shutterstock 1972202852

Milyen abroncsok a nagy teherbírású abroncsok? 

Tippek és tanácsok: személyautó, SUV és kishaszongépjármű abroncsok

Ismerkedjünk meg a nagy teherbírású abroncsokkal: miért fejleszt ilyen abroncsokat a MICHELIN, és milyen kulcsfontosságú technológiát alkalmaz a tervezésük során a tökéletesen biztonságos és hatékony teljesítmény érdekében.

Milyen abroncsok a nagy teherbírású abroncsok?

Az elmúlt évtizedben -- nagyrészt a hibrid és elektromos járművek bevezetésének köszönhetően -- a járműtechnológia drámaian megváltozott. Az elektromos járművek gyakran korlátozott hatótávolsága miatt az autósoknak sokszor gondot okoz az akkumulátor töltöttsége.  A rendszeres töltés miatti megállók pedig jelentősen meghosszabbíthatják az utazást. A helyzetre van megoldás: nagyobb és nehezebb akkumulátor, amely több töltést képes tárolni, így sokkal hosszabb hatótávot biztosít. A nagyobb akkumulátorok beszerelése azonban az autó össztömegének elkerülhetetlen növekedésével jár.

adobestock 225779830

És mivel az autóban a biztonságos teherbírásról az abroncsok gondoskodnak, vagy nagyobb méretre kell váltanunk, vagy olyan gumiabroncsokat kell használnunk, amelyek biztonságosan elbírják a nagyobb súlyt. Az autók (különösen a sportos modellek) kialakítása azonban gyakran olyan, hogy nincs hely nagyobb abroncsok beszerelésére, a forgalmazott Extra Load (XL vagy EL) abroncsok pedig nem bírják a nagyobb terhelést, annak ellenére, hogy erősebbek és strapabíróbbak, mint a normál abroncsok. Az abroncsgyártók szövetsége, az ETRTO (European Tire and Rim Technical Organisation = Európai Gumiabroncs és Keréktárcsagyártók Egyesülete) éppen ezért új gumiabroncs-szabványt határozott meg: ezek az új típusú abroncsok az XL abroncsokhoz képest is jobban terhelhetőek, és hivatalosan nagy teherbírású (HL) szabványos gumiabroncsoknak nevezzük őket.

Milyen típusú autókra való a HL abroncs?

A nagy teherbírású abroncsok olyan gumiabroncsok, amelyeket a nehezebb járművek, például elektromos járművek, hibrid autók és SUV-ok jelentette igénybevételre terveztek. A HL abroncsok a nagyobb akkumulátorral és önsúllyal rendelkező hibrid és elektromos járművekhez szükséges nagyobb terhelhetőséget biztosítanak, annak ellenére, hogy azonos méretűek és azonos üzemi nyomással kell használnunk őket, mint a standard abroncsokat.

Miről ismerhető fel a HL abroncs?

A HL abroncsok könnyen felismerhetők: az oldalfalukon, a méretjelzés előtt található HL előtag jelzi a típust.

marquage pneu hl 2

Miért fejleszt a Michelin HL abroncsokat? 

Az adaptív technológia és az új gumiabroncs-kialakítás iránti igény a leginkább a hibrid és elektromos járművek növekedésével és széles körű elterjedésével látszik. Fontos, hogy az autósok olyan gumiabroncsokat vásárolhassanak, amelyeket kifejezetten ezeknek a járműveknek az igényeire terveztek – azaz a nehezebb akkumulátorok miatti nagyobb tömegterhelésre, valamint a regeneratív fékezés hatékony biztosítására, mindezt alacsonyabb gördülési ellenállással, és a lehető kisebb zajszinttel.

Végül, de nem utolsósorban a Michelin úgy fejlesztette ki ezeket a standardizált abroncsokat, hogy minden esetben megfeleljenek a közúti biztonsági szabályoknak, és hogy bármilyen autós szükség esetén felszerelhesse az autójára.

Milyen Michelin technológiákat alkalmaznak a HL abroncsok gyártásában? 

A HL abroncsok előállításához innovatív, csúcstechnológiás megoldásokat használunk. A Michelin kutatási-fejlesztési szakértelmének és tapasztalatának köszönhetően sikerült oly módon megnövelnünk a tartóváz terhelhetőségét, hogy ez nem vált a gördülési ellenállás és kényelem teljesítmények hátrányára: a keverékek összetételén, a vulkanizáló formán és a vázszerkezet megerősítésén dolgoztunk. A futóblokkokat merevebbre és stabilabbra terveztük, hogy jobban bírják a nagyobb terhelést, ugyanakkor kopásálló és pontosan kormányozható maradjon az abroncs, a szövetvázat pedig a maximális szilárdság zónában erősítettük meg robusztusabb övek és keményebb gumikeverékek használatával. A speciálisan kialakított futógeometria segít a nagyobb terhelés következtében kialakuló nagyobb deformáció kiegyenlítésében, miközben az autóban ülők számára kényelmes utazást biztosít.

Nekem is HL abroncsot kell vennem az elektromos autómra?

Attól függ. Ha az autónk tömege nagyobb, vagy nagyobb terhelhetőségű abroncs kell rá, két lehetőségünk van:


Ne feledjük azonban, hogy nagy méretű és nagy teljesítményű hibrid vagy elektromos járművünk van, valószínűleg HL abroncsokra lesz szükségünk. Ha a gyárilag HL abroncsot használó járműveknél elérkezik a gumicsere ideje, az új abroncsnak is HL abroncsot kel választanunk!

Nem támogatott webböngészőt használ
Olyan böngészőt használ, amit ez a webhely nem támogat. Ez azt jelenti, hogy vannak olyan funkciók, amelyek esetleg nem működnek rendeltetésszerűen. Ez furcsa eredményekhez vezethet böngészés közben. A webhely teljes mértékű kihasználása érdekében használja, frissítse vagy telepítse a következő böngészők egyikét