Getting ready for a road trip

KÉSZÜLJÜNK FEL A HOSSZABB AUTÓUTAKRA! (ELLENŐRZŐLISTA)

Tippek és tanácsok: személyautó, SUV és kishaszongépjármű abroncsok

Hamarosan kitör a vakáció, és hosszabb autóútra készül? A Michelin szívesen megosztja önnel tippjeit: egy nem teljes körű ellenőrzőlista formájában összeszedjük, mire kell ügyelni, hogy nyugodt szívvel kelhessünk útra -- és a kellemetlen meglepetések is elkerüljenek útközben.

Hosszabb autóút előtt ellenőrizzük abroncsainkat!

Ez a négy gumikarika sok-sok kilométeren át, és néha nagy sebességgel görgeti az autónkat, szállítja csomagjainkat, utasainkat, a családunkat. Ezért fontos, hogy hosszabb autóút előtt ellenőrizzük az alábbiakat: These four rubber spheres will carry your car, your luggage, you and your passengers for miles and sometimes at high speeds. That's why it's essential to check these points before a long journey:

1 - Időjárási és útviszonyok

Az évszaktól, valamint az útvonal és a célállomás időjárási viszonyaitól függően győződjünk meg róla, hogy megfelelő-e az autóra szerelt abroncs.

Télen például mindenképpen győződjünk meg arról, hogy a gumik rendelkeznek 3PMSF minősítéssel, akár négyévszakos vagy téli abroncsot használunk.

2 - A futó kopottsága

Nézzük meg, mennyire kopottak az abroncsaink! Győződjünk meg róla, hogy a kopás nem egyenetlen vagy túlságosan kifejezett, mielőtt nekivágunk a sok-sok kilometeres útnak. Ez alapvető óvintézkedés az utasaink és saját biztonságunk érdekében. Szakemberhez is fordulhatunk, aki segít eldönteni, túlságosan elhasználódott-e a felszerelt abroncs a hosszabb autózáshoz.

3 - Nyomás

Ellenőrizzük a gumiabroncsok (mind a négy abroncs és a pótkerék) nyomását -- ezzel nem csupán az autózás biztonságáért teszünk sokat, hanem abroncsaink élettartamát is optimalizálhatjuk, illetve elkerülhetjük, hogy a szükségesnél több üzemanyagot kelljen felhasználnunk. Fontos tudnivaló, hogy az ajánlott üzemi nyomás a jármű terheltségének függvényében változhat.

Hosszabb autóút előtt ellenőrizzük az autónkat!

A gumiabroncsok mellett magát a járművet is rendszeresen ellenőrizni kell, különösen hosszú utazás előtt. Ellenőrizzük

 • az olajszintet,
 • a fékfolyadékot,
 • a fékbetéteket,
 • a hűtőfolyadékot,
 • a szélvédőmosó folyadékot,
 • az ablaktörlők működését,
 • a világítás működését.
   

Ha bizonytalanok vagyunk magunkban, esetleg nem akarjuk, nincs időnk elvégezni az ellenőrzést, az autószerelő műhelyekben dolgozó szakemberek elvégzik helyettünk az ellenőrzést.

Hosszabb utakra érdemes tartalék folyadékot (olaj, szélvédőmosó folyadék, hűtőfolyadék) vinni magunkkal az autóban.

126038724

Ellenőrizzük a tartozékokat is!

Győződjünk meg róla, hogy jármű fel van szerelve a következő tartozékokkal:

 • elakadásjelző háromszög*,
 • láthatósági mellény*,
 • emelő és kerékkulcs az esetleges kerékcseréhez,
 • poroltó
   

*jogszabályi előírás. Egyes országokban az utasok számára is kötelező a mellény: ellenőrizze a helyi előírásokat.

Egyéb hasznos felszerelések:

 • takaró,
 • elsősegélydoboz,
 • zseblámpa,
 • kesztyű.
   

Télen hasznos:

 • jégkaparó
 • hólánc

Tervezzük meg az utat!

Előzetesen tájékozódjunk az útvonalon várható forgalmi viszonyokról, így elkerülhetünk sok útközbeni bosszúságot. Néha -- különösen az iskolai szünet elején -- dugókra lehet számítani. Mérlegeljünk, és tervezzünk alternatív útvonalat is!

Prepare your journey

Egy másik fontos körülmény, amellyel számolni érdemes: az időjárás. Eső várható, esetleg havazás vagy jégeső? Felhőtlen ég, kellemes, netán kellemetlen meleg lesz? Indulás előtt mindenképpen nézzük meg, milyen időjárásra kell számítani.

Bepakolás az autóba

Végre itt a nagy nap, hamarosan indulunk! Előtte azonban még be kell pakolni az összes csomagjot.

Az utazás hosszától és jellegétől függően több vagy kevesebb csomagot viszünk magunkkal.

A bepakoláshoz azt javasoljuk, hogy a csomagokkal lehetőség szerint egyenletesen terheljük a járművet, a hátsó kalaptartóra pedig ne tegyünk semmit. Így ugyanis a vezető nem tudja megfelelően használni a belső visszapillantó tükröt, ráadásul vészfékezés, ütközés vagy baleset esetén a kalaptartóra helyezett tárgyak megsebesíthetik a hátsó ülésen utazókat.

Ha sok csomaggal utazunk, érdemes lehet tetőboxot vagy utánfutót használni, illetve speciális kerékpászállítóval akár több biciklit is vihetünk magunkkal. A tartozékokat mindig a vonatkozó szabályozás előírásainak megfelelően, pontosan a felhasználói kézikönyvben meghatározott módon használjuk!

Navigációs eszközzel a hosszabb autóúton

Ha az útvonal megtervezéséhez fedélzeti GPS készüléket használunk, az úti célt még indulás előtt adjuk meg! Ha a GPS mobileszközön van, győződjünk meg róla, hogy a készülék megfelelően rögzítve van olyan helyen, ahol nem zavar a vezetésben.

Utasok

Az utasokra vonatkozó két fontos óvintézkedés:

 • Az első és hátsó ülésen utazóknak be kell kötniük a biztonsági övet*
 • Nem akadályozhatják a vezetőt a kilátásban
 • Kisgyermekeket csak a gyermek életkorának megfelelő méretű gyermekülésben lehet szállítani*: tájékozódjunk az ilyen típusú felszerelésekre vonatkozó előírásokról!
   

*jogszabályi előírás

Járművezető

Az utazás előtt, illetve annak időtartama alatt javasoljuk, hogy a jármű vezetője saját és természetesen utasai biztonsága érdekében tegye meg a következő óvintézkedéseket:

 • Vezetés előtt kellően pihenje ki magát. Lehetőség szerint hosszabb utakra inkább a reggeli-délelőtti órákban, kipihenten induljunk, és ne egész napos munka után!
 • A vezető utazás előtt és közben ne fogyasszon alkoholt*
 • Tartsunk rendszeres, legalább kétóránkénti szüneteket.
   

*Az ittas járművezetést a törvény bünteti.

Szeretné, hogy szakemberek ellenőrizzék le abroncsai és az autója állapotát?

map search desktop

Másodpercek alatt megtalálhatja a legközelebbi gumikereskedést

Keresés a következő szerint
Cím, város vagy irányítószám
Autó
Saját tartózkodási hely
Keresés
Magyarország 5 legnagyobb városa
Nem támogatott webböngészőt használ
Olyan böngészőt használ, amit ez a webhely nem támogat. Ez azt jelenti, hogy vannak olyan funkciók, amelyek esetleg nem működnek rendeltetésszerűen. Ez furcsa eredményekhez vezethet böngészés közben. A webhely teljes mértékű kihasználása érdekében használja, frissítse vagy telepítse a következő böngészők egyikét