VINTERDÆK ELLER HELÅRSDÆK – HVAD ER BEDST
Téli abroncs: a MICHELIN segít kiválasztani Önnek a legmegfelelőbb téli SUV abroncsot
Tippek és tanácsok: személyautó, SUV és kishaszongépjármű abroncsok

Miért érdemes az összkerékhajtású járművekre téli abroncsot szerelni?

A téli időszakban változatos állapotú utakkal, különböző időjrási helyzetekkel találhatjuk szemben magunkat: bármikor eshet, havazhat vagy jegesre fagy az összetömörödött hó, megfagy az úttest felületén lévő vízréteg. A biztonságos közlekedéshez célszerű az ilyen, télies útviszonyokra, csúszós, fagyos utakra kifejlesztett abroncsot használni - ez érvényes a szabadidőautók, városi terepjárók, összkerékhajtású autók esetében is. Az összkerékhajtás ellenére ezek a nehezebb felépítményű, robusztus járművek is hosszabb idő alatt tudnak csak fékezni nedves, havas vagy jeges úton, ha nyári abronccsal vannak szerelve. A téli gumi jobb tapadást biztosít, pontosabb a jármű kormányzása, jobb az úttartása, és a nyári gumihoz képest rövidebb idő alatt fékez le. 

Az összkerékhajtású járművekre készült téli abroncsok jobb tapadási tulajdonságokkal bírnak a csúszós úton, így a jármű vezetője mindvégig ura marad a helyzetnek. Ne feledje: a megoldás akkor igazán hatékony, ha mind a négy kerékre téli abroncsot szereltet, még akkor is ha az Ön autója a legtöbb modellhez hasonlóan összkeréhajtású. 

Összkerékhajtású vagy SUV esetében nem lehet eltekinteni a téli gumi használatától?

Akár első-, hátsó- vagy összkerékhajtású SUV modellje van, minden esetben azt javasoljuk, hogy télen téli abronccsal használja. Az összkerékhajtású jármű ugyan jól teljesít havas terepen, de nem mindig jár behavazott utakkal a téli idő: a 3PMSF minősítésű téli abroncs vagy 3PMSF minősítésű négyévszakos abroncs jeges úton összehasonlíthatatlanul jobb teljesítményt nyújt.

Nyári gumival valószínűleg a hegymenet sem okoz különösebb gondot télen. A lejtőn azonban már nem vesszük hasznát a remek erőátviteli tulajdonságnak: a súlyos felépítmény biztonságos mozgatásához már téli gumira lesz szükség. 

Mennyibe kerül az összkerékhajtású/4x4 vagy SUV modellekre való téli gumi?

A szabadidőautóra, városi terepjáróra vagy összkerékhajtású autóra téli abroncsot venni mindenképpen megéri - a jármű és a benne ülők biztonsága múlhat rajta. A pénztárcánknak és téli vezetési szokásainknak leginkább legmegfelelő abroncsot nem lesz nehéz megtalálni a kínálatból. Magashegyi vagy terepvezetésre, illetve a város átautózására télen is érdemes a megfelelő abronccsal nekivágni. 

A kevésbé havas térségekben a négyévszakos gumi használata lehet a tökéletes megoldás a csúszós és nedves útszakaszokra. A 27 méretben kapható Latitude Tour HP kiváló teljesítményt nyújt, versenyképes áron. A hóval borított magashegyi utakon jól jön az összkerékhajtás. A Michelin Evergrip önregeneráló futóval készült Alpin 6 abroncs jó ár/érték arányt képvisel. Ez a gumi remek teljesítményt nyújt havas fékhatás és gyorsulás tekintetében, különösen lejtőn/emelkedőn. 

A megjelent cikk(ek) célja, hogy iránymutatásként szolgáljanak az abroncsválasztás során, illetőleg, hogy a tudomány, a technika, a teszteredmények és a Michelin tapasztalatai alapján időszerű és pontos tájékoztatást nyújtsanak az olvasóknak. Ha arról értesülünk, hogy hibás vagy pontatlan információk szerepelnek a cikk(ek)ben, igyekezni fogunk kijavítani ezeket. Mindazonáltal a Michelin semmiféle felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a cikkekben közzétett információk tekintetében, mely információ kivétel nélkül általános jellegűek, és nem feltétlenül teljesek, pontosak vagy az olvasás időpontjában naprakészek, továbbá nem minősülnek jogi vagy szaktanácsnak.

Nem támogatott webböngészőt használ
Olyan böngészőt használ, amit ez a webhely nem támogat. Ez azt jelenti, hogy vannak olyan funkciók, amelyek esetleg nem működnek rendeltetésszerűen. Ez furcsa eredményekhez vezethet böngészés közben. A webhely teljes mértékű kihasználása érdekében használja, frissítse vagy telepítse a következő böngészők egyikét