liv mich eprimacy close up master v03 njo

Hogyan növelhető az elektromos autó hatótávja?

Tippek és tanácsok: személyautó, SUV és kishaszongépjármű abroncsok

A forgalom zaja a motorzajból, a gumiabroncs gördülési zajából, az útburkolat zajából és légáramlat sípoló-surranó zajából tevődik össze. De vajon az elektromos autók tényleg csendesebbek, mint a benzinesek? Ebből a cikkből mindenre fény derül.

Hogyan tudom megnövelni az elektromos autóm hatótávját? 

A járművezető négy fontos területen lehet kedvező hatással az elektromos autó hatótávjára:

liv mich pilotsportev closeup master v04 njo

Vezessünk egyenletes tempóban, gondolkodjunk előre!

Az elektromos autók által megtehető átlagos távolságot befolyásoló legfontosabb tényező az ún. környezettudatos vezetés.

A környezettudatos vezetés az a vezetési stílus, amellyel a leghatékonyabban optimalizálható járművünk energiafogyasztása: a gyorsítás és a lassítás módja egyaránt számít. Ha rendszeresen és hirtelen felgyorsítunk, ha zöldre vált a lámpa, és sokat fékezünk, villanyautónknak kisebb lesz a hatótávja, mint az egyenletesebb tempóban vezető sofőr autójának.

A sebesség is fontos tényező: a hatótáv attól függően változik, hogy belvárosban, lakott területen vagy autópályán autózunk. Minél gyorsabban megyünk, annál gyorsabban használjuk el hatótávunkat. 

Rendszeres karbantartás

adobestock 127114466

Ha csak egy dolgot kellene megjegyeznünk… akkor jegyezzük meg azt, hogy az elektromos autók hatótávja jelentős mértékben összefügg a karbantartással. A karbantartás alatt nem csak a szerelővel végeztetett időszakos szervizelést és ellenőrzéseket kell értenünk, hanem a szezonális felkészítést és az elektromos autó gumiabroncsok nyomásának figyelemmel kísérését is.

Például a tél közvetlen hatással van az elektromos autónk hatótávjára: hideg időben az akkumulátor és a motor globális hatásfoka csökken. Nulla fok alatt, fagyban ez a hatótávra is kihat. Sok járműgyártó ezért ajánlja azt az opciót, hogy az autót melegítsük be, mielőtt útnak indulunk.

Az elektromos autó gumiabroncsok nyomása is fontos tényező, ami befolyásolja az elektromos autó által megtehető átlagos távolságot. Alulfújt gumiabroncsok használata energia túlfogyasztást eredményez, mivel a gumiabroncs gördülési ellenállása megnövekszik. A hatótávcsökkenés mellett ez az állapot kedvezőtlen abból a szempontból is, hogy a nem megfelelően felfújt gumiabroncsok idő előtti kopáshoz és elhasználódáshoz vezethetnek…
 

Ne legyen felesleges terhelés és légellenállás

A hatótáv a jármű által szállított rakománytól is függ: minél nagyobb az autónk súlya, annál több energiára van szükség a mozgatásához. A nagyobb terheltség elkerülhetetlenül a hatótávolság csökkenésével jár. Ellenőrizzük, hogy nem cipelünk-e felesleges súlyt a csomagtartóban!

A hatótáv nagyságát az aerodinamika is befolyásolja. A tetőcsomagtartók, kerékpártartók növelik a légellenállást, növelik az energiafogyasztást és csökkentik a hatótávolságot. Az optimális elektromos autó hatékonyság érdekében, ha éppen nem nyaralni megyünk, távolítsunk el minden külső tartozékot, így lehet maximális az elektromos autónk hatótávja

Mindig a megfelelő villanyautó abroncsot szereljük autónkra!

A lehető legnagyobb elektromos autó hatékonyság, illetve hatótáv eléréséhez elengedhetetlen feltétel, hogy a megfelelő elektromos autó gumiabroncsot használjuk járművünkön. A hatékonyság szempontjából az abroncs, különösen pedig annak  gördülési ellenállása. kulcsszerepet játszik. Ha azt akarjuk, hogy az abroncs végezze a dolgát, és gördüljön, a mozgatására egy kevés energiát el kell áldoznunk, és ez a kis mennyiségű energia az autónk hatótávolságát csökkenti. Egyszerűbben fogalmazva: minél kisebb a gördülési ellenállás, annál nagyobb hatótávot tudunk kihozni elektromos autónkból.


Nálunk, a Michelinnél ezért a gördülési ellenállás az elektromos gumiabroncsok elsődleges fejlesztési szempontja:

A prémium utánpótláspiacon a MICHELIN e.Primacy a mérések szerint 7%-kal, azaz körülbelül 30 km-rel növeli a hatótávolságot egy 400 km-es hatótávolságú jármű esetében (1)( 2). Nagy teljesítményű, sportos villanyautónál a MICHELIN Pilot Sport EV 60 km-es további hatótávolságot biztosít(3)

Honnan tudható, hogy melyik gumiabroncs rendelkezik a legjobb gördülési ellenállással?

Hogyan találhatjuk meg járművünkhöz a legmegfelelőbb elektromos abroncsokat? Nos, egyes országokban, például Európában mindenütt (és hamarosan Kínában is), speciális termékcímke tájékoztat az abroncs teljesítményéről – olyan, mint például a hűtőszekrényen található termékcímke. Ezen a címkén az „A osztály” a legkisebb gördülési ellenállást jelenti. Ha tehát összehasonlítjuk az „A” osztályú abroncsokat a „C” osztályúakkal, az előbbiekkel nagyobb hatótávot érhetünk el. 

JOGI NYILATKOZATOK:

(1) - A MICHELIN e.PRIMACY termék kategóriája: prémium nyári abroncs, a konkurens termékei pl.: az utánpótláspiacra készült CONTINENTAL, GOODYEAR, BRIDGESTONE, PIRELLI és DUNLOP abroncsok, vagyis olyan abroncsok, amelyek nem gyári (OE, elsőszerelői) abroncsok (ill. a különböző járműkonstruktőrök esetleges speciális igényeinek megfelelően készültek), és megvásárolhatók a standard abroncskereskedésekben.

 

(2) - Megnövekedett hatótáv és alacsonyabb CO2-kibocsátás - A tesztek során az új MICHELIN e.PRIMACY abroncsnál a konkurens termékekhez képest átlagban 2kg/t-val kisebb gördülési ellenállást mértek, ami akár 0,21l/100km fogyasztáscsökkenésnek felel meg, azaz mintegy 5g-mal kevesebb CO2 kibocsátásának VW Golf 7 1.5 TSI modell esetében, VW e.Golf modell esetében pedig mintegy 7%-os hatótávnövekedést jelent.

 

(3) - Belső gördülési ellenállás tanulmány, 2020 október; 255/45 R19 méretű MICHELIN Pilot Sport EV (6,7kg/t), ill. MICHELIN Pilot Sport 4 SUV (8.8kg/t) abroncsok összehasonlító vizsgálata. Egy 2151kg tömegű, 540 km hatótávval rendelkező elektromos autó esetében a 2,1kg/t különbség több mint 60 további megtehető kilométert, azaz több mint 10%-os hatótáv-növekedést jelent. 

Nem támogatott webböngészőt használ
Olyan böngészőt használ, amit ez a webhely nem támogat. Ez azt jelenti, hogy vannak olyan funkciók, amelyek esetleg nem működnek rendeltetésszerűen. Ez furcsa eredményekhez vezethet böngészés közben. A webhely teljes mértékű kihasználása érdekében használja, frissítse vagy telepítse a következő böngészők egyikét