4w 483 tire michelin e primacy en product in context 1 nosignature 16 slash 9

Hogyan választható ki a megfelelő autógumi villanyautóhoz

Tippek és tanácsok: személyautó, SUV és kishaszongépjármű abroncsok

Amikor az elektromos autóra kell abroncsot választanunk, jó ha tudjuk, mi a különbség a villanyautóhoz való abroncs és a belső égésű motoros autók gumiabroncsa között. Nézzük, milyen titkokat rejtenek az elektromos autó abroncsok, hogyan fejlesztik őket. A fekete gumikarikában sokkal több van, mint gondolnánk.

A villanyautóhoz ugyanolyan abroncs kell, mint a belső égésű motorral hajtott autókra?

Az elektromos járművek és a hagyományos belső égésű motorok gyakran ugyanúgy néznek ki, és akár ugyanazokkal a gumikkal is használhatók! A villanyautó előnyeinek mind jobb kihasználhatósága érdekében a Michelin olyan gumiabroncsokat is fejleszt és gyárt, amelyeket kifejezetten az elektromos járművek sajátosságaihoz igazít. Érdemes azonban tudnunk, hogy bármelyik gumiabroncscsaládunk alkalmas elektromos járművek felszerelésére, még akkor is, ha a MICHELIN Pilot Sport EV és a MICHELIN e.Primacy kifejezetten villanyautókhoz lett kifejlesztve.

A kifejezetten elektromos járműre tervezett gumiabroncsokkal szerelt villanyautónál a hatótáv és az utastérben tapasztalható kifejezetten alacsony zajszint a leginkább feltűnő jellegzetesség. Az elektromos motor a gázpedál lenyomásával egyidejűleg 100%-os teljesítményre és erőátvitelre képes, míg a belső égésű motoros járműveknél a motort “be kell melegíteni”, fokozatosan éri el az optimális teljesítményt. Ez azt jelenti, hogy villanyautónál az erőátvitel sokkal intenzívebb, mint egy belsőégésű járműnél.

Az elektromos és az belső égésű motorral hajtott autók közötti különbségek természetesen a gumiabroncsok kialakítására is hatással van. Az elektromos járművek teljesítményének mind hatékonyabb kihasználhatósága érdekében a Michelin kifejezetten elektromos járművekre tervezett gumiabroncsai némileg eltérnek a hagyományos abroncsoktól. Optimális hatótáv, zajszint, illetve élettartam mellett magas szintű biztonsági teljesítményt és vezetési élményt nyújtanak. 

Minden típusú villanyautóhoz megfelel ugyanaz az abroncs?

4w 461 tire michelin crossclimate 2 en us product in context dry no signature 16 slash 9

A belső égésű motorral hajtott autókhoz hasonlóan az elektromos járműveknél sincs egy mindenre alkalmas megoldás. Minden az autó rendeltetésén múlik. A Michelin a gumiabroncsait kifejezetten a felhasználási módnak megfelelően tervezi. A gumiabroncsoknak különböző vezetési igényekre kell megoldást nyújtaniuk -- csakúgy, mint minden más típusú autó esetében.

Egy sportautó sofőrje például egészen más elvárásokat támaszt járművével szemben, mint egy városi kompakt autóé. A sportos sofőr nagy pontos kormányozhatóságot vár el. Azért vásárolunk sportautót, mert pontosan ezt a magas szintű reakciókészséget szeretnénk érezni a volánnál ülve. A vezetési élményért. Ugyanez a helyzet az elektromos sportautók esetében is: az elektromos sportautóra készült abroncsnak meggyőzően kell egyesítenie magában az elektromos jármű műszaki sajátosságaira és a sportos vezetési igényre, pontos kormányozhatósági elvárásra adott válaszokat. 

Az elektromos sportautó gumiabronccsal szembeni elvárások

Sok kutató-fejlesztő munka abban, hogy a sportautó gumiabroncs ilyen élményhez képes juttatni felhasználóját. A lomha, kevésbé merev és reaktív gumiabroncs, amely nem illik a jármű jellegéhez, az egész vezetési élményre hatással van: elvész a sportos jelleg, az autónk nem képes az elvárható élményt nyújtani, ezért olyan sportautó gumiabroncsra van szükség amelyet kifejezetten elektromos járművekhez terveztek.

Az elektromos sportautók erőteljes villanymotorral rendelkeznek, amely azonnali nyomatékot és azonnali gyorsulást biztosít. Az ilyen motorok üzemanyag-ellátásához erős akkumulátorra van szükség, ami pedig többletsúlyt eredményez. Egy elektromos sportautó akkumulátorának átlagos tömege 400 kg. Ekkora súly és teljesítmény mellett jó, ha tudjuk uralni járművünket, és tudunk figyelni rá, hogy a plusz terhelés miatt nagy igénybevételnek kitett akkumulátorunk energiáját minél hatékonyabban használjuk fel, azaz a hatótáv minél nagyobb legyen. A kihívás tehát leginkább az, hogy elérjük azt a kényes egyensúlyi állapotot, ahol a pontos úttartás és kormányozhatóság, a lehető legsportosabb vezetési élmény még nincs túl hátrányos hatással az autónk hatótávjára -- amelyre egyébként is hátrányosan hat a megnövekedett össztömeg.

Honnan tudhatom, milyen gumikat szereljek fel az elektromos autómra?

A MICHELIN Pilot Sport EV abroncsot úgy tervezték, hogy megfeleljen az elektromos sportjárművek által támasztott nagyon specifikus teljesítménykövetelményeknek.

A MICHELIN Pilot Sport EV abroncs megnövelt kanyarmerevsége az elektromos sportautó úttartását és kormányozhatóságát is a belső égésű motorral hatott autóknál szokásos szinten biztosítja: 15%-kal megnövelt kanyarmerevséggel(1) kompenzálja a tömegnövekedést.
A MICHELIN Pilot Sport EV abronccsal további 60 km-es hatótáv (2) érhető el, miközben az észlelt zajszint 20%-kal alacsonyabb (3), kiváló élettartama révén pedig hosszabb ideig élvezhető a sportos vezetési élmény. 

MICHELIN Pilot Sport EV tire: Electrified road control, made to last | Michelin

liv mich eprimacy close up master v03 njo 2

Városi autókhoz, illetve egyéb prémium és középkategóriás járművekhez válassza a MICHELIN e.Primacy gumiabroncsokat, a márka első környezettudatos tervezésű abroncsait. A MICHELIN e.Primacy gumiabroncs fontos előrelépést jelent a környezetkímélő abroncsok történetében. A MICHELIN e.Primacy a prémium abroncsok között gördülési ellenállás tekintetében a legjobb eredményeket éri el (4) (5).

Elektromos járműre szerelve a MICHELIN E.Primacy abroncs akár 7%-kal is növelheti a hatótávot (6). Nedves tapadás és élettartam teljesítménye szintén magas színvonalú(7)(8), biztonsági teljesítménye meggyőző.

A Michelin konstruktőri homologizációval rendelkező, speciális jelölésű gumiabroncsokat is fejleszt olyan elektromos járműgyártókkal, mint a Mercedes-AMG, Porsche vagy a Tesla. A speciális jelöléssel rendelkező abroncs azt jelenti, hogy az autógyártó összes követelményét teljesítették -- ez az elektromos autó gumiabroncsok esetében is érvényes.

A Michelinnél gumiabroncsok széles választékát adaptáljuk kifejezetten az elektromos járműmodellek. Az ilyen abroncsokat az oldalfalukon található speciális jelölésről ismerheti fel. 

New MICHELIN e.PRIMACY Tyre - Eco-responsible, made to last

JOGI NYILATKOZATOK

MICHELIN Pilot Sport EV

(1) Kanyarodási merevség belső vizsgálata vizsgálópadon, 2020 október, 255/45 R19 méretű MICHELIN Pilot Sport EV és MICHELIN Pilot Sport 4 SUV abroncsok összehasonlító vizsgálata.

(2) Nagyobb hatótáv nagy teljesítményű elektromos autóval – Gördülési ellenállás belső vizsgálata, 2020 október, 255/45 R19 méretű MICHELIN Pilot Sport EV (6,7 kg/t) és MICHELIN Pilot Sport 4 SUV (8,8 kg/t) abroncsok összehasonlító vizsgálata. Egy 2151kg tömegű, 540 km hatótávval rendelkező elektromos autó esetében a 2,1kg/t különbség több mint 60 további megtehető kilométert, azaz több mint 10%-os hatótáv-növekedést jelent.

(3) - Utastérben érzékelhető zajszint mérése, 2016; KIA Cadenza modellre szerelt, 245/45 R19 méretű abroncsok. Mért zajszint: 170-230Hz közötti tartományban. Az eredmények a jármű, a felszerelt abroncs típusa és mérete, a sebesség és az útviszonyok függvényében változnak.

 

MICHELIN e·Primacy

(4) Gördülési ellenállás teszt - A Michelin megbízásából az Applus Idiada által végzett gépi gördülési ellenállás tesztek eredménye alapján; 2020 június (új abroncsokkal végzett tesztek), és 2020 augusztus (2mm profilmagasságig koptatógéppel koptatott futójú abroncsok),  205/55 R16 91V méretű MICHELIN e.PRIMACY (új: 5,58kg/t & kopott: 5,13kg/t), illetve MICHELIN PRIMACY 4 (új: 7,74kg/t & kopott: 6,25kg/t) ; BRIDGESTONE TURANZA T005 (új: 7,17kg/t & kopott: 5,81kg/t);  CONTINENTAL ECOCONTACT 6 (új: 6,39kg/t & kopott: 5,49kg/t) ; CONTINENTAL PREMIUM CONTACT 6 (új: 8,93kg/t & kopott: 6,94kg/t) ; DUNLOP BLURESPONSE (új: 7,97kg/t & kopott: 5,54kg/t) ; GOODYEAR EFFICIENT GRIP 2 (új: 7,01kg/t & kopott: 5,38kg/t) ; PIRELLI CINTURATO P7 BLUE (új: 6,96kg/t & kopott: 6,30kg/t) és PIRELLI CINTURATO P7 (új: 8,79kg/t & kopott: 6,97kg/t) abroncsok összehasonlítása.

 

(5)  A MICHELIN e.PRIMACY termék kategóriája: prémium nyári abroncs, a konkurens termékei pl.: az utánpótláspiacra készült CONTINENTAL, GOODYEAR,BRIDGESTONE, PIRELLI és DUNLOP abroncsok, vagyis olyan abroncsok, amelyek nem a különböző járműkonstruktőrök esetleges speciális igényeinek megfelelően készültek, és megvásárolhatók a standard abroncskereskedésekben.

 

(6) Megnövekedett hatótáv és alacsonyabb CO2-kibocsátás - A tesztek során az új MICHELIN e.PRIMACY abroncsnál a konkurens termékekhez képest átlagban 2kg/t-val kisebb gördülési ellenállást mértek, ami akár 0,21l/100km fogyasztáscsökkenésnek felel meg, azaz mintegy 5g-mal kevesebb CO2 kibocsátásának VW Golf 7 1.5 TSI modell esetében, VW e.Golf modell esetében pedig mintegy 7%-os hatótávnövekedést jelent.

 

(7) Élettartam - A Michelin megbízásából a DEKRA TEST CENTER által végzett élettartam tesztek eredménye alapján; 2020 június-július, VW Golf 7 modellre szerelt 205/55  R16 91V méretű abroncsok összehasonlító vizsgálata. Vizsgált termékek: MICHELIN e.PRIMACY (100%), illetve MICHELIN Primacy 4 (102,1%); Élettartam tesztelés: 14.460 km valós futás (D50) + 1,6 mm profilmagasságig becslés. Az ADAC nyári abroncs összehasonlító teszt nyertes terméke; Ford Kuga modellre szerelt 235/55 R17 méretű abroncs vizsgálata, 2020, ADAC:  A Michelin Primacy 4 a 12 vizsgált termék közül összesítésben első helyet ért el (nedves, ill. száraz tapadás, zajszint, kopásállóság, fogyasztás). A Michelin Primacy 4 tesztgyőztesként az alábbi jellemzést kapta: "Nagyon kiegyensúlyozott teljesítmény, nedves tapadás teszteken kimagaslóan jó, kiemelkedő élettartam, nagyon jó száraz tapadás teljesítmény” - Kopásállóság tekintetében 1,0 helyezés.

 

(8) - Nedves tapadás - a MICHELIN e.PRIMACY nedves tapadás teljesítménykategóriában "B" minősítéssel rendelkezik.

Nem támogatott webböngészőt használ
Olyan böngészőt használ, amit ez a webhely nem támogat. Ez azt jelenti, hogy vannak olyan funkciók, amelyek esetleg nem működnek rendeltetésszerűen. Ez furcsa eredményekhez vezethet böngészés közben. A webhely teljes mértékű kihasználása érdekében használja, frissítse vagy telepítse a következő böngészők egyikét