítószám
Autó
 • Autó
 • Motorkerékpár
Saját tartózkodási hely
Keresés
Magyarország 5 legnagyobb városa
Nem támogatott webböngészőt használ
Olyan böngészőt használ, amit ez a webhely nem támogat. Ez azt jelenti, hogy vannak olyan funkciók, amelyek esetleg nem működnek rendeltetésszerűen. Ez furcsa eredményekhez vezethet böngészés közben. A webhely teljes mértékű kihasználása érdekében használja, frissítse vagy telepítse a következő böngészők egyikét