VINTERDÆK ELLER HELÅRSDÆK – HVAD ER BEDST

Mi a megfelelő nyomás téli gumiknál?

Tippek és tanácsok: személyautó, SUV és kishaszongépjármű abroncsok

Az abroncs karbantartása, de legfőképp a megfelelő üzemi nyomáson tartása a legfontosabb tényező a biztonságos közlekedés szempontjából.

Olvassa el a téli abroncs nyomására vonatkozó tanácsainkat!

Mikor kell ellenőriznem az abroncsnyomást?

Idővel az abroncs veszít a nyomásából, ez természetes fizikai jelenség. Ezért kell időnként (mi a havi ellenőrzést javasoljuk) ellenőrizni az abroncsnyomást, és szükség esetén beállítani a megfelelő értékre (ez minden gumira igaz: téli, nyári vagy négyévszakos abroncsra egyaránt). A rendszeres ellenőrzés során kiderül az is, ha rendellenes módon veszít a nyomásból az egyik abroncs, amiből valamilyen sérülésre lehet következtetni. 

Hosszabb út vagy a jármű nagyobb terhelése előtt szintén érdemes leellenőrizni az abroncsnyomást. Ne feledje: a gumit lehetőség szerint hideg állapotban (esetleg legfeljebb 3 km megtétele után) célszerű ellenőrizni. 

Auto Edito voiture edito article topic8 pression pneus hiver max Tips and Advice

Állítsa be a gumiabroncs nyomását télen

A téli hőmérséklet közvetlen hatással van a gumiabroncsokra: amikor a hőmérséklet csökken, a gumiabroncsok nyomása is csökken.

A szükséges beállítások elvégzése érdekében havonta egyszer ellenőrizze a gumiabroncsok nyomását.

Téli gumik: Ügyeljen a nyomás megfelelő beállítására!


Mindig azt javasoljuk, hogy ellenőrizze és módosítsa a gumiabroncs nyomását a külső külső hőmérsékleten.

Ha belül fel kell fújnia a levegőt, akkor ezt követően hagyja kint a járművet, hogy akklimatizálódjon, és ellenőrizze, hogy a nyomás megfelelő -e a jármű vezetése előtt. 

michelin pression calul
Auto Background equipements speciaux Tips and Advice

A legfontosabb tudnivalók téli vezetéshez

Fontos, hogy a gyártó által megadott nyomásértékek alapján állítsuk be a téli abroncs nyomását. A nyomástáblázatokat az alábbi helyen találhatja meg : 

  • az autó küszöblemezén vagy az üzemanyagtöltő ajtaján;
  • az autó felhasználói kézikönyvében;
  • a gyártó által kiadott tájékoztató anyagokban vagy autós szakkönyvekben.


Az alulfújt (alacsony üzemi nyomású) vagy túlfújt (túl magas üzemi nyomású) abroncsok hátrányosan befolyásolják a jármű kormányozhatóságát és úttartását, a futófelület nem egyenletesen kopik. A rendszeres nyomásellenőrzés segít a kopás minimalizálásában is.

További cikkek, amelyek még érdekelhetik

A megjelent cikk(ek) célja, hogy iránymutatásként szolgáljanak az abroncsválasztás során, illetőleg, hogy a tudomány, a technika, a teszteredmények és a Michelin tapasztalatai alapján időszerű és pontos tájékoztatást nyújtsanak az olvasóknak. Ha arról értesülünk, hogy hibás vagy pontatlan információk szerepelnek a cikk(ek)ben, igyekezni fogunk kijavítani ezeket. Mindazonáltal a Michelin semmiféle felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a cikkekben közzétett információk tekintetében, mely információ kivétel nélkül általános jellegűek, és nem feltétlenül teljesek, pontosak vagy az olvasás időpontjában naprakészek, továbbá nem minősülnek jogi vagy szaktanácsnak.

Nem támogatott webböngészőt használ
Olyan böngészőt használ, amit ez a webhely nem támogat. Ez azt jelenti, hogy vannak olyan funkciók, amelyek esetleg nem működnek rendeltetésszerűen. Ez furcsa eredményekhez vezethet böngészés közben. A webhely teljes mértékű kihasználása érdekében használja, frissítse vagy telepítse a következő böngészők egyikét