4w 238 tire michelin pilot sport 4 en us product in context signature 16 slash 9

Milyen abroncsok a defekttűrő abroncsok?

Tippek és tanácsok: személyautó, SUV és kishaszongépjármű abroncsok

Runflat vagy run flat gumiabroncs, RFT abroncs, defekttűrő abroncs, defektálló abroncs, önhordó abroncs, kiterjesztett mobilitású abroncs, nulla nyomású gumiabroncs, ZP, EMT, SST, ROF, BSR, ... Lehet, hogy találkozott már e kifejezések valamelyikével, de nem igazán tudja, mit jelent. A „run-flat” technológiát már több éve elsősorban a sport- és prémiumkategóriás járműveknél alkalmazzák a hirtelen defekt (durrdefekt) okozta balesetek elleni megoldásként.

Olvasson tovább, cikkünkből most mindent megtudhat.

Hogyan működnek a defekttűrő abroncsok?

A „run flat” abroncsot megerősített oldalfallal tervezték, hogy elbírja a jármű súlyát, illetve lehetővé tegye, hogy az autónk a nyomás elvesztése után is a biztonságosan közlekedhessen tovább.

00054481 hd

A gumiabroncs kellően stabil marad egy ideig, ami azt jelenti, hogy defekt esetén nem kell az út szélén félreállnunk -- szerelni vagy a segítséget megvárni --, hanem a defektes abroncsunkon elgurulhatunk a legközelebbi gumis műhelyig.

Honnan ismerem fel a defekttűrő abroncsot?

Az autósok az abroncsok oldalfalán lévő méretkódok alapján meg tudják állapítani, hogy defekttűrő-e egy gumiabroncs, vagy sem.

marquage zp 02

A defekttűrő abroncsok jelölése gyártótól függően változik.

A MICHELIN által gyártott defekttűrő abroncsokon „ZP” vagy „EMT” kód található:

- ZP (Zero Pressure) nulla nyomás

- EMT (Extended Mobility Tyre) kiterjesztett mobilitású abroncs

Buying puncture-proof tyres gives you more comfort and peace of mind. In practice, you no longer need to change a flat tyre at the roadside. However, it is important to understand that you cannot ignore the puncture and continue to drive for a long time. An imminent visit to a garage or tyre fitting center is imperative.

Mi a teendő gyors nyomáscsökkenés esetén?

Defekttűrő abroncsokkal még legfeljebb 80 kilométert tehetünk meg, akár 80 km/ó-s sebességgel is.

A számok valójában az abroncs profiljától és a gyártóktól függően változhatnak. Konkrétan a megtehető távolság a jármű terhelésétől, az időjárási és útviszonyoktól fog függni.

4w 238 tire michelin pilot sport 4 en us product in use nosignature 16 slash 9

Meg lehet javítani a defekttűrő abroncsot?

Minden gyártó szabadon dönthet arról, hogy javítja-e a defekttűrő abroncsokat vagy sem.
A defekttűrő abroncsok javítása műszakilag megoldható, de nem minden esetben. Érdemes gumis szakember tanácsát kikérnünk!

A MICHELIN defekttűrő abroncsokat általános szabály szerint csak egyszer javíthatja meg gumijavító szakember, méghozzá ugyanolyan feltételek mellett, és ugyanazt az ellenőrzési és javítási eljárást követve, mint a nem ZP gumiabroncsok javításánál. A szabály alól kivételt képeznek azok az abroncsok, amelyeknek oldalfalán kifejezetten szerepel, hogy nem javíthatók. 

A defekttűrő gumikat otthon is felszerelhetem?

A defekttűrő abroncsok otthon is felszerelhetők. Aki azonban ilyesmire vállalkozik, igazán tudnia kell, hogy mit hogyan csinál! Ez igaz bármilyen típusú gumiabroncsra: az abroncs eltávolítása a felniről és az új abroncs szakszerű felhelyezése, majd felfújása igazi kihívás! A legtöbb autótulajdonosnak érdemes ezt a műveletet gumis műhelyben elvégeztetnie szakemberrel. Az interneten akár keresést is végezhetünk: „defekttűrő abroncs a közelben”.

Ha a pótkeréken defekttűrő abroncs van, a kerékcserét pontosan úgy kell elvégeznünk, mint a standard abronccsal szerelt pótkerék esetében.

A defekttűrő abroncs előnyei

Biztonságos

 • Nyomásvesztés vagy defekt esetén is teljes biztonsággal uralja a sofőr a járművet
 • kisebb a kockázata annak, hogy a gumiabroncs lejön a keréktárcsáról
 • nincs szükség kerékcserére (pótkerékre), ami a forgalmas út mellett leállva további biztonsági kockázatokkal járhat
 • lehetővé válik, hogy útmegszakítás nélkül, kisebb sebességgel haladva, de biztonságosan eljussunk egy közeli szerelőműhelyig
   

Kényelmes

 • Nem kell azonnal kereket cserélni az út szélére lehúzódva. 80 km-t még megtehetünk (legfeljebb 80 km/ó sebességgel)
 • a csomagtartóban felszabadul a pótkerék helye, ami által a jármű össztömege is csökken.
   

Gazdaságos

 • Nem kell a pótkerékre újabb gumit venni, és a kerékcseréhez szükséges felszerelést is megspórolhatjuk.

Honnan tudhatom meg, hogy az autómra lehet-e defekttűrő abroncsot szerelni?

A MICHELIN defekttűrő abroncsokat csak dupla peremvédős profilú (H2 - dupla hump) tárcsákra és olyan járművekre lehet felszerelni, amelyekhez a gyártója jóváhagyta az önhordó gumiabroncsot (SST).

A Michelin a speciális tervezési korlátok (tömeg és merevség) miatt mindenképpen azt javasolja, hogy ne szereljünk fel önhordó gumiabroncsot olyan járműre, amelyet eleve nem ilyennel szereltek fel (gyári opcióként vagy sorozatgyártásban).

A járművet fel kell szerelni nyomásfigyelő rendszerrel (TPMS), amely nyomásvesztés esetén azonnal figyelmezteti a sofőrt.

A Michelin azt javasolja, hogy a járművünk mind a négy kerekére MICHELIN ZP abroncsot szereljünk. 

Hol tudok defekttűrő abroncsot vásárolni?

Abroncskereskedő-kereső alkalmazásunk segítségével megtalálhatja a legközelebbi kereskedést, ahol defekttűrő abroncsot vásárolhat.

map search desktop

Másodpercek alatt megtalálhatja a legközelebbi gumikereskedést

Keresés a következő szerint
Cím, város vagy irányítószám
Autó
 • Autó
 • Motorkerékpár
Saját tartózkodási hely
Keresés
Magyarország 5 legnagyobb városa

Milyen egyéb megoldások léteznek a defekt kivédésére? 

Ha a defekttűrő abroncsok mellett döntünk is, érdemes tudnunk, hogy más lehetőségek is rendelkezésünkre állhatnak

237a1702 tyre sealant

- Defektjavító spray használata: ez a nyomásvesztés megállítására szolgáló spray a legegyszerűbb megoldás a defektes gumiabroncs kezelésére.

- A defektes gumiabroncs cseréje: pótkerék

- Beépített tömítő technológiával rendelkező gumiabroncsok használata, mint például a MICHELIN Selfseal. 

Használhatok hóláncot a defekttűrő abroncsokon?

Ha hóláncot kell használnunk, a Michelin az önfeszítős hólánc használatát javasolja, ami automatikusan ráfeszül a leeresztett abroncsra.

Nem támogatott webböngészőt használ
Olyan böngészőt használ, amit ez a webhely nem támogat. Ez azt jelenti, hogy vannak olyan funkciók, amelyek esetleg nem működnek rendeltetésszerűen. Ez furcsa eredményekhez vezethet böngészés közben. A webhely teljes mértékű kihasználása érdekében használja, frissítse vagy telepítse a következő böngészők egyikét