VINTERDÆK ELLER HELÅRSDÆK – HVAD ER BEDST

Használhatom a téli gumikat nyáron is?

Tippek és tanácsok: személyautó, SUV és kishaszongépjármű abroncsok

Egyszerű és nagyszerű megoldásnak tűnhet egész évben téli gumit használni - de valóban így van? Lehet egész évben téli abroncsot használni? Olvassa el cikkünket a téli abroncs használatára vonatkozó szabályokról, a kényelmi és biztonsági kérdésekről, gazdasági megfontolásokról. Mire számítson az, aki egész évben téli gumit szándékozik használni?

Miért szükséges a téli abroncs?

A téli vagy hóabroncsok kifejezetten a télies időjárásra készült termékek, széles és mély mintázati csatornáiknak köszönhetően jobban tapadnak hideg időben a nedves, havas és jeges utakon, mint a nyári abroncsok. Gumikeverékük kiválóan alkalmazkodik az alacsonyabb hőmérséklethez, kiváló úttartást, biztonságos autózási élményt nyújtanak.

Mikor használhatom a téli abroncsaimat?

Azt javasoljuk, hogy a téli abroncsot 7°C-nál alacsonyabb hőmérsékletnél, hidegebb időben használja.

Miért?

Télies időben, 7°C hőmérséklet alatt a kifejezetten téli használatra készült gumi fékútja minden útfelületen (száraz, nedves, havas vagy jeges úton) rövidebb, mint a nyári abroncsé, jobban tapad, és hatékonyabb erőátvitelt biztosít

.

4w 323 tire michelin pilot alpin five en us features and benefits 2 signature 16 slash 9 1

A téli abroncs jobban kopik, mint a nyári abroncs?

A közhiedelemmel ellentétben nem,  a télies időben használt téli gumi nem kopik gyorsabban, mint a nyári időben használt nyári gumi. 

Innovatív technológiái révén a Michelin nagy teljesítményű téli abroncsai majdnem ugyanolyan hosszú élettartamúak, mint a Michelin nyári gumik.

winter tyre

Szabályellenes, ha nyáron téli abroncsot használok?

Magyarországon semmilyen szabályt nem sért, ha nyáron is téli abroncsot használ.  Ugyanúgy, ahogy a téli gumi használata sem kötelező a téli időszakban.
A jármű üzemeltetőjének döntése, hogy az évszaknak leginkább megfelelő, biztonságos és kényelmes megoldást választja-e vagy sem.

Miért ellenjavalt a téli abroncs használata nyáron? Három okunk van rá, hogy az évszaknak megfelelő abroncsot használjuk nyáron is:

1 - Biztonságosabb

A nyári abroncs 7°C feletti hőmérsékleten biztosít száraz és nedves útfelüeleten maximális biztonságot. 

A 7°C alatti hőmérsékleten azonban a téli minősítéssel (M+S és/vagy 3PMSF* jelöléssel rendelkező) téli abroncs teljesítménye lesz jobb, mint a nyári abroncsé. 
A TÜV SÜD által végzett tesztek eredménye alapján; 205/55 16 H méret; 2013..

braking on snow_ENG

2 - Üzemanyag-takarékosabb

A téli abroncs gördülési ellenállása nagyobb, mint az ugyanolyan méretű nyári abroncsé.
Ha nyáron is téli abronccsal közlekedik, a jármű fogyasztása, így a CO2-kibocsátása is nagyobb lesz..

3 - Kényelmesebb

A nyári gumi használata nyáron kényelmi szempontból is kedvezőbb.
A nyári abroncs úttartása 30°C  feletti hőmérsékleten jobb, használata kényelmesebb és biztonságosabb.  

storing tyres

Hogyan lehet szakszerűen tárolni a téli gumikat nyáron?

7°C-nál melegebb időben ideje a téli abroncsról nyári abroncsra váltani.  A téli abroncsot a tárolás előtt alaposan vizsgáljuk át. A repedezett gumi még akkor sem lesz megfelelő a következő szezonra, ha egyébként a futó nem kopott még le a kopásjelzőig. A futóműbeállítást célszerű rendszeresen ellenőriztetni járművünkön.

A repedezett felszínű abroncs akkor sem eléggé hatékony, ha egyébként a futófelület kopottsága megfelelő. Ne feledkezzen meg a kerékgeometria rendszeres ellenőrzéséről sem!

Használja Abroncskereskedés kereső alkalmazásunkat, nézze meg, mely szervizek találhatók a közelben!

A négyévszakos abroncs előnyei

A MICHELIN CrossClimate termékek olyan, 3PMSF* minősítéssel rendelkező négyévszakos abroncsok, melyek innovatív megoldást jelentenek mind a nyári, mind a téli abroncsok kiváltására. 

A MICHELIN CrossClimate gumik biztonságosan használhatók mind a nyári, mind a téli időszakban, egész évben, így nincs szükség évszakonkénti abroncscserére. Tökéletes megoldás olyan vidékeken, ahol inkább az enyhe tél a jellemző, tartósan havas időre nem, hóesésre csak alkalomszerűen kell számítani.

crossclimate

A megjelent cikk(ek) célja, hogy iránymutatásként szolgáljanak az abroncsválasztás során, illetőleg, hogy a tudomány, a technika, a teszteredmények és a Michelin tapasztalatai alapján időszerű és pontos tájékoztatást nyújtsanak az olvasóknak. Ha arról értesülünk, hogy hibás vagy pontatlan információk szerepelnek a cikk(ek)ben, igyekezni fogunk kijavítani ezeket. Mindazonáltal a Michelin semmiféle felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a cikkekben közzétett információk tekintetében, mely információ kivétel nélkül általános jellegűek, és nem feltétlenül teljesek, pontosak vagy az olvasás időpontjában naprakészek, továbbá nem minősülnek jogi vagy szaktanácsnak.


Nem támogatott webböngészőt használ
Olyan böngészőt használ, amit ez a webhely nem támogat. Ez azt jelenti, hogy vannak olyan funkciók, amelyek esetleg nem működnek rendeltetésszerűen. Ez furcsa eredményekhez vezethet böngészés közben. A webhely teljes mértékű kihasználása érdekében használja, frissítse vagy telepítse a következő böngészők egyikét