VINTERDÆK ELLER HELÅRSDÆK – HVAD ER BEDST

Hólánc: Mikor kell, hogyan használjam?

Tippek és tanácsok: személyautó, SUV és kishaszongépjármű abroncsok

A téli időszakban veszélyes és váratlan helyzetekkel kellhet szembenéznünk az utakon. Az útfelület hol száraz, hol nedves, hol havas vagy jeges - gyakran egyetlen napra mindenből kijut. Latyakos, havas és jeges útszakaszokon hasznos lehet a hólánc használata. Ismerkedjen meg Ön is ezzel hasznos eszközzel!

Mikor kell felszerelni a hóláncot?

1 - Amikor azt a szabályozás előírja

 

Egyes helyeken, különösen magas hegyekben, sípályákhoz vezető utakon az érvényes szabályozás előírhatja a hólánc használatát. Magyarországon ezt a hólánc használata kötelező jelzőtábla írja elő.

guide ue regulations

2 - Ha nyári abroncs van az autóján

panneau b26

photo credits: Stéphane DUCLET

Noha a nyári abroncs nem megfelelő megoldás a  7°C-nál alacsonyabb hőméresékleten való használatra, sokan egész évben nyári gumit használnak. Ilyenkor elengedhetetlen a hólánc használata havas útszakaszokon! 
Fontos tudnunk azt is, hogy a hólánc használatával bizonyos korlátozásokat is be kell tartanunk:

Nem kifejezetten jó élmény, amikor hidegben és/vagy sötétben, egy forgalmas út szélén kell felszerelnünk. A legtöbben ezért az utolsó pillanatig halogatják a hólánc felszerelését, de sajnos így szinte egészen biztosan veszélynek teszik ki magukat addigra: egy ideje már nem a megfelelő tapadással és vonóerővel, nem biztonságos körülmények között vezetnek, mire felkerül a hólánc az autójukra.  
Magyarországon a hólánccal legfeljebb 50 km/h sebességgel lehet haladni.  
Közlekedésbiztonsági okokból és a felszerelés megóvása érdekében azonnal le kell szerelni a hóláncot az autóról, ha az úton már nincs hó.  
A hólánc használatával járó kellemetlenségek elkerülése érdekében azt javasoljuk, hogy mindig az időjárásnak megfelelő abronccsal, téli vagy négyévszakos abronccsal induljunk útnak.

3 - Tegyen fel hóláncot, ha téli vagy szezonális gumiabroncsa van

A nyári abronccsal ellentétben a téli és négyévszakos gumikat a télies időben való használatra fejlesztették ki. Gumikeverékük még hideg időben is kellően lágy marad, nagyobb profilmélységük pedig a hideg és nedves, havas útfelületen is meggyőző tapadást nyújt. A hólánc használata azonban még az ilyen abronccsal is elképzelhető szélsőségesen télies, havas vagy jeges útszakaszokon.  

Ügyeljünk a megfelelő típusú hólánc kiválasztására! A téli és négyévszakos gumik esetében a kompozit vagy fém hóláncok  használata célszerűbb, a textil hólánc vagy hózsák használatával ugyanis elvész az abroncs természetes havas tapadása. 

chaines neige michelin

Mi a különbség a  téli abroncs és a hóabroncs között?

A legfontosabb különbség a kinézetükben van: a hólánc egy olyan láncrendszer, amelyet a futófelületre feszítenek fel, míg a hózsák, vagy textil hólánc teljesen beborítja a kereket. A hólánc kiegészítő tapadást biztosít a futófelületnek, míg a hózsák textilje maga tapad az útfelülethez.  

A hólánc és a hózsák teljesítménye

Összetömörödött havon a két rendszer nagyjából egyforma teljesítményt nyújt, friss hóban és jégen azonban egyértelműen a hólánc a hatékonyabb megoldás. A hólánc ezenfelül ellenállóbb, és kevésbé kopik a letakarított utakon. A hózsákot ellenben egyszerűbb fel- és leszerelni.

A különböző típusú láncok

A 2000-es évekig csak fém hóláncot lehetett kapni. Az elmúlt tizenöt-húsz évben azonban - főleg a Michelin fejlesztéseinek köszönhetően - megjelentek a könnyebben kezelhető hózsákok (S.O.S Grip) és kompozit anyagból készült hóláncok (Michelin Easy Grip) is.

További tudnivalók hólánc termékeinkről: => https://fr.michelin-lifestyle.com/fr/promotions/snow-chains

bibendum

Milyen szabályozás van érvényben Európában a hóláncra vonatkozóan?

 

A hólánc használatát illetően minden ország a saját hatáskörében dönt. A szabályozás kitér a használható hólánc típusára (például Németországban és Ausztriában csak fémből készült hólánc használható) és a használat egyéb körülményeire.      
                                            
Az alábbi táblázatban a különböző európai országokban érvényes szabályokat ismertetjük.

 

shutterstock 92325316

* ez változhat. Kérjük, mindig ellenőrizze az aktuális helyi jogszabályokat.

carousel produit x ice north

Bármelyik járműre lehet hóláncot szerelni?

 

A legtöbb járműre lehet klasszikus vagy standard hóláncot szerelni, de vannak csak speciális hólánctípussal szerelhető járművek is. Az ilyen modelleknek általában kisebb kerékjáratuk van, ezért a standard hólánc felszerelésével kárt tennénk magában a járműben. Ebben az esetben textil hóláncot, ún. hózsákot vagy kompozit anyagból készült, esetleg oldalsó hóláncot kell felszerelnünk.  

A hólánc megvásárlásához ismernünk kell a járműmodellt és az abroncsméretet.  

A jármű meghajtását is figyelembe kell vennünk. Elsőkerék-hajtású járművek esetében az első kerekekre, míg hátsókerék-hajtású modelleknél mind a négy kerékre fel kell szerelni a hóláncot a megfelelő  vonóerő (hátsó kerekek) és tapadás (első kerekek) eléréséhez. Az összkerék-meghajtású járműveknél szintén mind a négy kerékre hóláncot kell tenni.

A megjelent cikk(ek) célja, hogy iránymutatásként szolgáljanak az abroncsválasztás során, illetőleg, hogy a tudomány, a technika, a teszteredmények és a Michelin tapasztalatai alapján időszerű és pontos tájékoztatást nyújtsanak az olvasóknak. Ha arról értesülünk, hogy hibás vagy pontatlan információk szerepelnek a cikk(ek)ben, igyekezni fogunk kijavítani ezeket. Mindazonáltal a Michelin semmiféle felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a cikkekben közzétett információk tekintetében, mely információ kivétel nélkül általános jellegűek, és nem feltétlenül teljesek, pontosak vagy az olvasás időpontjában naprakészek, továbbá nem minősülnek jogi vagy szaktanácsnak.

Nem támogatott webböngészőt használ
Olyan böngészőt használ, amit ez a webhely nem támogat. Ez azt jelenti, hogy vannak olyan funkciók, amelyek esetleg nem működnek rendeltetésszerűen. Ez furcsa eredményekhez vezethet böngészés közben. A webhely teljes mértékű kihasználása érdekében használja, frissítse vagy telepítse a következő böngészők egyikét