4w 461 tire michelin crossclimate 2 en us product in context dry no signature 16 slash 9

Mi a teendő, ha megváltozik az autóm úttartása?

Tippek és tanácsok: személyautó, SUV és kishaszongépjármű abroncsok

Úttartás, viselkedés… az autósoknak időnként feltűnik, hogy az autójuk nem úgy viselkedik, mint korábban, pedig nem csináltak semmi különöset. Vagy legalábbis mi ezt gondoljuk! Mit tegyünk, ha vezetés közben azt vesszük észre, hogy nem megfelelő az autónk viselkedése? A helyes diagnózis felállításához érdemes felkeresnünk a gumis műhelyt.

Olvasson tovább, a MICHELIN útmutatójából sok minden kiderül a témáról.

Mi az úttartás

Az úttartás teljesítmény alatt azt a módot értjük, ahogyan az autónk/gumiabroncs reagál a vezető által kiadott parancsokra: a kormányzásra, gyorsításra és fékezésre. Az úttartás teljesítmény mind a jármű stabilitása, mind pedig a vezetési élmény szempontjából kulcsfontosságú tulajdonság. 

44340525 m

Miért változik meg az úttartás?

Járdaszegély, kátyú, forgalomcsillapító borda…autónk viselkedése több ok miatt is megváltozhat. 

4w 387 tire michelin energy xm2 plus en us features and benefits 2 signature 16 slash 9

Amikor a kerékbeállításunk megváltozik vagy elállítódik, előfordulhat, hogy nem megfelelően reagál autónk a kormányzásra, az utastérben nagyobb vibrációt érzünk, vagy például az autó az egyik oldalra kezd húzni.

Bármi legyen is az ok, a jó hír az, hogy javítható! Futóműbeállítás vagy kerékkiegyensúlyozás vár ránk a gumis szervizben.

Miért van olyan nagy szerepe az abroncsoknak az autó úttartási teljesítményében?

A járművezető szempontjából az úttartást elsősorban azon mérik, hogy a jármű milyen mértékben reagál a sofőr által kiadott parancsokra. Az autóút legyen zökkenőmentes, kellemes, és ne érjen bennünket semmi meglepetés vezetés közben.
Az autógyártók számára az úttartás a járműteljesítmény egyik legfontosabb összetevője. A biztonsághoz és a vezetési élményhez kapcsolódóan az úttartás és viselkedés teljesítmény döntő fontosságú egy-egy gumiabroncs modell gyári jóváhagyásánál. Valójában ez a szakemberek (véleményformálók és sajtóesemények), valamint a sofőrök által leginkább kommentált teljesítményjellemző.

Az úttartás alakulása különösen összetett jelenség, mivel számos tényezőtől függ, három különböző szinten, nevezetesen:

  • a jármű fizikai jellegzetességei(geometria és tömegeloszlás),
  • az útfelszín és a jármű kapcsolatát meghatározó tényezők (gumik, kormánymű és felfüggesztés),
  • a vezetést segítő rendszerek (stabilitásszabályozó és kormányzott tengely).
     

A gumiabroncs kulcsszerepet játszik az úttartásban, mert a lánc végén az abroncs biztosítja az erőátvitelt a jármű és a talaj között, a jármű vezetője által meghatározott mozgási pálya tartása érdekében.

A gumiabroncsok úttartását számos teszttel (objektív és szubjektív, száraz talajon, nedves talajon, illetve vizsgálópadon végzett tesztekkel) értékelik.

Az úttartás teljesítményre leginkább a járműgeometriai beállítások vannak hatással. Egy nagyobb ütközés során a jármű mechanikai részei azonban megsérülhetnek, a beállítások megváltozhatnak.

Miért fontos a futóműbeállítás a biztonságunk szempontjából?

129754498 m

Ha a jármű felfüggesztési geometriája nem megfelelő, az úttartása megváltozhat, és a mi biztonságunk is veszélybe kerülhet. A gumiabroncsokon ilyenkor egyenetlen kopást vehetünk észre.

Fontos, hogy az optimális úttartás és fogyasztás, illetve az egyenletes abroncskopás biztosítása érdekében megfelelően állítsuk be autónkon a futóműgeometriát.

És a kerékkiegyensúlyozás?

A megfelelően kiegyensúlyozott, egyenletes súlyeloszlású abroncs rezgés nélkül forog a tengelyen. A tökéletes egyensúly érdekében súlyokat helyeznek el a perem körüli bizonyos pozíciókon. Ezt a műveletet csak szakember végezheti, mivel speciális mérőberendezések szükségesek a szakszerű munkához.

A megfelelően kiegyensúlyozott gumiabroncsok kényelmesebb vezetést, hosszabb gumiabroncs-élettartamot tesznek lehetővé, az ilyen abroncsok kevésbé fognak elkopni idő előtt. További tudnivalók a kerékkiegyensúlyozásról. 

Futóműbeállítás és kerékkiegyensúlyozás: szakműhely a közelben

Keressünk rá a „kerékkiegyensúlyozás a közelben” kifejezésre az interneten, és nagy valószínűséggel rátalálunk a legközelebbi műhelyre, ahol szakszerű futóműbeállítással segítenek a nem megfelelőnek érzékelt úttartás problémáján. Használja abroncskereskedő-kereső alkalmazásunkat!

map search desktop

Másodpercek alatt megtalálhatja a legközelebbi gumikereskedést

Keresés a következő szerint
Cím, város vagy irányítószám
Autó
  • Autó
  • Motorkerékpár
Saját tartózkodási hely
Keresés
Magyarország 5 legnagyobb városa
Nem támogatott webböngészőt használ
Olyan böngészőt használ, amit ez a webhely nem támogat. Ez azt jelenti, hogy vannak olyan funkciók, amelyek esetleg nem működnek rendeltetésszerűen. Ez furcsa eredményekhez vezethet böngészés közben. A webhely teljes mértékű kihasználása érdekében használja, frissítse vagy telepítse a következő böngészők egyikét