4w rt tire michelin pilot sport ev en product in context 1 nosignature 16 slash 9

Az elektromos autóhoz speciális gumiabroncs való?

Tippek és tanácsok: személyautó, SUV és kishaszongépjármű abroncsok

Minden, amit villanyautóhoz való autógumiról tudni érdemes: miben különbözik a hagyományos járművekre szerelt abroncsoktól, a megfelelő gumik hogyan növelik a hatótávolságot, illetve csökkentik az energiafelhasználást, milyen lesz a vezetési élmény? 

Miért kell, hogy másmilyenek legyenek az elektromos autó gumiabroncsok? 

Az elektromos autók az akkumulátoroktól nehezebbek, ezért olyan abroncsokra van szükségük, amelyek elbírják a nagyobb súlyt. Az elektromos autó akkumulátora az energiát tárolja, az elektromos motor pedig azonnali nyomatékot és erőátvitelt biztosít a jármű számára (méghozzá hangtalanul: az utastérben nem hallatszik semmi!). Amint a villanyautó a gázpedáljára rálépünk, a motor azonnal a teljesítmény 100%-át adja. Ez azt jelenti, hogy a súly sokkal intenzívebben hat járművünkre, mint egy belsőégésű autó esetében. És ez hatással van a gumiabroncsok kopására és elhasználódására is.

A Michelin az elektromos autó gumiabroncsokat úgy tervezi, hogy mindezt figyelembe veszi, az abroncsok szerkezetét és anyagösszetételét ehhez igazítja.

Az elektromos autó gumiabroncsok másban is eltérnek a normál gumiabroncsoktól, méghozzá a gördülési zaj teljesítményben. A villanyautónak ugye nincs hangja… ezért a szokásos motorzaj nélkül az abroncs gördülési zaja sokkal jobban érezhető egy elektromos autóban. A gyártóknak tehát sokkal csendesebb gumiabroncsokat kell gyártaniuk -- hogy az utastérben érzékelhető zaj ne legyen zavaró.

Hogyan javítják a hatótávolságot az elektromos autó gumiabroncsok?  

liv mich pilotsportev closeup master v04 njo

Ha elektromos autóra való gumiabroncsokat szerelünk autónkra, optimális hatótávot érhetünk el.

Hogyan segítenek a gumiabroncsok, hogy nagyobb legyen a hatótávunk? Tudjuk, hogy a tárgyak mozgatásához energiára van szükség. A tárgy által felvett energia és az elmozdulása során hasznosuló energia azonban nem egyenlő nagyságú, mert a tárgy közben súrlódik a talajon. Az abroncs esetében ezt gördülési ellenállásnak nevezzük.

Az abroncsgyártók egyik célja ennek az energiaveszteségnek a minimalizálása az minél nagyobb energiahatékonyság elérése, illetve a szükségtelen energiafogyasztás csökkentése érdekében. Az elektromos járművek esetében ez azt jelenti, hogy minél több a hasznosítható energia, annál nagyobb hatótávval rendelkezik a járművünk!

A gumiabroncsaink kiválasztásakor nézzük meg a gumiabroncs címkéjét, válasszuk a legalacsonyabb gördülési ellenállás teljesítményt nyújtó terméket, hogy hosszabb ideig vezethessünk egyetlen feltöltéssel!

Az elektromos járművek jobban koptatják a gumikat?

A hagyományos, belső égésű motoros autókhoz képest az elektromos autók esetében a legnagyobb tényező az ehhez a speciális motortípushoz kapcsolódó dinamikus erőátvitel és fékezőnyomaték. Ez az abroncsgyártók számára óriási kihívást jelent, mert a tömeg és a nyomaték növekedése nagyobb oldalsó merevséget, nagyobb kanyarmerevségű gumiabroncsokat igényel, hogy az autónk úttartása meggyőzően stabil megmaradjon, illetve hogy kellően jó tapadás alakulhasson ki, és hatékonyan gyorsuljon járművünk, a futónk pedig hosszú élettartamú, meggyőzően kopásálló legyen. 

Az elektromos sportautóknál fontos kérdés még az akkumulátor súlya. Ha erős villanymotorja van, akkor nagy akkumulátorral kell rendelkeznie, ami pedig többletsúlyt eredményez. Egy elektromos sportautó akkumulátorának átlagos tömege 400 kg.

Manapság az autógyártók kétféle elektromos járművet kínálnak:

  • hagyományos felépítmény elektromos motorral
  • új felépítmény elektromos motorral

 

A hagyományos, utólag felszerelt járműveknél általában nem változik a gumiabroncsok mérete a robbanómotoros változathoz képest. A kopás ezért gyorsabb, mint a belső égésű változat esetében.

Az új tervezésű elektromos autóknál az össztömeget és a nyomatékot már a tervezés során figyelembe veszik, a gumiabroncsok méretét ehhez állítják, és általában meglehetősen nagyobbak, mint a hasonló, de belső égésű motorral szerelt modelleké. A kopás ebben az esetben a belső égésű modellhez hasonlóan lassabb.

Miért vannak különböző gumiabroncsok az elektromos járművekhez?

Nagyon fontos, hogy a járművünk típusának megfelelő autógumit válasszuk villanyautónkhoz. A gumiabroncsoknak különböző vezetési igényeknek kell megfelelniük. A sportautó vezetője hatékony gyorsulásra, nagy nyomatékátvitelre és érzékeny kormányozhatóságra vágyik. A családi vagy városi autó sofőrje inkább a biztonságot és a kényelmet keresi.

A Michelin két specifikus autógumit kínál villanyautóhoz: MICHELIN Pilot Sport EV és MICHELIN e.PRIMACY. A különböző abroncsok a tipikus elvárásoknak megfelelően különböző teljesítménymixet kínálnak.

Hogyan hosszabbíthatom meg elektromos autó gumiabroncsaim élettartamát?

4w rt tire michelin pilot sport ev en product in use nosignature 16 slash 9

Mint a többi abroncs esetében, itt is kétféleképpen kímélhetjük, illetve optimalizálhatjuk az elektromos autó gumiabroncsok élettartamát: szakszerű karbantartással és megfelelő vezetési stílussal.

A villanyautó gumiabroncsok karbantartásához tartozik a nyomás, a futóműbeállítás és a kopás ellenőrzése. Az ilyen típusú abroncsok hajlamosak féloldalasan, a villanyautó kerék belső részén kopni, ezért ezt rendszeresen ellenőriznünk kell. A nyomást mindig a szállított tehernek megfelelően állítsuk be.

De honnan tudhatom, mekkora az ideális gumiabroncsnyomást? Mi sem egyszerűbb! Az autókban rendszerint megtalálható a gyártói ajánlásokat tartalmazó nyomástáblázat: egy matrica vagy adattábla, amelyről a terhelésnek megfelelően javasolt nyomásértékek vannak feltüntetve.

A környezettudatos vezetés egy olyan kifejezés, amelyet manapság egyre többször hangzik el, és nem alaptalanul! Az energiafogyasztás csökkentéséhez megfelelő vezetési stílussal nem csupán maximalizálható az elektromos járművek hatótávja, hanem az abroncsok minősége és teljesítménye is optimalizálható.

Összefoglalva: a vezetési stílus különösen fontos ebből a szempontból. Használjunk mérsékelt gyorsítást és gyengéd, regeneratív fékezést. Óvatosan vegyük be a kanyarokat! A járművezető a viselkedésével teheti a legtöbbet járműve hatótávolságának és az elektromos autó gumiabroncsok élettartamának növeléséért. 

Összegzésül: bár mindig jó ötlet elektromos autónkra speciális villanyautóra tervezett abroncsokat szerelni, jó, ha tudjuk, hogy a nem specifikusan elektromos járművekre készült Michelin abroncsok az elektromos járművek esetében is nagyon hatékonyak! Forduljon bizalommal abroncskereskedőjéhez, vagy keressen a Michelin abroncskereső segítségével az autójához és a vezetési stílusához illő gumiabroncsot! 

JOGI NYILATKOZATOK

(1) Utastérben érzékelhető zajszint mérése, 2016; KIA Cadenza modellre szerelt, 245/45 R19 méretű abroncsok. Mért zajszint: 170-230Hz közötti tartományban. Az eredmények a jármű, a felszerelt abroncs típusa és mérete, a sebesség és az útviszonyok függvényében változnak.

 

(2) -  A MICHELIN e.PRIMACY termék kategóriája: prémium nyári abroncs, a konkurens termékei pl.: az utánpótláspiacra készült CONTINENTAL, GOODYEAR, BRIDGESTONE, PIRELLI és DUNLOP abroncsok, vagyis olyan abroncsok, amelyek nem gyári (OE, elsőszerelői) abroncsok (ill. a különböző járműkonstruktőrök esetleges speciális igényeinek megfelelően készültek), és megvásárolhatók a standard abroncskereskedésekben.

 

(3) - Belső gördülési ellenállás tanulmány, 2020 október; 255/45 R19 méretű MICHELIN Pilot Sport EV (6,7kg/t), ill. MICHELIN Pilot Sport 4 SUV (8.8kg/t) abroncsok összehasonlító vizsgálata. Egy 2151kg tömegű, 540 km hatótávval rendelkező elektromos autó esetében a 2,1kg/t különbség több mint 60 további megtehető kilométert, azaz több mint 10%-os hatótáv-növekedést jelent.

Nem támogatott webböngészőt használ
Olyan böngészőt használ, amit ez a webhely nem támogat. Ez azt jelenti, hogy vannak olyan funkciók, amelyek esetleg nem működnek rendeltetésszerűen. Ez furcsa eredményekhez vezethet böngészés közben. A webhely teljes mértékű kihasználása érdekében használja, frissítse vagy telepítse a következő böngészők egyikét