VINTERDÆK ELLER HELÅRSDÆK – HVAD ER BEDST

A megfelelő téli gumi kiválasztása

Tippek és tanácsok: személyautó, SUV és kishaszongépjármű abroncsok

Téli abroncsot keres, de nem tudja, melyiket válassza a kínálatból? Akár téli abroncsra, akár négyévszakos abroncsra van szüksége, a Michelin segít Önnek választani!

Hogyan találhatjuk meg a legjobb téli abroncsot?

A tél közeledtével egyre aktuálisabb lesz a kérdés: milyen abronccsal készüljünk a télre.  A kereskedelmi forgalomban kapható rengeteg termék közül nehéz választani, van azonban néhány alapszabály, amit érdemes megjegyeznünk.

Az oldalfalon található M+S jelöléssel ellentétben inkább a 3PMSF jelölés a valódi téli abroncs ismérve. Ezt a minősítést ugyanis csak uniós szabályzatban rögzített, egységes téli teszteken való megfelelés esetében kaphatja meg a termék.
A 7°C alatti hidegben nagyon fontossá válik, hogy a megfelelő abroncs legyen az autónkon. Vásárlás előtt olvassa el útmutatónkat, hogy könnyedén kiválszthassa a járművének (márka, modell) és vezetési stílusának leginkább megfelelő téli abroncsot - a szükséges méretben.

Auto Background pn002567 max Tips and Advice

#1:

Első tippünk: téli abroncsait a lakóhelyére jellemző tél típusa és a vezetési stílusa szerint válassza meg

Ha olyan vidéken él, ahol rendszerint hosszan tartó, zord téli idő várható, a MICHELIN Önnek a téli abroncs használatát javasolja.

A MICHELIN ALPIN termékek (pl.: a MICHELIN Pilot Alpin 5, MICHELIN Pilot Alpin 5 SUV, és MICHELIN Alpin 6 abroncsok) még a legzordabb téli időben is biztonságos és kényelmes vezetési élményt, pontos kormányozhatóságot biztosítanak.

Ha olyan helyen él, ahol inkább a változatos, de inkább enyhe téli idő a jellemző, havazni csak ritkán szokott, és általában a hó nem marad meg, akkor a MICHELIN CrossClimate négyévszakos gumi tökéletes választás az Ön számára. A MICHELIN CROSSCLIMATE termékei kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtanak mind télies, mind nyári időben, havas felületen is a téli abroncséhoz hasonlóan meggyőző teljesítmény várható el tőlük. 

Szeretne többet olvasni a téli és a négyévszakos gumik közti különbségekről? Akkor ezt a cikket önnek ajánljuk: Téli vagy négyévszakos gumik: melyiket válasszam? 

 

Auto Background cjzjzkjb708490pnqeke1lt6a winterhighwayimagejpg 0 0 720 430 max Tips and Advice

#2:

Második tipp: ellenőrizze az abroncsméretet!

Annak érdekében, hogy megtalálja a megfelelő téli vagy szezonális gumiabroncsot járművéhez, figyelembe kell vennie a gumiabroncsok méretét.

Honnan tudom, melyik méretre lesz szükségem?

A gumiabroncs méretei néhány különböző információt tartalmaznak:

  • szélesség,
  • magasság,
  • átmérő,
  • terhelési index,
  • sebesség minősítés
Olvassuk le a méretjelzést az abroncs oldalfaláról
dim poid
dim vitesse

A megfelelő négyévszakos vagy téli gumi kiválasztásához fontos, hogy ismerjük a szükséges abroncsméretet.  

Hol tudom megnézni, hogy milyen méretű abroncsra lesz szükségem? Az abroncs pontos méretadatai több jellemzőből állnak össze: profilszélesség, széria, pántátmérő, terhelési és sebességindex.                           

Minden gumi oldalfalán megtalálhatók ezek az adatok, egyezményesen az alábbi sorrendben:

225: az abroncs profilszélessége (mm-ben)

45: az abroncs magasságának és szélességének aránya (százalék), azaz a szériája. Ebben a példában a 45 azt jelenti, hogy az abroncs oldalfal magassága a szélesség  45%-ával egyenlő.

R vagy ZR: radiál szerkezet

17: az abroncs belső átmérője vagy pántátmérője colban megadva. 1 col = 2,54 cm. Megegyezik a jármű kerék nagyságával (kerékpánt átmérő). 

96: abroncsonkénti terhelhetőség.

V: maximális sebesség kódja. Ebben a példában: V = 240 km/h.

A téli abroncs méretének meg kell egyeznie a nyári abroncséval, a terhelési indexe pedig vagy ugyanakkora, vagy nagyobb lehet. A téli abroncs sebességindexe lehet a nyári abroncsénál kisebb is, ez jobban megfelel a téli vezetési körülményeknek, és olcsóbb is. 
Most, hogy már tudja, milyen méretre lesz szüksége, használhatja az abroncskeresőt és megismerheti a MICHELIN négyévszakos termékeit is!   

Utilizza il nostro Configuratore di Pneumatici per trovare la gamma di pneumatici MICHELIN All Season adatta a te

Választhatok az ajánlott sebességindexnél alacsonyabb indexű téli gumit?

Igen. Ha az autón téli jelöléssel rendelkező (M+S és/vagy 3PMSF), és az autó maximális sebességénél alacsonyabb sebességindexű gumi van felszerelve, a sofőr által jól látható helyre ki kell ragasztani a sebességkorlátozásról tájékoztató matricát.

Példa: a 205 km/h végsebességű járműre elvileg H sebességindexű abroncsot lehet szerelni. Ha azonban T sebességindexű, téli jelöléssel rendelkező (M+S és/vagy 3PMSF) gumi kerül a járműre, az autó belterében, a sofőr által jól látható helyre ki kell ragasztani a 190 km/h sebességkorlátozásról tájékoztató matricát. 

További cikkek, amelyek még érdekelhetik

A megjelent cikk(ek) célja, hogy iránymutatásként szolgáljanak az abroncsválasztás során, illetőleg, hogy a tudomány, a technika, a teszteredmények és a Michelin tapasztalatai alapján időszerű és pontos tájékoztatást nyújtsanak az olvasóknak. Ha arról értesülünk, hogy hibás vagy pontatlan információk szerepelnek a cikk(ek)ben, igyekezni fogunk kijavítani ezeket. Mindazonáltal a Michelin semmiféle felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a cikkekben közzétett információk tekintetében, mely információ kivétel nélkül általános jellegűek, és nem feltétlenül teljesek, pontosak vagy az olvasás időpontjában naprakészek, továbbá nem minősülnek jogi vagy szaktanácsnak.

Nem támogatott webböngészőt használ
Olyan böngészőt használ, amit ez a webhely nem támogat. Ez azt jelenti, hogy vannak olyan funkciók, amelyek esetleg nem működnek rendeltetésszerűen. Ez furcsa eredményekhez vezethet böngészés közben. A webhely teljes mértékű kihasználása érdekében használja, frissítse vagy telepítse a következő böngészők egyikét