r1a2 header

Hogyan válasszam ki az autómra a legjobb abroncsot

Tippek és tanácsok: személyautó, SUV és kishaszongépjármű abroncsok

Milyen abroncsra van szükségem? Hogyan tudom kiválasztani a legjobb abroncsot az autómhoz? Ha ezekhez hasonló kérdések foglalkoztatják, jó helyen jár: útmutatónkból kiderül, mire kell figyelnie, ha abroncsot keres az autójához.

Elsőre talán úgy tűnhet, hogy az egyetlen igazán fontos abroncstulajdonság az abroncs mérete. De ahogy alaposabban vizsgálódni kezdünk, kiderül, hogy a vezetési szokások és az időjárás is nagyon fontos tényező a döntés meghozása során. A megfelelő abroncs kiválasztásában segítségünkre lesz az európai termékcímke is.

Milyen méretet ír elő a jármű gyártója?

Ha abroncsot keresünk az autónkra, a legalapvetőbb szempont a méret. Az abroncs mérete nem egységes, a kereskedelmi forgalomban több különböző méretű abroncsot találunk, mindenképp érdemes tehát tudnunk, hogy a járművünk mely méretekkel kompatibilis. Ezután jöhetnek csak az egyéb szempontok, melyekről később ebben a cikkben is szó lesz.

Olvassuk le a méretjelzést az abroncs oldalfaláról

Hol találom az autómhoz való abroncs méretjelzését?

Keressük meg a méretjelzést a jelenleg az autón használt abroncs oldalfalán, és jegyezzük fel pontosan az ott található szám- és betűkódokat. Ez az a méret, ami az autónkra illik. Példa méretkódra: 255/55 R17 72H

Az abroncs méretjelzése az első ajtóoszlopok vagy ajtók valamelyikén is megtalálható:

Az abroncsméreteket az autó (általában a kesztyűtartóban elhelyezett) felhasználói kézikönyvében is megtalálhatjuk. A méretjelzést tartalmazó adattáblán és a kézikönyvben az abroncs üzemi nyomására vonatkozóan is találhatunk információt.

A vezető oldali ajtón található adattábla az abroncs méretjelzésével

Mit jelentenek a méretjelzésen a számok és a betűk?

Abroncsszélesség vagy profilszélesség : (Például: 255)
Az abroncs szélességét (vagy profilszélességét) a gumi oldalfalának legszélesebb pontjától a belső oldalfala legszélesebb pontjáig mérjük milliméterben.

Méretarány (széria)(Például: 55)
A méretarány az abroncs oldalfalmagassága és a gumi szélessége közötti összefüggés. Minél magasabb az arány, annál alacsonyabb az oldalfal. Ez jobb kanyarodást, de rázósabb, kényelmetlenebb utazást jelent.

Szerkezet​​​​​​​ : (Például: R)
Ez az abroncs belső szerkezetét jelzi. Ez lehet „Radial” (radiál), mint a legtöbb abroncs esetében, vagy D (Diagonal, átlós), illetve B (Belted, öves).*

Kerékátmérő/pántátmérő(Például: 17)
Ezt a számot hüvelykben adják meg, és a kerék átmérőjét jelzi, amelyre az abroncsot fel kell szerelni.

Terhelési index(Például: 72)
Ez a kód azt jelzi, hogy maximális biztonságos felfújás mellett milyen terhelésre tanúsították az abroncsot. A számok feloldása a terhelési index táblázatban található, a példánkban szereplő 72 = 355 kg terhelhetőség.

A mellékelt terhelési index táblázatban leolvashatjuk az abroncsunk terhelhetőségi adatait:

Sebességindex táblázat : (Például: H)

Ez a kód azt jelzi, hogy az abroncs milyen biztonságos maximális sebességgel képes adott körülmények között a terhelés elviselésére. A sebességbesorolás A-tól (legalacsonyabb) Y-ig (legmagasabb) terjed egy kivétellel: A H az U és a V között van.A példában szereplő H sebességkód = 210 km/h.

Az abroncs maximális sebességét a sebességbesorolást tartalmazó táblázatban találja. Nem ajánljuk vagy támogatjuk, hogy a KRESZ által meghatározott sebességkorlátnál gyorsabban vezessen.

hl marking

Nagy teherbírású (HL) abroncsok

A HL gumiabroncsokat úgy tervezték, hogy elbírják az elektromos és hibrid járművek súlyát. Azonos méretű, de nagyobb teherbírású abroncsok a nagyobb igénybevételre. 

Miről ismerhetők fel a HL abroncsok? az oldalfalukon, a méretjelzés előtt található HL előtagról. További tudnivalók

Milyen abroncsok az OE-abroncsok?

Az OE az „Original Equipment” (elsőszerelt) rövidítése. Ez azt jelenti, hogy az abroncsokat a jármű gyártója jóváhagyta, és ezek gyári felszereltségben járhatnak a járműhöz.

Vannak olyan járműgyártók, mint pl. az Audi, BMW, Mercedes, amelyek kifejezetten az adott márkához kifejlesztett abroncsokkal szerelik fel a járműveiket. Az ilyen abroncsok oldalfalán speciális OE-jelölés található. A MICHELIN azt javasolja, hogy az ilyen abroncsokat a szükséges OE-jelöléssel ellátott abroncsokra cserélje a jármű tulajdonosa.

márka szerinti OE-jelölések táblázata:

tableau parts 1
tableau parts 2
MICHELIN gyártmányú speciális jelölésű abroncsok

Hogyan válasszam ki az autómra való abroncsot a használati körülmények alapján?

A méret meghatározása után egyéb szempontokat is figyelembe kell vennünk az új abroncs kiválasztásakor:

● jellemzően milyen időjárási körülmények között használjuk a járművet
● milyen a vezetési stílusunk
● milyen típusú autót vezetünk (elektromos vagy belső égésű motor)
 

Időjárási jellemzők:

Az autónkhoz való abroncs kiválasztásakor fontos szempont tehát, hogy jellemzően milyen időjárási körülmények között használjuk a járművet.

Hogyan válasszam ki az autómra való abroncsot az időjárási jellemzők alapján?

● Ha hegyvidéken élünk, illetve hónapokig tartó télies időjárás (hóesés, fagy, jég), 7°C alatti napi középhőmérséklet jellemző lakhelyünkre, válasszuk a téli és nyári abroncs megoldást. Ha még ennél is zordabb téli időjárás a jellemző, “A téli abroncs kiválasztása” című cikkünk segít a megfelelő abroncs kiválasztásában.

34963888 m

 

● A négyévszakos abroncs kiváló megoldás, ha lakhelyünkre az enyhébb tél és az alkalmankénti havazás jellemző.
● Ha Dél-Európában lakunk, ahol a tél kifejezetten enyhe (jellemzően 7°C feletti napi középhőmérséklet, havazás nem jellemző), egész évben járhatunk nyári abronccsal.

Choose the right tyre for your needs

Choose the right tyre for your needs

A vezetési stílus:

Ez is nagyon fontos szempont, hiszen a vezetés egyúttal élmény is a sofőr és az utasok számára egyaránt.

comfortable ride

Ha inkább a kényelmes, nyugodt autózás hívei vagyunk:

azokat az abroncsokat keressük, amelyeket kifejezetten kényelmes, csendes, nyugodt autózásra fejlesztettek ki. A mindennapi használatra, hosszú autóutakra tervezett, alacsonyabb sebességindexszel (S, T vagy H sebességkód) rendelkező közúti abroncsok megbízható igáslovak -- inkább kényelmes, mint gyors autóutakra tervezték őket. Ügyeljünk rá azonban, hogy ne szereljünk a gyártó által ajánlott sebességindexnél alacsonyabb indexű abroncsot az autónkra. Kerüljük a masszív, határozott futóprofilú abroncsokat is -- ezek lehet, hogy nagyon vagányul néznek ki, de elég hangosan gördülnek.
Például a Michelin Primacy 4+ abroncs jó választás lehet erre az igényre.

Ha a sportosabb vezetést kedveljük:

azokat az abroncsokat keressük, amelyek kifejezetten kiváló úttartást és pontos kormányzást ígérnek. Gyakran a nagy teljesítményű abroncs termékkategóriában találjuk meg őket, sebességindexük magasabb, jobb tapadást, reagálókészséget és pontos kormányozhatóságot, sportos vezetési élményt nyújtanak.
Erre a felhasználói igényre például a Michelin Pilot Sport 5 abroncsot ajánlhatjuk.

feeling curves

A jármű típusa (elektromos vagy belső égésű motor):

Egyre több elektromos jármű kerül értékesítésre napjainkban. Speciális igényekre speciális megoldásként megjelentek a kifejezetten elektromos járművekre készült gumiabroncsok is: az alacsony gördülési ellenállású abroncsokkal érezhetően nagyobb hatótávot érhetünk el. Ez a Michelin E-Primacy és Pilot Sport EV abroncsokra egyaránt jellemző.

Az E-Primacy ugyan nem kifejezetten elektromos járművekre készült, alacsony gördülési ellenállása révén mégis nagyon hatékonyan használható az e-autókon is. A Pilot Sport EV pedig kifejezetten a sportos elektromos modellekre (pl. Porsche Taycan, Tesla Model Y, etc.) készült.

ABRONCS TERMÉKCSALÁDOK

MILYEN JÁRMŰRE?

AJÁNLOTT

MICHELIN Primacy ⁴ ⁺

VW Golf 8, BMW Serie2, Renault Scenic, Peugeot 3008, DS3 CrossBack

Belső égésű

MICHELIN e·Primacy

VW Golf 8/e.Golf, Peugeot 3008/3008 Hybrid, Renault Zoe, DS5 Hybrib

Belső égésű / Elektromos

MICHELIN Pilot Sport
MICHELIN Pilot Sport
⁴ ˢᵘᵛ

AUDI A4, MERCEDES C, BMW X3-X5 AMG GLE

Belső égésű

MICHELIN Pilot Sport EV

TESLA Model Y, AMG EQS, VOLVO XC 40BEV

Elektromos

MICHELIN Pilot Sport ⁴ ˢ

BMM M3, PORSCHE 911(II), AMG CLS53

Belső égésű / Elektromos

MICHELIN CrossClimate²
MICHELIN CrossClimate
² ˢᵘᵛ

VW Golf 8, Peugeot 3008, Renault Kadjar, Volvo XC40, Audi Q3

Belső égésű / Elektromos

Hogyan válasszam ki az autómra való abroncsot az abroncscímke segítségével?

Nova različica nalepke EU za pnevmatike, ki prikazuje izkoristek goriva pnevmatik, od A do E

A legjobb abroncs megtalálásában segít az európai hatóságok által előírt abroncs termékcímke. A címkén az abroncs bizonyos teljesítményjellemzőiről találunk információt, pl. a nedves tapadás és az üzemanyag-hatékonyság A-tól E-ig terjedő minőségi osztályzatot kap a rendszerben.

Lásd az európai abroncscímkéről szóló cikkünket

A legjobb abroncs kiválasztását elősegítő eszköz

Az időjárási szempont mérlegelése után ez az eszköz segít a vásárlónak a leginkább megfelelő MICHELIN abroncs kiválasztásában.

screen help consumer choose

Például, ha olyan családi autónk van, mint a Renault Scenic, és jellemzően hegyvidéki területen autózunk, a számunkra legjobb megoldás a téli és a nyári abroncsszettek szezonális cseréje lesz. Ebben az esetben a téli szezonra választhatjuk a MICHELIN Alpin ⁶ abroncsot, nyárra pedig a MICHELIN Primacy ⁴ abroncsot. 

Nem támogatott webböngészőt használ
Olyan böngészőt használ, amit ez a webhely nem támogat. Ez azt jelenti, hogy vannak olyan funkciók, amelyek esetleg nem működnek rendeltetésszerűen. Ez furcsa eredményekhez vezethet böngészés közben. A webhely teljes mértékű kihasználása érdekében használja, frissítse vagy telepítse a következő böngészők egyikét