Best tyres for suv

A LEGJOBB ABRONCSOK SUV MODELLEKRE

Tippek és tanácsok: személyautó, SUV és kishaszongépjármű abroncsok

Ha ön is a SUV-felhasználók egyre növekvő táborához tartozik, most talán éppen azon töri a fejét, hogyan találja meg a legjobb abroncsot SUV modelljére. Cikkünkben először tisztázzuk, mi a különbség szabadidőautó és terepjáró között, aztán kiderül, az egyes használati módokra hogyan érdemes abroncsot keresni.

Miben különbözik egymástól a SUV és a terepjáró?

Ahogy a nevéből is látszik, a 4x4-ként is ismert terepjáró kifejezetten terepen való használatra tervezett jármű. A négykerék-meghajtásnak köszönhetően olyan nehéz terepen is elboldogul, ahol a személygépkocsik csak nehezen vagy egyáltalán nem tudnának közlekedni. A raliversenyeken rajthoz álló járművek például összkereékhajtású 4x4 modellek. Olyan gumiabroncsok találhatók rajtuk, amelyeket kifejezetten durva és nehéz terepen való közlekedésre terveztek.

A SUV -- vagy szabadidőautó -- ezzel szemben olyan jármű, amelyet általában közúti használatra terveztek. A legtöbb SUV a hagyományos személyautókhoz hasonlóan csak kétkerék-meghajtású, de később látni fogjuk, hogy ez nem mindig van így.

A köznyelvben hajlamosak vagyunk összekeverni a terepjáró és a szabadidőautó megnevezést. Fontos azonban, hogy meg tudjuk különböztetni egymástól a két típust -- mindegyikre más-más abroncs való ugyanis. Az összkerékhajtású terepjáróra terep- vagy közúti és terephasználatra készült abroncsot ajánlunk, míg a SUV modellere inkább közúti használatra szánt abroncsot.

Ebben a cikkben a SUV abroncsokról lesz szó.

Hogyan érdemes SUV abroncsot választani?

A Michelin olyan termékcsaládokat fejleszt és gyárt, amelyek a szabadidőautókra jellemző méretekben is kaphatók. És hogy melyik Michelin SUV abroncs lesz a legjobb választás esetünkben? Ehhez csupán az következő kérdést kell megválaszolnunk:

A téli időszakban gyakran autózik zordabb hidegben, illetve behavazott utakon?

Alternating winter and summer SUV tyres

A kérdésre adott válasz függvényében az alábbi megoldásokat ajánljuk

1- A válasz: IGEN

Ez esetben a téli, illetve nyári SUV abroncs garnitúrák cseréjét javasoljuk.

Téli SUV abroncsok

Válasszon a 3PMSF tanúsítvánnyal rendelkező, zord téli útviszonyokhoz tervezett SUV gumiabroncsaink közül! A MICHELIN Pilot Alpin 5 SUV vagy a MICHELIN Alpin 6 ideális választás lehet. Ha olyan országban él, ahol igazi, nagyon kemény tél van, akkor válassza a MICHELIN X Ice Snow SUV vagy a MICHELIN X Ice North SUV (szögelt) abroncsainkat.

(További tudnivalókért olvassa el a SUV téli gumiabroncsokról szóló cikkünket).

Nyári SUV abroncsok

Amikor enyhébbre fordul az időjárás, a téli abroncsokat nyárira cserélhetjük. A MICHELIN Primacy 4+ tökéletes SUV abroncs, ha fontos számunkra a biztonság és a meggyőző fékhatás nedves úton. Ha azonban inkább a jó tapadást és a sportos vezetési élményt részesítjük előnyben, válasszuk a MICHELIN Pilot Sport 4 SUV abroncsot!

2- A válasz: NEM

Ha olyan vidéken élünk, ahol enyhe tél jellemző, és csak alkalmanként esik a hó, érdemes egész évben használható négyévszakos SUV abroncsot felszereltetni.

Négyévszakos SUV abroncsok

Az abroncsmérettől függően választhatunk a MICHELIN CrossClimate 2 és MICHELIN CrossClimate 2 SUV négyévszakos modellek közül.

Mindkét abroncs SUV-kompatibilis, illetve 3PMSF téli minősítéssel rendelkeznek, ami azt jelenti, hogy 7°C alatti hőmérsékleten, alacsony hőmérsékleten és havas úton az elvégzett tesztek bizonysága szerint is meggyőző teljesítményt nyújtanak. Négyévszakos abroncsainktól nyáron is kiváló teljesítmény várható el száraz és nedves utakon egyaránt, így egész évben, évszaktól függetlenül ideális megoldást jelentenek a szabadidőautósoknak. (További tudnivalók a SUV modellekhez ajánlott négyévszakos gumiabroncsokról szóló cikkünkben).

All-season SUV tyres

Abroncsok összkerékhajtású SUV modellekre

A legtöbb SUV modell esetében az összkerékhajtást gyakran kínálják opcióként a gyártók, de a vevők közül csak kevesen kérik. Sokkal gyakoribb a nagy méretű és a prémium SUV modelleken.

Vagyis: a szabadidőautók hiába néznek ki robusztus erőgépnek, nem feltétlenül vannak felszerelve differenciálzárral vagy felező terepváltóval. A terepjárókhoz hasonlóan magas felépítményűek és erőteljes megjelenésűek, sokuk azonban csak kétkerék-meghajtással rendelkezik, és a jobb úttartás érdekében feláldozták terepjáró képességük egy részét.

Ha a szabadidőautónk összkerék-meghajtású, az abroncs kiválasztása történhet a fenti módon, a MICHELIN azonban határozottan azt javasolja, hogy mind a négy felszerelt abroncsunk azonos márkájú és típusú, illetve méretű legyen, a futójuk pedig ugyanolyan mértékben kopott.

Mind a 4 gumiabroncsot le kell cserélnem az összkerékhajtású SUV modellemen?

Az optimális teljesítmény érdekében azt javasoljuk, hogy mind a négy gumiabroncsot egyszerre cserélje le, ha a felszerelni kívánt SUV modell négykerék-meghajtású.

Ha csak kétkerék-meghajtású a jármű, akkor nem kell mind a négy gumiabroncsot egyszerre kicserélni. Azt azonban mindenképp javasoljuk, hogy párban, azaz az ugyanazon tengelyen lévő két abroncsot egyszerre cserélje ki.

A megfelelő SUV abroncs kiválasztása -- egy gyors és hatékony módszer

Szeretnénk megkönnyíteni a választást: az alábbi ábra segítségével pontos és gyors képet kaphatunk a SUV modellekhez legmegfelelőbb abroncsokról.

A tool to help you choose your SUV tyres

Már tudjuk, melyik lesz a legjobb abroncs a szabadidőautóra, az alábbi linkre kattintva tovább tájékozódhatunk.

Nem támogatott webböngészőt használ
Olyan böngészőt használ, amit ez a webhely nem támogat. Ez azt jelenti, hogy vannak olyan funkciók, amelyek esetleg nem működnek rendeltetésszerűen. Ez furcsa eredményekhez vezethet böngészés közben. A webhely teljes mértékű kihasználása érdekében használja, frissítse vagy telepítse a következő böngészők egyikét