4w 356 tire michelin agilis cc header banner leaderboard 3 1

MIÉRT ÉRDEMES NÉGYÉVSZAKOS KISTEHERAUTÓ ABRONCSOT VÁLASZTANI?

Tippek és tanácsok: személyautó, SUV és kishaszongépjármű abroncsok

Egész évben változékony időben, változatos utakon kell autóznia kishaszongépjárművével? Télen hidegben, nyáron melegben, esőnedves, sáros vagy száraz utakon, esőben, hóban, jégen...
Érdemes egész évben használható gumiabroncsot választania? Ha igen, miért? Ebben a cikkben választ kap kérdéseire. 

Milyen abroncsok a négyévszakos kisteherautó abroncsok?

A kisteherabroncsok négykategóriába sorolhatók:

 • nyári abroncsok
 • téli abroncsok
 • extrém téli abroncsok
 • négyévszakos abroncsokA nyári gumiabroncsokat kifejezetten úgy tervezték, hogy magas hőmérsékleten, a nyári melegben is jól teljesítsenek. Hatékonyságuk azonban télies időben csökken, hidegben és havas útfelületen sokkal kevésbé jó a teljesítményük.

A téli gumiabroncsokat kimondottan a hideg időjárási körülményekre tervezték, 7°C és -25°C közötti hőmérsékleten teljesítenek jól, havas vagy jeges utakon. Nyáron, hőségben azonban már kevésbé hatékonyak.

Szélsőségesen kemény, zord téli időben, amikor a hőmérséklet akár -40 °C-ig is csökkenhet, a szegecselt gumiabroncsok használatát javasoljuk. A nem szögelt téli abroncsoknál jobb teljesítményt, rövidebb fékutat biztosítanak  jeges felületen.

A négyévszakos gumiabroncsok nagyon hideg (-7°C-ig) és nagyon meleg (+30°C) hőmérsékleten is működnek. Nyári és téli időben egyaránt meggyőző eljesítményt nyújtanak.

3PMSF jelölés

Amikor egy gumiabroncson a 3PMSF (3 Peak Mountain Snow Flake) jelölést látjuk, vagyis az oldalfalán egy háromcsúcsú hegyet, rajta egy hópehellyel, ez azt jelenti, hogy az adott abroncs téli abroncs minősítéssel rendelkezik, vagyis hatékony teljesítményt nyújt télies időben és utakon.

Ez az Európai Unió által ellenőrzött minősítés a garancia rá, hogy abroncsunk kellően hatékony és biztonságos havas útfelületen.

Bár eredetileg a téli gumiabroncsokra vonatkozik, négyévszakos abroncsok is elnyerhetik ezt a minősítést, azaz a 3PMSF jelöléssel rendelkező négyévszakosok garatáltan meggyőző teljesítményt nyújtanak télies időben is.

A négyévszakos abroncs előnyei

Ahogy talán a neve is sejtetni engedi, a négyévszakos abroncs számos előnnyel rendelkezik... Vizsgáljuk meg hát közelebbről, milyen előnyökről van szó!

Időjárástól függetlenül használható

Ezzel a nagyszerű tulajdonsággal rendelkeznek a négyévszakos kishaszongépjármű abroncsok is. Egész évben maradhatnak a járművön, így ön egész évben biztonságosan autózhat a változékony időjárásban, minden évszakban, esőben, nyárban, sárban.

És ha néha esetleg megcsúszna a nyári/téli gumiabroncsok cseréjével, ne feledje:

 • a négyévszakos abroncs jobban teljesít télies időjárásban, mint a nyári abroncs
 • a négyévszakos abroncs jobban teljesít nyárias időjárásban, mint a téli abroncs
   

Időtakarékos

A nyári/téli gumiabroncsok szezonális cseréje olyan művelet, amely a kishaszongépjármű átmeneti üzemkiesésével jár. Ez a vállalkozás szempontjából olyan idő, ami alatt kihasználatlanul áll egy munkaeszköz. 

Ha négyévszakos kishaszongépjármű abroncsot szereltet a járműre, akkor ez az idő nem vész el, az abroncsok egész évben meggyőző teljesítményt nyújtanak az utakon. 

Költségtakarékos

Mindemellett megspórolja a kerékcsere, illetve a második garnitúra abroncs vásárlásának költségeit. Ahelyett, hogy két garnitúra (téli és nyári) gumiabroncsot vásárol, így csak egy garnitúra egész évben használható gumiabroncsot vesz.       

Jó megoldás számomra a négyévszakos kisteherabroncs?

eb002640

Ez csak attól függ, hogy milyen téli körülmények között kell vezetnie a kishaszongépjárművet:

 • ha a téli körülmények zordak (akár -20 °C hideg is jellemző), és rendszeresen havas utakon kell autóznia, nagyon hideg időben, akkor önnek a téli gumiabroncsok vagy az extrém téli gumiabroncsok jelentenek jó megoldást.
 • ha a téli időszak inkább enyhébb (a hőmérséklet nemigen csökken -7 °C alá), és olyan területen autózik, ahol havazás csak alkalmanként fordul elő, akkor a négyévszakos abroncs a legjobb választás. 

MICHELIN CrossClimate kisteherautó abroncs: egész évben használható megoldás kishaszongépjárműre

4w 356 tire michelin agilis cc features and benefits 1 nosignature landscape

A Michelin fejlesztése a MICHELIN Agilis CrossClimate abroncs, amely egy időjárástól függetlenül, egész évben használható kishaszongépjármű abroncs: a gondtalan autózás biztosítékaként minden időjárásban meggyőző tapadást és biztonságot nyújt, élettartama pedig hosszú.

Abroncsunk egyesíti magában mindazokat a teljesítményjellemzőket, amelyek már a személygépkocsik esetében is olyan sikeressé tették a termékcsaládot.

Íme néhány a legfontosabb teljesítményjellemzői közül:

 • Biztonság: piacvezető teljesítmény száraz fékhatás teszteken(1), illetve "A" minősítés nedves tapadás teljesítménykategóriában(2)
 • Nehezebb terepen is meggyőző vonóerő -- teljesítmény sáros, füves, kavicsos, ill. havas útfelületen (3PMSF)(3)
 • A legjobb élettartam: a legfontosabb négyévszakos,  nyári és téli konkurens termékekhez képest legalább 25%-kal hosszabb futásteljesítmény(4)(5)
 • Strapabíró: megerősített oldalfal

MICHELIN Agilis CrossClimate kishaszongépjármű abroncs értékelések

Az AUTO BILD Reisemobil független szaklap 2022-ben hat külöbnöző márka azonos méretű négyévszakos abroncsaival végzett összehasonlító teljesítményteszteket.

A MICHELIN Agilis CrossClimate az abroncsteszten elnyerte a "2022-es tesztgyőztes" címet.

Az AUTO BILD értékelése szerint:

Minden időjárásban meggyőző, kiegyensúlyozott teljesítményével csak a Michelin Agilis CrossClimate abroncsa érdemelte ki a ‘Példás teljesítmény’ minősítést.

JOGI NYILATKOZATOK

(1) - fékhatás száraz útfelületen - Száraz fékhatás teszt; a Michelin megbízásából az IDIADA által 2017-ben és 2019-ben végzett mérések alapján; Mercedes-Benz Sprinter modellre szerelt 235/65R16C 115/113 R méretű abroncs; további vizsgált termékek: prémium nyári, téli & négyévszakos konkurens termékek (MICHELIN Agilis CrossClimate (40,7m) összehasonlítása a következő termékekkel: BRIDGESTONE Duravis 660 (41,7m), CONTINENTAL ContiVanContact™ 100 (41,7m); CONTINENTAL VanContact Winter (47,1m), PIRELLI Carrier™ Winter (46,9m), illetve MICHELIN Agilis CrossClimate (41,5m) összehasonlítása a következő termékekkel: CONTINENTAL VanContact™ 4Season (47,1m), PIRELLI Carrier™ All Season (44,0m)
2019-ben végzett vizsgálat: MICHELIN Agilis CrossClimate (46,2m) összehasonlítása a következő termékekkel: GOODYEAR Vector 4 Seasons Cargo (49,5m).

(1 b) Belső Michelin száraz fékhatás teszt, 2020 novembere, Ladoux: Mercedes-Benz Sprinter modellre szerelt 235/65R16C 115/113 R méretű abroncs; vizsgálat eredménye: MICHELIN Agilis CrossClimate (39,8m), illetve BRIDGESTONE Duravis All Season (41,5m).
 
(2) - nedves tapadás - a MICHELIN Agilis CrossClimate 'A' minősítéssel rendelkezik nedves tapadás teljesítménykategóriában (EU abroncscímke).

(3) - teljesítmény havas útfelületen - A MICHELIN Agilis CrossClimate téli használatra minősített abroncs, 3PMSF (3 Peaks Mountain Snow Flake) téli minősítéssel rendelkezik.   

(4) - élettartam - A Michelin megbízásából a DEKRA Test Center által 2017-ben végzett mérések alapján; Mercedes-Benz Sprinter modellre szerelt 235/65R16C 115/113 R méretű abroncs; további vizsgált termékek: prémium nyári, téli & négyévszakos konkurens termékek (NYÁRI: MICHELIN Agilis CrossClimate (50145 km); BRIDGESTONE Duravis 660 (42760 km), CONTINENTAL ContiVanContact™ 100 (29660 km), TÉLI: MICHELIN Agilis CrossClimate (50412 km), CONTINENTAL VanContact Winter(32863 km), PIRELLI Carrier™ Winter(33009 km); NÉGYÉVSZAKOS: MICHELIN Agilis CrossClimate (47702 km), CONTINENTAL VanContact™4Season (21396km), PIRELLI Carrier™ All Season(30467 km), GOODYEAR Vector 4 Seasons(29790 km)). Élettartam tesztelés: 10.000 km valós futás (D50) + 1,6 mm profilmagasságig becslés.
                   

(5) - élettartam - A DEKRA Test Center hitelesítésével végzett Michelin belső vizsgálat (Narbonne tesztpálya), 2020 december - 2021 február, Renault Master modellre szerelt 235/65R16C 115/113 R méretű abroncsok összehasonlító vizsgálata. MICHELIN Agilis CrossClimate (29789 km), illetve BRIDGESTONE Duravis All Season (22023 km). Élettartam tesztelés: 9 421 km valós futás (D50) + 1,6 mm profilmagasságig becslés.     

Nem támogatott webböngészőt használ
Olyan böngészőt használ, amit ez a webhely nem támogat. Ez azt jelenti, hogy vannak olyan funkciók, amelyek esetleg nem működnek rendeltetésszerűen. Ez furcsa eredményekhez vezethet böngészés közben. A webhely teljes mértékű kihasználása érdekében használja, frissítse vagy telepítse a következő böngészők egyikét