VINTERDÆK ELLER HELÅRSDÆK – HVAD ER BEDST

Téli abroncs vagy négyévszakos: melyik jobb?

Tippek és tanácsok: személyautó, SUV és kishaszongépjármű abroncsok

Tudjuk, mennyire nehéz feladat lehet a megfelelő abroncs kiválasztása, de a Michelin ebben is tud segíteni. A tél közeledtével, amikor hidegebbre fordul az idő, a nyári abroncsok teljesítménye mintha már nem lenne az igazi. Hogy mi a megoldás erre? Téli vagy négyévszakos abroncsra kell váltani. Részletes útmutatónkkal segítünk eldönteni, hogy melyik abroncs a megfelelő Önnek.

car edito pneu voiture hiver michelin pilot alpin winter

Téli abroncs: milyen helyzetekben? 

 

Európában kétfajta téli abroncsot kínálunk vevőinknek. 

  • A Michelin Alpin téli abroncsokat főként a Nyugat-Európát jellemző telekre terveztük, hideg időben, esős-nedves és havas útfelületeken teljesítenek optimálisan. 
  • A szögelt vagy szögelés nélküli változatban is kapható Nordic, vagyis északi téli abroncs olyan országok piacaira készült, ahol szélsőségesen zord téli idő a jellemző, például Oroszország északi részén vagy a skandináv országokban. Ezeket az abroncsokat kifejezetten az akár -40ºC-os hideg időre terveztük, és a jégen is megállják a helyüket. 

Magyarországon az Alpin téli abroncs a legnépszerűbb választás, a Nordic abroncsainkat többnyire a  magashegyekben élő autósok választják.

Alpin téli abroncsok: Előnyök és hátrányok

Az Alpin téli abroncsok +7ºC és -20ºC közötti hőmérséklettartományban nyújtanak optimális teljesítményt. Ezek az abroncsok nedves, hideg és havas útfelületen teljesítenek a legjobban, sőt a jeges útfelület sem jelent gondot számukra. Ha rendszeresen használja télies útviszonyok között az autóját, az Alpin abroncs a tökéletes megoldás az Ön számára. 

A téli abroncs egyetlen hátránya is tulajdonképpen ebből következik:  +7ºC feletti hőmérsékleten a gumikeveréke túl lágy lesz, ezáltal a futófelület gyorsabban kopik, az abroncs kevésbé hatékony, száraz és nedves útfelületen rosszabbul tapad.  

Éppen ezért, ha Ön a téli időszakban téli abroncsot használ, biztonságosabb, ha a melegebb idő beálltával nyári abroncsra vált. 

Auto Background conseil conduite hiver route winter Tips and Advice
mcc comparation braking on wet hu

(1) Egy téli és nyári abroncs fékezési távolságának átlagos különbsége. Féktáv nedves úton 80 km/h-ról megállásig. TÜV SÜD tesztek 2013-ban, 205/55 R15-ös méretű abroncson, 4 és 6 Celsius fok közötti hőmérsékleten.

mcc comparation braking on snow hu

(2) Egy téli és nyári abroncs fékezési távolságának átlagos különbsége. Féktáv havas úton 50 km/h-ról megállásig. TÜV SÜD tesztek 2013-ban, 205/55 R16-os méretű abroncson, -4 és -6 Celsius fok közötti hőmérsékleten.

Auto Edito cc 0 32 500 440 max Tips and Advice

 Négyévszakos abroncs

A négyévszakos abroncs ezzel szemben olyan hibrid abroncs, amely tökéletesen alkalmazkodik a -10°C és +30°C közötti hőmérsékleti tartományhoz. Hogy mi a titka? A nyári és téli abroncstechnológiák ötvözete, ami által egy olyan abroncs jött létre, amely az időjárástól függetlenül, egész évben biztonságosan használható. 7ºC feletti hőmérsékleten a négyévszakos abroncs száraz és csúszós-nedves útfelületen egyaránt jobban teljesít, mint a téli abroncs, és nem mellesleg kevésbé zajos. További idő- és költségtakarékos előnye, hogy a négyévszakos abronccsal nincs szükség téli-nyári abroncscserére, mint a két garnitúrás (téli ill. nyári abroncs) megoldásnál.  

Ugyan a négyévszakos abroncs még havas útfelületen is biztonságos és megfelelő mobilitást nyújtó megoldás, mégsem annyira hatékony, mint a zordabb, igazán télies időjárási körülményekre kifejlesztett téli abroncs, amely kifejezetten a tartós téli vezetéshez ajánlott megoldás.

Mennyibe kerül téli vagy négyévszakos abronccsal felszerelni az autómat?

A téli abroncs felszerelése nem filléres költség. Hogy melyik lesz az Ön számára megfelelő abroncs, az függ az autója méretétől és a vezetési szokásaitól - és az sem mindegy, hogy városi kompaktról, egyterűről, sportautóról vagy terepjáróról van szó.  Az abroncs ára a jármű típusának megfelelően változik. A MICHELIN Alpin 6 gumi például nem kevesebb mint 58 méretben kapható, kezdő darabára 22 2238 Ft*. Ezeket a termékeket Evergrip technológiával gyártottuk, nedves és havas útfelületen egyaránt biztonságosak, tartósak, kiváló élettartam jellemzi őket. 

Ha a négyévszakos abroncsgarnitúra beszerzése mellett dönt, kevesebbet kell költenie, mint a téli-nyári abroncsgarnitúra cseréje esetén. Az 50 méretben kapható MICHELIN CrossClimate+ négyévszakos termékcsaládunk legolcsóbb darabja 23 851 Ft-ba* kerül. Az egész évben használható gumi ötvözi a téli és nyári technológiákat, élettartam tekintetében piacvezető, biztonságos, és meggyőző teljesítményt nyújt minden időjárásban. Univerzális jellege révén hosszú távon gazdaságos megoldás.                                                                                                                                                                                                                      

 *Michelin ajánlott fogyasztói ár

A MICHELIN nyári, téli és négyévszakos abroncsok egymáshoz viszonyított teljesítménye

mcc comparation bar pdp hu

Megjegyzés: a csillagok a három egymáshoz viszonyított abroncs teljesítményszintjét jelölik. 

A MICHELIN Primacy 4 és Pilot Sport 4 nyári abroncsok teljesítettek a legjobban nyáriasan meleg időben, száraz és nedves útfelületen. A MICHELIN márkától elvárhatóan ezek az abroncsok is kiváló élettartammal rendelkeznek.  
A MICHELIN CrossClimate+  négyévszakos abroncs mind nyári, mind télies időben, sőt havas úton is meggyőző teljesítményt nyújt. Élettartama a nyári abroncsokéhoz hasonlóan hosszú, a négyévszakos kategória legjobbja.  
A MICHELIN Alpin 6 és MICHELIN Pilot Alpin 5 téli gumik zord téli időben, havas és jeges útviszonyok között teljesítenek a legjobban.

Bibendum - Reflexion

Téli vagy négyévszakos abroncs: honnan tudhatom, melyik megoldás a legjobb számomra?

A legfontosabb kérdés a mérlegelés során: télen milyen körülmények között használja az autóját? Milyen Önöknél a tél?

Ha rendszeresen vezet téli, behavazott utakon, igazán hideg időben, olyan helyen él, ahol inkább zordabb, tartósan télies körülményekre kell számítani (meredek emelkedők, az utakat nem takarítják, stb.), vagy gyakran kell ilyen helyre autóval mennie, akkor Ön számára a legjobb megoldás a téli abroncs.

Ha azonban inkább csak alkalomszerűen vezet havas utakon (vagy azért, mert az Önök vidékére enyhébb tél, alkalmankénti havazás jellemző, vagy mert évente három alkalommal kevesebbszer jár autóval síelni), akkor a négyévszakos abroncsot érdemes választania. Ha előtte téli abroncsot is használt, mostantól megszűnik az évi kétszeri abroncscsere - több ideje és energiája marad másra.

A megjelent cikk(ek) célja, hogy iránymutatásként szolgáljanak az abroncsválasztás során, illetőleg, hogy a tudomány, a technika, a teszteredmények és a Michelin tapasztalatai alapján időszerű és pontos tájékoztatást nyújtsanak az olvasóknak. Ha arról értesülünk, hogy hibás vagy pontatlan információk szerepelnek a cikk(ek)ben, igyekezni fogunk kijavítani ezeket. Mindazonáltal a Michelin semmiféle felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a cikkekben közzétett információk tekintetében, mely információ kivétel nélkül általános jellegűek, és nem feltétlenül teljesek, pontosak vagy az olvasás időpontjában naprakészek, továbbá nem minősülnek jogi vagy szaktanácsnak.

Nem támogatott webböngészőt használ
Olyan böngészőt használ, amit ez a webhely nem támogat. Ez azt jelenti, hogy vannak olyan funkciók, amelyek esetleg nem működnek rendeltetésszerűen. Ez furcsa eredményekhez vezethet böngészés közben. A webhely teljes mértékű kihasználása érdekében használja, frissítse vagy telepítse a következő böngészők egyikét