TYRE LOAD RATING AND TYRE SPEED RATING

Az abroncs terhelési és sebességindexe

Tippek és tanácsok: személyautó, SUV és kishaszongépjármű abroncsok

Milyen adat az abroncs terhelési index és az abroncs sebességindex? Fontos, hogy ugyanolyan indexű legyen az új abroncsunk? Ebből a cikkből kiderül.

Mire utalnak az abroncs indexek?

Az abroncs oldalfalán többféle, betűkből és számokból álló kódot láthatunk, amelyből nagyon sokat megtudhatunk a termékről (Az abroncson található jelölések jelentése).

A kódok egyike az abroncs terhelési index és az abroncs sebességindex, amelyeket a terhelési index esetében számmal, a sebességindex esetében pedig betűvel jelölünk.

Az abroncs indexei megtalálhatók az autó felhasználói kézikönyvében, illetve a vezetői ülés oldali ajtón található matricán -- innen is megtudható hogy a járműgyártó milyen abroncsok használatát javasolja az adott modellhez.

Az abroncs indexek a vezetői ülés felőli ajtóról is leolvashatóak

Mit jelentenek ezek az indexek? Feltétlenül fontos, hogy az új abroncsunk is ugyanilyen indexekkel rendelkezzen? Ebből a rövid útmutatóból kiderül.

Abroncs terhelési index

Mit jelent az abroncs terhelési indexe?

Az abroncs terhelési index egy számkód, amely az abroncs terhelhetőségét mutatja (kilogrammban), vagyis azt, hogy mekkora maximális terhelést képes elviselni egyetlen abroncs. A terhelési index kódok és a vonatkozó terhelések egy egységes táblázatban szerepelnek.

Azt is egyszerűen megtudhatja, hogy mennyit bír a felszerelt abroncsa, illetve hogy a járműgyártó milyen terhelhetőség abroncsot ajánl az autójára! Ehhez a következőket kell tennie:

1 - Az abroncs terhelési index leolvasása

Az abroncs oldalfalán található kódsorozatot kell megkeresnie, egy ehhez hasonló alakzatot:

Az abroncs terhelési index az oldalfalon található

Az adat megtalálható a vezetői ülés oldali ajtón található matricán, vagy a jármű felhasználói kézikönyvében is.

A kódot alkotó számok és betűk az abroncs méretéről, terhelhetőségéről és a maximális sebességről tartalmaznak adatot.

Nézzük, mit jelentenek az itt látható kódok:

Az abroncs profilszélessége

A profilmagasság

Abroncs átmérője

Abroncs terhelési index

Abroncs sebességindex

205

55

R17

91

V

Megjegyzés: ugyanahhoz a mérethez akár különböző terhelési és sebességindexek is tartozhatnak Az új abroncs kiválasztásakor ezért fontos, hogy tudjuk, mit jelent az abroncs oldalfalán található komplett méretjelölés:az abroncs mérete, az abroncs sebességindexe és az abroncs terhelési indexe.

A példánkban szereplő abroncs terhelési indexe 91.

2 - Abroncs terhelési index táblázat

Once you have noted the tyre load rating, you can find the maximum single tyre load that it refers to by consulting this table:

A példánkban szereplő abroncs terhelési indexe 91, ami azt jelenti, hogy az abroncs terhelhetősége legfeljebb 615 kg.

Mit jelent az XL a gumikon?

Egyes abroncsokon szerepel az XL jelzés is. Ez az angol "Extra Load", azaz extra terhelés rövidítése.

Az ilyen jelzéssel rendelkező abroncs megerősített tartóvázzal rendelkezik, így az azonos méretű standard abroncsnál nagyobb terhelést is képes elviselni. Ezzel a jelöléssel leginkább a nehezebb felépítményű modellek abroncsain találkozhatunk, így pl. SUV abroncsokon.

Használhatok nagyobb terhelési indexű gumit is?

Ahogy föntebb volt már róla szó, ugyanahhoz a mérethez tartozhatnak különböző terhelési indexek. Az elhasználódott abroncs cseréjekor mindenképpen azt javasoljuk, hogy a járműgyártó ajánlásainak megfelelő, az eredeti (előző) abroncséval megegyező méretű és terhelési indexű (valamint sebességindexű) abroncsot válasszunk.

Az “aki sokat bír, a keveset még jobban bírja” elv alapján persze lehetséges, hogy az újonnan választott abroncs magasabb terhelési indexszel rendelkezzen, mint amilyen a járműgyártói specifikációban található. Ez azonban semmiképpen nem jelent garanciát arra, hogy ezáltal valóban jobban terhelhetővé válik a jármű: ezúttal a tengely terhelhetősége (ami független az abroncs terhelhetőségétől) szabhat határt a terhelésnek.

És az abroncs mérete? Lehet másik méretet felszerelni?
Erre a kérdésre az abroncs váltóméretekről szóló cikkünkben talál választ.

Abroncs sebességindex

Mit jelent az abroncs sebességindexe?

Az abroncs sebességindexe azt a maximális sebességet jelöli, amellyel az abroncs maximális terhelés mellett még használható.

Az abroncs oldalfaláról (vagy a vezetői ülés oldalán lévő ajtóra ragasztott matricáról, ill. a jármű kézikönyvéből) leolvasható a sebességindex: a terhelési index mellett található betűkód az. 

Az abroncs sebességindexét az oldalfalon találjuk

A példában szereplő abroncs sebességindexe V.

Abroncs sebességindex táblázat

A lenti abroncs sebességindex táblázatról leolvashatjuk, milyen sebességnek felel meg a betűkód:

A példában szereplő abroncs sebességindexe V, így azt legfeljebb 149 mérföld/óra (240 km/ó) sebességgel használhatjuk.

Használhatok nagyobb sebességindexű gumit is?

Az abroncs lecserélésekor lehetséges akár nagyobb sebességindexű gumit is választani. Ne feledjük azonban, hogy alacsonyabb sebességindexű abroncsot nem ajánlott választanunk, kivéve ha téli vagy négyévszakos abroncsra cseréljük régi abroncsainkat. Erről szól a cikk következő része. 

Az eredetinél alacsonyabb sebességindexű abroncs: téli abroncsra váltás

Ha téli abroncsot használunk (3PMSF jelöléssel rendelkező abroncsot, amely lehet téli vagy négyévszakos gumi), annak sebességindexe lehet az eredeti nyári abroncsénál kisebb.

Miért? A téli minősítésű abroncsokat a zordabb útviszonyok közötti használatra fejlesztették ki (havas és jeges utak, stb.), így nem feltétlenül ugyanolyan a sebességindexük, mint a nyári gumiké.

Télen az autósok amúgy is óvatosabban, lassabban közlekednek, mivel a körülmények nem kedveznek a nyárias, gyorsabb vezetésnek. Az Egyesült Királyságban a téli abroncsok sebességindexe még így is elvi lehetőséget ad rá, hogy minden legális sebességhatár fölötti sebességgel használjuk őket. Az autó vezetőjének pedig mindig az útviszonyoknak megfelelően kell megválasztania a jármű sebességét, így biztosan nem lépi túl a sebességindex által megengedett legnagyobb sebességet.

Téli abroncs esetében választhatunk kisebb sebességindexszel rendelkező terméket

Egyszerűsített abroncs terhelési index és sebességindex a MICHELIN CrossClimate termékcsalád esetében

A piacon elérhető egyre változatosabb abroncskínálatot látva a Michelin úgy döntött, hogy a CrossClimate[Link to "CC2 TDP"] négyévszakos termékek minden méret esetében egységes, az adott méretre jellemző terhelési és sebességi követelményeknek maximálisan eleget tevő terhelési és sebességindexszel rendelkeznek.

A CrossClimate termékek télies és nyárias időjárásban egyaránt kiváló teljesítményt nyújtanak.

A MICHELIN CrossClimate termékek minden méret esetében egységes terhelési és sebességindexszel rendelkeznek
Nem támogatott webböngészőt használ
Olyan böngészőt használ, amit ez a webhely nem támogat. Ez azt jelenti, hogy vannak olyan funkciók, amelyek esetleg nem működnek rendeltetésszerűen. Ez furcsa eredményekhez vezethet böngészés közben. A webhely teljes mértékű kihasználása érdekében használja, frissítse vagy telepítse a következő böngészők egyikét