4w 240 tire michelin pilot sport 4 s en us product in context nosignature 16 slash 9

Mi az autómnak megfelelő guminyomás?

Tippek és tanácsok: személyautó, SUV és kishaszongépjármű abroncsok

Having the correct recommended tyre pressure in your vehicle’s tyres not only optimises the performance but also increases your personal safety and those of other road users when driving.

Másrészt a nem megfelelő guminyomás rontja a gumiabroncsok tapadási teljesítményét és nagyobb féktávot eredményez. Ezenkívül károsíthatja a gumiabroncsokat, csökkentheti azok élettartamát, illetve növelheti az üzemanyag-fogyasztást. Nézzük meg, hogyan kerülhetjük el mindezeket a kockázatokat, és milyen guminyomás szükséges az autónkhoz.

Milyen nyomáson használjam az abroncsaimat?

A guminyomás ellenőrzése szinte egy mozdulattal elvégezhető, és nem kerül semmibe! Fontos, hogy a gyártó által javasolt nyomáson használjuk abroncsainkat, és kerüljük el a túl- vagy alulfújást.

 • A túlfújás idő előtti gumikopáshoz vezethet a futófelület középső zónájában.
 • Az alulfújás a gumiabroncsok idő előtti kopásához vezethet a váll területén. Csökkenti a tapadási teljesítményt.
   

A járműgyártó által javasolt guminyomás

A nyomást a gyártó kifejezetten a járműmodell/gumiabroncs szerelvényhez határozta meg. Minden teljesítményt ellenőrzött az egyértelműen legfontosabb cél érdekében: a felhasználó biztonsága. Ezért fontos tehát, hogy mindig az adott jármű gyártója által ajánlott nyomással használjuk az abroncsokat. Az adat megtalálható:

 • a vezetőoldali ajtón lévő adattáblán,
 • az üzemanyag-betöltő fedél belső oldalán,
 • vagy a jármű felhasználói kézikönyvében.

 

Előfordulhat, hogy az első és a hátsó gumiabroncsokra javasolt nyomás nem azonos értékű. Azt is látni fogjuk, hogy kétféle nyomás van feltüntetve:

 • Normalizált nyomás: ez a normál nyomás
 • Terheléses nyomás: akkor kell alkalmazni, ha a jármű kifejezetten nagy össztömeggel terhelt, például amikor nyaralni indulunk


A nyomást az lakóhelyünkön szokásosan használt nyomásmértékegység jelzi: BAR-ban vagy PSI-ben (1 bar = 14,50 psi) olvashatjuk le az adattábláról.

microsoftteams image 3

Nem megfelelő guminyomás: a kockázatok

A biztonságunk szempontjából alapvető fontossággal bírnak a gyártó ajánlásai, ezeket mindig figyelembe kell venni, amikor ellenőrizzük a gumiabroncsok nyomását. Ellenkező esetben az abroncsok teljesítménye csökkenhet, különösen az alábbi területeken:

Tartósság és ellenálló képesség

Ha alulfújt, nem elégséges nyomáson használjuk a gumiabroncsokat, az az abroncs tartóvázára hátrányosan hat: az abroncs ebben az esetben elmozdulhat a helyéről és/vagy szétreped, durrdefektet kaphat.

Aquaplaning

If below the vehicle manufacturers recommended tyre pressure, there is a sharp increase in the risk of aquaplaning.

Braking

A difference of 1 bar or 14 psi, from the vehicle manufacturers pressure recommendation can increase the braking distance on wet roads by 11 metres.

Fuel Consumption

Tyres under inflated by 14 psi (1 bar) have increased rolling resistance, which increases fuel consumption by 1 full tank of fuel per year.

Megfelelő guminyomás: biztonságos, gazdaságos és felelős járműüzemeltetői magatartás

A tyre inflated to the recommended tyre pressure improves safety, is more economical in use, and is better for the environment.

És mivel természetes fizikai jelenség, hogy a gumiabroncs állandóan veszít a nyomásából (jellemzően havi 0,07 bar körül), rendszeres ellenőrzésre van szükség.

Ha autónk gyártási éve 2014 utáni, akkor rendelkeznie kell TPMS-sel (Tyre Pressure Monitoring System = nyomásérzékelő rendszer), amely figyelmeztet bennünket, ha a gumiabroncsok alulfújt állapotban vannak. Mi azonban azt javasoljuk, hogy ne várjunk a nyomásérzékelő jelzésére, rutinszerűen figyeljük magunktól is a megfelelő guminyomásra!

microsoftteams image 5

Keresse meg az autója márkájához tartozó megfelelő guminyomás értékeket

map search desktop

Másodpercek alatt megtalálhatja a legközelebbi gumikereskedést

Keresés a következő szerint
Cím, város vagy irányítószám
Autó
 • Autó
 • Motorkerékpár
Saját tartózkodási hely
Keresés
Magyarország 5 legnagyobb városa
Nem támogatott webböngészőt használ
Olyan böngészőt használ, amit ez a webhely nem támogat. Ez azt jelenti, hogy vannak olyan funkciók, amelyek esetleg nem működnek rendeltetésszerűen. Ez furcsa eredményekhez vezethet böngészés közben. A webhely teljes mértékű kihasználása érdekében használja, frissítse vagy telepítse a következő böngészők egyikét