Kötelező a furgonra megerősített abroncsot szerelni?

KÖTELEZŐ A FURGONRA MEGERŐSÍTETT ABRONCSOT SZERELNI?

Tippek és tanácsok: személyautó, SUV és kishaszongépjármű abroncsok

Milyen abroncs a megerősített abroncs? Mire használják? Mik az előnyei? Kötelező a furgonra megerősített abroncsot szerelni? Cikkünkből minden kérdésre választ kap.

Milyen abroncs a megerősített abroncs?

A megerősített abroncsok olyan gumiabroncsok, amelyek megerősített tartóvázzal rendelkeznek. az erősítés célja, hogy strapabíróbb, illetve jobban terhelhető legyen az abroncsunk.

A megerősített gumiabroncsok nemcsak nehezebb rakományt bírnak el, hanem hatékonyabban védekeznek a mechanikai behatások ellen, így a járdaszegélyhez ütődést (padkázást) is jobban bírják, valamint az úthibák (kátyúk) is kisebb kockázatot jelentenek számukra.

Honnan ismerem fel a megerősített abroncsot?

A megerősített gumiabroncsok az oldalfalukon található jelölés alapján azonosíthatók. Több jelölés ismeretes, ezeket az alábbiakban részletezünk:

c jelölés

"C" jelölés

A „C” jelölés kisteherautókra és más kishaszongépjárművekre vonatkozik, az angol light commercial vehicle (kishaszonjármű) kifejezésből származik. Az ilyen típusú járművek általában igazi igáslovak: nehéz rakományok szállítását végzik velük, például a különböző szakmunkák kivitelezői vagy csomagszállítók, ezért érdemes megerősített gumiabroncsot szerelni rájuk, hogy elbírják a megnövekedett önsúlyt.

A „C” jelzésű gumiabroncsokat kifejezetten ehhez a járműtípushoz tervezték. Magasabb a terhelési indexük, mint a hagyományos gumiké.

Fontos tudnunk, hogy ugyanazon méretet több terhelési indexszel forgalmaznak. Például a 235/65R16 MICHELIN Agilis CrossClimate abroncs esetében 115/113 vagy 121/119 terhelési index is elérhető. Az abroncsot ezért mindig a jármű jellemző terhelése függvényében kell kiválasztanunk. 

XL és REINF (vagy RF) jelölés

XL és REINF (vagy RF) jelölés

Az XL "Extra Load" (extra terhelés) jelölés nagy megengedett össztömegű személygépjárművekre vonatkozik.

Az XL ("Extra Load", extra terhelés) jelölés azt jelenti, hogy a gumiabroncs terhelhetősége nagyobb, mint az azonos méretű abroncsoké általában. Ez azt jelenti, hogy nagyobb nyomás elviselésére képes.

Hasonlóképpen, a REINF vagy RF ("megerősített") jelölés azt jelenti, hogy abroncsunk terhelési indexe a szokásosnál nagyobb, hogy ellenálljon a nagyobb terhelésnek.

Fontos megjegyezni, hogy az XL és REINF jelöléseket nem kishaszongépjárművekre, hanem nagyobb terhelésű személygépjárművekre tervezik.

Valójában a kifejezetten kishaszongépjárművekhez tervezett „C” jelzésű gumiabroncsok eleve megerősített szövetvázzal készülnek.

Kötelező a furgonra megerősített abroncsot szerelni?

Bizonyos esetekben valóban kötelező megerősített gumiabroncsot szerelni a kishaszongépjárműre. Nézzük, milyen esetekről van szó:

• Ha kisteherautó vagy furgon modellel rendelkezünk, akkor valóban kötelező „C” jelzésű abroncsokkal felszerelni.
• Ha azonban személygépkocsi felépítményre épített kisebb méretű kishaszongépjárművünk van (pl. Citroën Berlingo vagy Renault Kangoo), akkor nem kötelező a „C” jelzésű abroncs, de esetenként XL vagy REINF/RF jelöléssel rendelkező gumikat kell felszerelnünk.
• Az XL és REINF gumiabroncsokat nagyobb megengedett össztömegű személygépjárművekhez tervezték, használatuk nem kötelező kisteherautók és kishaszongépjárművek számára.

kishaszongépjármű

Ha bizonytalan a döntésben, nézze meg a felhasználói kézikönyvben a járműgyártó ajánlásait. Ha a kézikönyvben nem szerepel, hogy kifejezetten „C” jelöléssel rendelkező gumiabronccsal kell felszerelni az adott modellt, akkor csak az irányadó terhelési indexet kell betartania.

MICHELIN megerősített abroncsok

MICHELIN Agilis kisteherautó abroncscsaládunk mindegyik tagja „C” jelöléssel rendelkezik, ezeket az termékeket kifejezetten úgy terveztük, hogy megfelelő megoldást bizosítsanak a kishaszongépjárművek számára a jellemző használati és terhelési körülmények között

michelin agilis 3

MICHELIN Agilis 3

A megerősített felépítménnyel („C" jelöléssel) rendelkező MICHELIN Agilis 3 abroncs megkönnyíti a munkás hétköznapokat, hosszú élettartamával pedig környezetkímélően teszi a dolgát. Környezettudatos tervezésű kisteherautó gumiabroncsunk használatával jelentősen csökkenthető a CO2-kibocsátás(2), és a keletkező hulladék is kevesebb lesz(3). Strapabíró kialakítása segít leküzdeni a kátyúkat, úthibákat és az útfelület egyenetlenségeit(4).

michelin agilis crossclimate

MICHELIN Agilis CrossClimate

„C" jelöléssel rendelkező négyévszakos kisteherautó abroncsunkat úgy terveztük, hogy minden úttípuson és minden időjárásban kellő biztonságot, hosszú élettartamot és meggyőző tapadást biztosítson -- a gondtalan mindennapokért. Megerősített kialakításának köszönhetően szakadás- és kopásálló. Kiváló száraz fékhatás(5), „A" minősítésű nedves tapadás(6): még nehezebb, sáros, füves, kavicsos vagy havas utakon is meggyőző biztonsági és vonóerő teljesítményt biztosít (3PMSF)(7).

michelin agilis alpin

MICHELIN Agilis Alpin

Vezesse sikerre vállalkozását biztonságosan, akár a legnagyobb havazásban is -- a megerősített felépítménnyel („C” jelöléssel) rendelkező MICHELIN Agilis Alpin abroncs magas szintű biztonságot, meggyőző vonóerőt és biztos úttartást nyújt kisteherautójának a téli időszakban. Magas szintű gyorsulási teljesítmény havas útfelületen(8) -- optimális kormányzás és mobilitás a télies utakon (3PMSF). Strapabíró felépítmény, nehezebb körülmények között is terhelhető.

Ne feledkezzünk meg a megfelelő üzemi nyomásról!

Bármelyik megerősített kisteherautó abroncsot választjuk, havonta egyszer ellenőrizzük és állítsuk be a keréknyomást -- a járműgyártó vagy az abroncsgyártó ajánlásai alapján.

JOGI NYILATKOZATOK

 

1) Átlagosan, az előző generációs abronccsal való összehasonlításban. Nedves féktesztek, TÜV Süd, 2012, 195/65 16C 104/102 R méret (60-20 km/ó).

 

(2) - CO₂ - Belső tanulmány eredményei alapján: „Analyse Cycle de Vie” ACV - termék életciklus elemzés, 2019 szeptemberében a Michelin Technológiai Központban elvégzett tanulmány alapján; 235/65 R16 115/113R méretű MICHELIN Agilis 3, ill. MICHELIN Agilis+ abroncsok összehasonlítása. Az Agilis+ abroncshoz képest az AGILIS 3 abronccsal 1000km-en abroncsonként 1,3 kg-mal kevesebb CO2 kibocsátást mértek. 4 Agilis 3 abronccsal szerelt, évi 20 000 km futású kistehergépjármű esetében a megtakarítás 104 kg CO2. Egy fa átlagosan évi 35 kg CO2-t tud megkötni, ill. semlegesíteni (a fa fajtájától és életkorától függően - adat: Michelin CSR & fenntartható fejlődés platform), így az évi 104 kg majdnem három fa CO2 semlegesítő képességével egyenértékű.

 

(3) - abroncs tömege - A  MICHELIN Agilis 3 abroncs mintegy 1,6 km-mal kisebb, mint az előző generációs MICHELIN Agilis +. 

 

(4) - technológiák - Az abroncs megerősített oldalfali védelemmel, illetve a teherabroncsgyártás ban használt kopásálló

 gumikeverék technológiával készült.

 

(5) - fékhatás száraz útfelületen - Száraz fékhatás teszt; a Michelin megbízásából az IDIADA által 2017-ben és 2019-ben végzett mérések alapján; Mercedes-Benz Sprinter modellre szerelt 235/65R16C 115/113 R méretű abroncsok; további vizsgált termékek: prémium nyári, téli & négyévszakos konkurens termékek (MICHELIN Agilis CrossClimate (40,7m) összehasonlítása a következő termékekkel: BRIDGESTONE Duravis 660 (41,7m), CONTINENTAL ContiVanContact™ 100 (41,7m); CONTINENTAL VanContact Winter (47,1m), PIRELLI Carrier™ Winter (46,9m); továbbá MICHELIN Agilis CrossClimate (41,5m) összehasonlítása a következő termékekkel: CONTINENTAL VanContact™ 4Season (47,1m), PIRELLI Carrier™ All Season (44,0m). 2019-ben végzett vizsgálat: MICHELIN Agilis CrossClimate (46,2m) összehasonlítása a következő termékekkel: GOODYEAR Vector 4 Seasons Cargo(49,5m).

 

(6) - nedves tapadás - a MICHELIN Agilis CrossClimate „A” minősítéssel rendelkezik nedves tapadás teljesítménykategóriában (EU abroncscímke).

 

(7) - teljesítmény havas útfelületen - A MICHELIN Agilis CrossClimate téli használatra minősített abroncs, 3PMSF (3 Peaks Mountain Snow Flake) téli minősítéssel rendelkezik. 

 

(8) - teljesítmény havas útfelületen - A MICHELIN Agilis Alpin téli minősítéssel rendelkezik: 3PMSF (3 Peaks Mountain Snow Flake = három hegycsúcs hópehely téli minősítés)

Nem támogatott webböngészőt használ
Olyan böngészőt használ, amit ez a webhely nem támogat. Ez azt jelenti, hogy vannak olyan funkciók, amelyek esetleg nem működnek rendeltetésszerűen. Ez furcsa eredményekhez vezethet böngészés közben. A webhely teljes mértékű kihasználása érdekében használja, frissítse vagy telepítse a következő böngészők egyikét