microsoftteams image

Abroncs oldalfal sérülése: mi a teendő?

Tippek és tanácsok: személyautó, SUV és kishaszongépjármű abroncsok

Bizonyos körülmények között a gumiabroncs oldalfalát kisebb-nagyobb mértékű sérülés érheti. Milyen típusú sérülés? Mikor fordul elő? Hogyan lehet elkerülni a bajt? Cikkünkben ezekre a kérdésekre adunk választ. 

Milyen típusú abroncs oldalfali sérülések fordulhatnak elő?

Az abroncs oldalfali sérüléseknek 6 típusát különböztetjük meg:

1 - Karcolások és kisebb bevágások az abroncs oldalfalán 

tyre scratches & nicks


A gumiabroncsok oldalfalán karcolások jelenhetnek meg. Ha sok és/vagy mélynek látszó karcolást látunk, vizsgáltassuk meg gumiabroncsainkat szakemberrel. 
 

2 - Bevágások az abroncs oldalfalán
 

tyre cuts

Az abroncs oldalfalán lévő vágás változó mélységű lehet. A sérülés súlyossága a mélységétől függ. A laikus felhasználó számára azonban nehéz megállapítani, mennyire súlyos a szabad szemmel látható sérülés.

 • Ha a bevágás mély, megsérülhetett a gumi alatti tartóvázat erősítő szövetréteg, amely segít a nyomás megtartásában. Ha a vázréteg megsérül, fennáll a hirtelen nyomásvesztés veszélye. Ebben az esetben a gumiabroncs nem javítható, és ki kell cserélni.
   
 • Ha a bevágás nem mély, lehet, hogy közvetlen veszélyt nem jelent, de idővel súlyosbodhat, és veszélyeztetheti biztonságunkat.
   

Ne feledjük, hogy ez a fajta abroncs sérülés mind a külső, mind pedig a belső oldalfalon (a jármű szemrevételezéses vizsgálatakor ez nem látható) előfordulhat.

Éppen ezért érdemes ellenőriztetni gumiabroncsainkat, miután éles tereptárgyakon (pl. éles kövek) hajtottunk át: a biztonságunk érdekében meg kell bizonyosodnunk róla, hogy nincsenek veszélyes bevágások az oldalfalon.

3 - Dudorok és hólyagosodás az abroncs oldalfalán 

autó szerk. infografika kitüremkedés tippek

Miután járművünkkel szemből vagy ferdén felhajtunk a járdaszegélyre (padkázunk) vagy kátyúba hajtunk, az az abroncs oldalfalán dudor jelenhet meg.

Úgy néz ki, mint egy buborék vagy hólyag, amely a gumiabroncs oldalfalán képződik.

Ennek riasztó jelzésnek kell lennie számunkra, mivel valós veszélyt jelent.

Az abroncsok összehasonlítása során figyeljünk az ellenálló képességre is
Kátyú okozta sérülés a gumin

A kátyúba való behajtás is okozhat hólyagos dudorodást az abroncs oldalfalán. Próbáljuk meg elkerülni a kátyúkat!Ha mégis útpadkának ütközünk vagy kátyúba hajtunk, ellenőriztessük a gumikat, hogy megsérültek-e vagy sem. 

Miért veszélyes a gumiabroncs kidudorodása?

A gumiabroncs oldalfalán a buborék megjelenése azt jelenti, hogy a gumi mögötti vázréteg kilyukadt. Ez gyors nyomásvesztést okoz, ha a buborék kipukkan. Ha ez nagy sebességnél történik, például autópályán, a gumiabroncs hirtelen levegővesztése a jármű feletti uralom elvesztéséhez vezet, ami balesetet okozhat.

A dudor a bevágásokhoz hasonlóan a gumiabroncs belső és külső oldalán is megjelenhet. Ez azt jelenti, hogy akár észrevétlen marad, amikor körbejárjuk a járművet, hogy szemrevételezéssel megvizsgáljuk. Ha azonban az egyik abroncson valahol dudorodás keletkezik, akkor vezetés közben a sofőr általában rendellenes rezgéseket is tapasztal. Ezt a jelzést nem szabad félvállról vennünk, abroncsainkat sürgősen ellenőriztetnünk kell szakemberrel.

Károsíthatja az abroncsot a forgalomcsillapító küszöb (vagyis a “fekvőrendőr”)? Okozhat hólyagosodást az oldalfalon?

Nem. Mivel felfelé és lefelé lejtős kialakításúak, bukkanóként a felfüggesztést károsíthatják, az abroncsot nem.

4 - Abroncs oldalfali repedései
 

2

Az oldalfali repedések a gumiabroncsok elöregedését jelzik, illetve azt, hogy az abroncs napfénynek és ózonnak volt kitéve.

Egy másik ok lehet az abroncs oldalfalának tisztítása. Ha maró hatású vegyszereket használ a gumi fényesítésére, azok eltávolíthatják a védőanyagokat, és így gyorsabban repedeznek meg a gumiabroncsok.

A repedések megjelenése az abroncs oldalfalán figyelmeztető jel, hogy a gumiabroncs élettartama végéhez közeledik, és fel kell készülnünk a cseréjére. Szaktanácsért forduljunk bizalommal gumis szakemberhez! 

5 - Az abroncs oldalfalának kismértékű deformációja

3

Meglehetősen szokványos, hogy a radiál gumiabroncsokon (a gumiabroncsok többsége ilyen) enyhe deformációkat figyelhetünk meg, de ez az abroncs teljesítményére nincs hatással. A gumiabroncsok oldalfala több alkatrészből áll, különböző rétegek (textil- vagy fémszövetes alkotóelemek) alkotják.


 

Deformációt gyakran ott figyelhetünk meg, ahol a rétegek átfedik egymást.

6 - Az abroncs oldalfal szöglyuksérülése

Ha a gumiabroncs futófelülete (az a rész, amely érintkezik a talajfelszínnel) kilyukad (például egy szög miatt), az abroncs javítása lehetséges.
A lyukat befoltozzák, majd újra felszerelik a keréktárcsára, és tovább használható, a javítás a termék teljesítményére nincs hatással.

A helyzet azonban nem ilyen egyszerű, ha a gumiabroncs oldalfala sérült. Ha az oldalfal kilyukad vagy elszakadt, vágás keletkezett rajta, a gumiabroncsot nem lehet megjavítani, illetve helyreállítani az optimális teljesítményhez szükséges alakváltozási tulajdonságait. Az abroncsot ezért ebben az esetben ki kell cserélni.

map search desktop

Másodpercek alatt megtalálhatja a legközelebbi gumikereskedést

Keresés a következő szerint
Cím, város vagy irányítószám
Autó
 • Autó
 • Motorkerékpár
Saját tartózkodási hely
Keresés
Magyarország 5 legnagyobb városa

Hogyan lehet elkerülni az abroncs oldalfal sérüléseit?

tyre sidewall damage
 • Győződjünk meg róla, hogy gumiabroncsaink az ajánlott nyomásra vannak felfújva (a nyomásértékeket általában a jármű kézikönyvében vagy a vezetőoldali ajtón lévő adattáblán találhatjuk).
 • Kerüljük a járdaszegélybe való ütközést
 • Kerüljük a kátyúba való behajtást
 • Rendszeresen ellenőrizzük a gumiabroncsokat, hogy nincsenek-e rajtuk repedések, vágások, szakadások vagy hólyagszerű kidudorodások
 • Lehetőség szerint ne tisztítsuk vegyszerekkel a gumiabroncsainkat -- különösen a szilikontartalmú tisztítószereket kerüljük .
Nem támogatott webböngészőt használ
Olyan böngészőt használ, amit ez a webhely nem támogat. Ez azt jelenti, hogy vannak olyan funkciók, amelyek esetleg nem működnek rendeltetésszerűen. Ez furcsa eredményekhez vezethet böngészés közben. A webhely teljes mértékű kihasználása érdekében használja, frissítse vagy telepítse a következő böngészők egyikét