220513 header 1920x1080 v5

Michelin Innovation: az elektromobilitás kihívásaival is felvesszük a kesztyűt

Ön esetleg elgondolkodott már azon, hogy elektromos autót vesz? Nos, ezzel a gondolattal nincs egyedül! 2027-re az újonnan regisztrált járművek közel 40%-a lesz elektromos, ami a 2022-es mennyiség háromszorosa. A járműipar egésze – a Michelin is ide tartozik – gyökeres változáson megy keresztül, gyárfalakon belül és kívül egyaránt valóságos forradalom zajlik. Mi a Michelinnél gumiabroncsgyártási szakértelmünket és innovatív erőnket vetjük be azért, hogy lakóhelyünk -- az a város is, ahol ön él -- minél inkább karbonsemleges lehessen. Ismerkedjen meg a Michelin által kínált számos megoldás közül néhánnyal! 

A Michelinnél immár több mint 100 éve fejlesztünk innovatív mobilitási megoldásokat. Termékeinkkel és szolgáltatásainkkal a fogyasztói igények kielégítésére, sőt az elvárásokat meghaladó minőségre törekszünk -- és közben folyamatosan azon dolgozunk, hogy a tevékenységünkkel járó környezetterhelés a lehető legkisebb legyen. A Michelin már 1899-ben is elektromos járművekhez fejlesztett gumiabroncsot: a torpedóformájú “örök elégedetlenkedő” -- "La Jamais Contente” -- volt az első autó, amely átlépte a 100 km/órás sebességhatárt. Azóta az első radiál autógumiktól egészen a legújabb MICHELIN EnergyTM Saver abroncsig megállás nélkül újítunk és fejlesztünk, hogy olyan gumiabroncsokat kínálhassunk az autósoknak, amelyekkel csökkenthető a CO2-kibocsátás, és amelyek gyártása és üzemeltetése kevesebb erőforrást igényel, hosszú élettartam mellett tartós teljesítményt nyújtanak, illetve kisebb környezeti lábnyomot hagynak maguk után. Ma minden eddiginél érvényesebb: a Michelin küldetése, valamint az általunk kínált termékek és szolgáltatások mögötti vezérgondolat a fenntartható fejlődés.

Michelin -- technológiai úttörőként piacvezető az elektromos járművekre készülő gumiabroncsok fejlesztésében 

Az elektromos járművek nem kímélik a gumikat. Akkumulátortömeg, nagy nyomaték, regeneratív fékezés, hatótávolság, alacsony zajszint – a villanyautók esetében ilyen jellemzőket kell figyelembe vennünk a tervezés során, ez pedig azt jelenti, hogy a felhasználók és az autógyártók mind nagyobb figyelmet fordítanak az abroncsra. Nagyobb és még nagyobb teljesítményre van szükség élettartam, energiahatékonyság, terhelhetőség és kényelem terén: a Michelin pedig mindegyik teljesítményjellemzőt illetően a kiválóságra törekszik. 

  • Gördülési ellenállás

Az akkumulátor hatótávolság optimalizálásához alacsony gördülési ellenállású abroncsokra van szükség, a Michelin innovációs képessége és vezető szerepe széles körben elismert ezen a területen. Az elmúlt húsz évben úgy sikerült 20%-kal megnövelnünk személygépkocsi-abroncsaink energiahatékonysági teljesítményét, hogy ez a biztonsági és élettartam termékjellemzőkre nem volt hátrányos hatással(1).  

Electric vehicle
electric mobility
  • Élettartam

Az elektromos járművel együtt jár az azonnali erőátvitel, a regeneratív fékezés és a nagy tömegű akkumulátor miatti jelentős súlytöbblet. Idővel ezek a jellemzők elkerülhetetlen hatással lesznek az abroncs élettartamára és teljesítményére. Az élettartam azonban egy másik terület, ahol a Michelin mindig is úttörő szerepet vitt. A MICHELIN „teljesítmény, hosszú távra tervezve” termékfejlesztési alapelve(2) arról tanúskodik, hogy vállalatunk elkötelezetten dolgozik azért, hogy olyan hosszú élettartamú és minőségi gumiabroncsokat gyárthasson, amelyek hasznos élettartamuk alatt mindvégig kiváló teljesítményt nyújtanak, és amelyekkel elkerülhető az abroncsok idő előtti lecserélése.

  • Terhelhetőség

Az akkumulátorok súlya miatt az elektromos autók nehezebbek. A Michelin azonos vagy nagyobb átmérőjű, de nagyobb teherbírású gumiabroncsokat kínál a villanyautókra. A szintén Michelin fejlesztésű Selfseal (önfoltozó) gumiabroncsok defekttűrőek, így a pótkerék jelentette súlytöbblet is elkerülhető.

  • Gördülési zaj

Az abroncs belsejében elhelyezett poliuretán habgyűrűnek köszönhetően a MICHELIN Acoustic technológiával hatékonyan csökkenthető a vibrációs zaj -- ezáltal az utastérben érzékelhető zajszint is. Valódi előny a szinte hangtalan elektromotorral hajtott autókban utazók számára! 

Michelin - a megbízható társ

A járműre szerelt gumiabroncsok teljesítményen túl a Michelin amellett is elkötelezetten dolgozik, hogy termékei a teljes életciklusuk alatt a lehető legkisebb terhelést jelentsék környezetünk számára. Ez a fenntartható szemlélet teszi Csoportunkat az autógyártók megbecsült partnerévé. Csaknem 300 homologizációval büszkélkedhetünk az elektromos modellek tekintetében, ez világszerte több mint 50 márka bizalmát és a velük való együttműködést jelenti(3).

Az elektromos autókra inkább jellemző hálózatba kapcsolt, ún. intelligens megoldások terén is vezető szerepet mondhat magáénak a Michelin, méghozzá a beépített algoritmusokkal rendelkező prediktív karbantartási megoldások terén. 2021-ben a Michelin volt az első abroncsgyártó, amely beépített érzékelővel ellátott intelligens gumiabroncsot dobott piacra.

Igazi változást hozó abroncsok -- elektromos autókra is

A több mint húsz évnyi kutatásra és fejlesztésre szánt befektetésnek köszönhetően ma minden MICHELIN gumiabroncs alkalmas elektromos autókon való használatra is. Vannak azonban kifejezetten villanyautóhoz fejlesztett MICHELIN abroncsok is: 

MICHELIN e.PRIMACY abroncs
MICHELIN e.Primacy

Az elektromos járművek vezetői számára a MICHELIN e.Primacy 7%-kal megnövelt akkumulátor-hatótávot kínál(4)

4w rt tire michelin pilot sport ev en product in context 1 nosignature 16 slash 9
MICHELIN Pilot Sport EV

A MICHELIN Pilot Sport EV egy környezettudatos tervezésű abroncs, amely hangtalan és sportos vezetési élményt, mindvégig megbízható úttartást biztosít elektromos sportautók számára.

Jogi rendelkezések

(1) -  Adat: Michelin éves beszámoló (universal registration document (URD)) 2022 

(2) - Az alább felsorolt termékcsaládok esetében kifejezett fejlesztési cél a hosszú élettartam és az élethosszig tartó, meggyőző teljesítmény kombinációja: MICHELIN CrossClimate², MICHELIN CrossClimate 2 SUV, MICHELIN Primacy 4+, MICHELIN e.Primacy, MICHELIN Pilot Sport 4S, MICHELIN Pilot Sport 5, MICHELIN Pilot Sport EV, MICHELIN Pilot Sport 4 SUV,  MICHELIN Alpin 6 és MICHELIN Pilot Alpin 5. 

(3) - Adat: Michelin Elsőszerelői (OE) részleg (2023) 

(4) - A tesztek során az új MICHELIN e.PRIMACY abroncsnál a konkurens termékekhez képest átlagban 2kg/t-val kisebb gördülési ellenállást mértek, ami akár 0,21l/100km fogyasztáscsökkenésnek felel meg VW Golf 7 1.5 TSI modell esetében, míg VW e.Golf modell esetében mintegy 7%-os hatótávnövekedést jelent. Az “energiafogyasztás” kifejezés belső égésű motoros vagy hibrid hajtású járművek esetében finomított kőolajtermék üzemanyag, míg elektromos jármű esetében elektromos áram fogyasztását jelenti.

Nem támogatott webböngészőt használ
Olyan böngészőt használ, amit ez a webhely nem támogat. Ez azt jelenti, hogy vannak olyan funkciók, amelyek esetleg nem működnek rendeltetésszerűen. Ez furcsa eredményekhez vezethet böngészés közben. A webhely teljes mértékű kihasználása érdekében használja, frissítse vagy telepítse a következő böngészők egyikét