VINTERDÆK ELLER HELÅRSDÆK – HVAD ER BEDST

Honnan tudhatom, hogy melyik a jó téli abroncs?

Tippek és tanácsok: személyautó, SUV és kishaszongépjármű abroncsok

Különböző jelölésű téli abroncsok

Egyes abroncsokon különböző jelölések vannak, amelyek arról tájékoztatják a felhasználókat, hogy az adott abroncs téli vagy négyévszakos abroncs.

Könnyen megtalálható helyen, az abroncsok oldalfalán láthatjuk ezeket a jelöléseket.

guide snowy night road

3PMSF téli abroncs

Az abroncson található 3PMSF jelölés azt jelenti, hogy az abroncs használata biztonságos havas útfelületen, hóban is meggyőzően teljesít.

A 3PMSF jelölést hivatalos tesztintézet adja ki. 

A minősítés megszerzéséhez az abroncs teljesítményét hatóságilag, egységes szempontrendszer, szabványosított tesztek alapján vizsgálják havas útfelületen, a jelölés azt jelenti, hogy havas vonóerő és biztonság tekintetében az adott gumi megfelelő. 

Ezek alapján elmondhatjuk, hogy a jó téli abroncsot erről a jelölésről ismerhetjük fel.

A 3PMSF jelölés (3 Mountain Snow Flake = 3 hegycsúcs hópihe) nagyon könnyen felismerhető: egy hópehely körül három hegycsúcs látható. A szabályozás értelmében ez a jelölés mindig az M+S jelöléssel együtt látható a gumin.

3pmsf certif

M+S téli abroncs

M+S (Mud and Snow = sár és hó)

Ez a jelölés azt jelenti, hogy az adott abroncs sáros és havas, csúszós útfelületen jobban teljesít, mint a standard (nyári) abroncs.  

Tudnunk kell, hogy a jelölés kiadásának nem feltétele a hatósági, szabványosított tesztelés, a gyártó saját megítélése szerint kerülhet rá az abroncsokra. 

Régebben Európában ezt a jelölést széles körben elfogadták hatóságok mint téli abroncs jelölést. Egyes európai országokban az érvényben lévő szabályozás még mindig ez, de a legtöbb országban újabb szabályozás lépett életbe, és már csak a 3PMSF jelölésű abroncsot fogadják el téli abroncsként.

marquages m s et 3pmsf fiche 06
guide drive in snow 2
4w 323 tire michelin pilot alpin five en us features and benefits 2 signature 16 slash 9 1 1

 

A MICHELIN azt ajánlja ügyfeleinek, hogy a téli időszakban 3PMSF jelöléssel ellátott téli abroncsot használjanak inkább, mint M+S jelölésűt.

Ha az Ön MICHELIN téli vagy négyévszakos abroncsot választ, teljes nyugalomban és biztonságban vezethet, hiszen ezen abroncsaink minden esetben 3PMSF jelöléssel, vagyis téli minősítéssel rendelkeznek.

Mi a helyzet a jégabroncsokkal és a szögelt abroncsokkal?

 

A “Nordic”, azaz északi vagy “ICE”, azaz jégabroncsok olyan abroncsok, amelyeket az igazán extrém, szélsőségesen télies időjárásra fejlesztettek ki: tömör hóval, tükörsima jéggel borított utakra, igen nagy hidegre (akár -40°C). Ezek a speciális abroncsok nem rendelkeznek a szokásos téli minősítésen (M+S és 3PMSF) kívüli külön jelöléssel. 

A szögelt abroncsokat csak jeges utakon lehet használni. Használatukat szabályozás engedélyezi, és ezek sem rendelkeznek külön speciális jelöléssel.

x ice

A megjelent cikk(ek) célja, hogy iránymutatásként szolgáljanak az abroncsválasztás során, illetőleg, hogy a tudomány, a technika, a teszteredmények és a Michelin tapasztalatai alapján időszerű és pontos tájékoztatást nyújtsanak az olvasóknak. Ha arról értesülünk, hogy hibás vagy pontatlan információk szerepelnek a cikk(ek)ben, igyekezni fogunk kijavítani ezeket. Mindazonáltal a Michelin semmiféle felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a cikkekben közzétett információk tekintetében, mely információ kivétel nélkül általános jellegűek, és nem feltétlenül teljesek, pontosak vagy az olvasás időpontjában naprakészek, továbbá nem minősülnek jogi vagy szaktanácsnak.

Nem támogatott webböngészőt használ
Olyan böngészőt használ, amit ez a webhely nem támogat. Ez azt jelenti, hogy vannak olyan funkciók, amelyek esetleg nem működnek rendeltetésszerűen. Ez furcsa eredményekhez vezethet böngészés közben. A webhely teljes mértékű kihasználása érdekében használja, frissítse vagy telepítse a következő böngészők egyikét